Kotor, 1913. – Buenos Aires, Argentina, 1960.

U Argentini okusio svu gorčinu emigrantskog života

Buenos Aires
Foto: Thinkstock
18.04.2018.
u 12:28

Tragično je skončao pod kotačima vlaka 1960. Bio je pjesnik introvertirane lirike, ispovjedne poetske proze i tragičnog osjećaja života

Viktor Vida jedan je od najvažnijih hrvatskih pjesnika 20. stoljeća i zasigurno najveći pjesnik hrvatske emigracije.

Većinu svog života i stvaralaštva bio je prisiljen proživjeti u progonstvu, najprije u Italiji, zatim u Argentini. Gimnaziju je završio u Podgorici, a u Zagrebu je 1937. diplomirao povijest južnoslavenske književnosti te talijanski jezik s književnošću, koji je potom usavršio u Rimu, kao talijanski stipendist. 

Nakon povratka u Zagreb radio je kao knjižničar u Instituto di Cultura Italiana, kao gimnazijski profesor, a potom i na Romanskom seminaru na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Godine 1942. otišao je u Italiju, najprije u Veneciju, a potom je od 1943. u Rimu radio kao prevoditelj i član uredništva u Agenzia Giornalistica Italo-Croata. Nakon pada Italije, rad agencije je obustavljen, a Vida je ostao bez posla i životario, sve dok 1946. nije dobio činovničko namještenje u Ponificia Commissione Assistenza u Rimu. 

U talijanskoj metropoli druži se s vodećim rimskim umjetnicima i književnicima te s Hrvatima Meštrovićem, Kljakovićem i Boganom Radicom, a 1948. s obitelji odlazi u Buenos Aires. U Argentini je okusio svu gorčinu emigrantskog života, sve dok 1950. nije dobio posao skromnog državnog činovnika. 

U franjevačkom mjesečniku Glas sv. Antuna tada je objavio većinu svojih pjesama, feljtona, književnih osvrta i eseja. U drugoj polovici pedesetih intenzivnije je surađivao s Hrvatskom revijom koju su u Buenos Airesu pokrenuli Vinko Nikolić i Antun Bonifačić. 

U posljednjem desetljeću svoga života objavio je dvije zbirke pjesama Svemir osobe i Sužanj vremena. Njegove Sabrane pjesme objavljene su posmrtno 1962., kao i Otrovane lokve i Otključana škrinjica. 

Naime, tragično je skončao pod kotačima vlaka 1960. Bio je pjesnik introvertirane lirike, ispovjedne poetske proze i tragičnog osjećaja života. 

U njegovim pjesmama prožimaju se umjetnost, religija, filozofija i priroda. Po svojim dometima, njegovo pjesništvo, osobito u svome strogom i discipliniranom izrazu, pripada samom vrhu hrvatske poezije 20. stoljeća. 

 

Hrvatski velikani, Večernji list, Zagreb, 2014.

Komentara 5

AE
aezt
21:17 18.04.2018.

Progonjen možeš biti od svoji misli od sebe samoga od svoga ega itd.

Avatar Ronin
Ronin
19:57 18.04.2018.

Pitanje slijedi. Zašto je bio je prisiljen proživjeti u progonstvu, a nitko ga nije proganjao?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije