Hrvatski iseljenici

Svi pričaju o baki i djedu u zračnoj luci u Sydneyju. Ovo je njihov životni put

Baka i djed
Screenshot
15.11.2017.
u 15:31

Kata i Ivan na druženjima s prijateljima i rođacima u zavičaju često su isticali koliko je Hrvatska napredovala, a život većine stanovnika se poboljšao. Međutim, godine čine svoje

U zračnoj luci u Sydneyju uz natpis "Dobro došli dida i baka!" te riječi "Neka sam isti kao stari moj..." iz pjesme "Kuća na kraju sela" Miroslava Škore, tamburaški sastav Pajdaši zaželio je dobrodošlicu bračnom paru Ojurović koji je stigao iz Hrvatske.

Kata i Ivan Ojurović ranih sedamdesetih godina prošlog stoljeća iz Trnave Cabunske, nedaleko od Virovitice, otišli su trbuhom za kruhom u daleku Australiju, sa svojim tada malenim sinovima Stipom i Zoranom.

Kako je život nosio nove događaje, sinovi su izgradili uspješne karijere i oženili se – Zoran sa Snježanom čiji su roditelji u Australiju došli iz Like, a Stipe s Irenom čiji su roditelji stigli iz Međimurja. Obojica sinova sa suprugama podarili su baki Kati i djedu Ivanu po troje unučadi, sad već odrasle osobe koje grade svoje karijere.

U slobodno vrijeme djed Ivan je s prijateljima, iseljenicima iz Hrvatske, osnovao tamburaški sastav i liječio nostalgiju za domovinom, svirajući u prigodi zajedničkog okupljanja višečlane obitelji i rijetkim trenucima odmora s ostalim članovima iseljeničke zajednice.

U kući se uvijek čuvala tradicija i hrvatski govor. Danas svi njihovi potomci govore hrvatski jezik i nekoliko puta su bili u domovini. U međuvremenu su se dvije unuke udale, a dva unuka oženila. Svi supružnici su hrvatskih korijena.

Koliko je velika njihova ljubav prema Lijepoj Našoj govori i običaj da se svi okupe kada stigne pošiljka iz domovine, pa je zajedno otvaraju i naginju se iznad omotnice da "udahnu" malo zraka iz Hrvatske.

Kata i Ivan su se prije 15 godina, kada su se djeca osamostalila i razvila svoje poslove, odlučili vratiti u rodni kraj. Nitko od njih nije bio sretniji. Po dolasku je Ivan poljubio zemlju na Plesu, govoreći da je stigao u svoju ljubljenu Hrvatsku.

Uz radost života u prekrasnom okružju njihova sela, s proplancima, šumarcima, voćnjacima, i dolazak svake godine bar nekog od njihove djece ili unučadi, idila je bila potpuna.

Kata i Ivan na druženjima s prijateljima i rođacima u zavičaju često su isticali koliko je Hrvatska napredovala, a život većine stanovnika se poboljšao. Međutim, godine čine svoje. Na svijet je došlo dvoje praunučadi i to je prelomilo u njima odluku da se vrate u Australiju. U Hrvatsku će oni i svi članovi obitelji i dalje redovito dolaziti.

U sastavu Pajdaši, koji ih je dočekao u zračnoj luci, sviraju tri njihova unuka: Marko, Luka i Daniel Ojurović te unuci (Ivanovog bratića Franje i Katine sestre Irmice): David i Andrija Zaharija i Stjepan Kalfić, zet njihove unuke te Andrew Pejović.

Natpis "Dobro došli dida i baka" nosila je supruga unuka Marka. Brojni putnici u zračnoj luci u Sydneyju bili su oduševljeni svirkom i nacionalnim nošnjama, a kamere, mobiteli i fotoaparati su "škljocali" neprestano, pritom bilježeći i suze radosnice Kate i Ivana zbog susreta s obitelji te suze žalosnice zbog odlaska iz njima predivne i najdraže Hrvatske, najljepše zemlje na svijetu.

Komentara 1

AN
AnteizmalogZGa
16:36 15.11.2017.

Svaka čast.... Nisam u dalekom svijetu, negu staroj domovini Hrvatskoj. Ovi naši dragi na dalekom dijelu kugle zemaljske su više puta dokazali da su bolji Hrvati od mnogih ovdje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije