Preci se okreću u grobu

Šokirao ga Zagreb nakon 30 godina iseljeničkog života: Pa i životinje ste 'poenglezili'

Vladimir Mark Jakopanetz
Foto: Privatni album
22.02.2017.
u 18:55

Sjećam se kako smo nekada mrzili iseljenike jer su dolazili doma i pravili se da su zaboravili hrvatski. Osjećam se k'o magarac

Zahvaljujući prijateljima stanujem u ugodnom i toplom stanu u Sopotu. Jutros krećem tramvajem do Frankopanske. Gledam kroz prozor. S desna neka Reiffenssen ili tako nekako Bank. 

Stanica druga. S lijeve strane velika nova staklena zgrada preko koje velikim osvijetljenim slovima piše: AVENUE MALL. Molim? Pa gdi sam ja to? U Londonu? Wellingtonu? 

>> Iz Melbournea došao na koncert u Zagreb pa ostao iznenađen ponašanjem publike

Dolazimo u Savsku. S lijeve strane: Coin Laundry. Što tramvaj brže hita ulicom, sve više uglavnom engleskih firmi na dućanima. 

Tobacco, Top Grill, Sensibility, Motherhood, We Buy Gold (ti bokca, mislim si ja, tu više ni zlata nema), Northern Star, You name it. 

Pokušavam pronaći nešto na hrvatskom – jako teško. Da ljudi u tramvaju nisu govorili hrvatski, pobjegao bih van i potražio na Google maps gdje se ja to nalazim.

Vozimo se u Zagorje. Kod Save golemi shopping centar: Westgate. Tu je i Harvey Norman, McDonald’s everywhere, Kentucky Fried Chicken...

Negdje pred Bedekovčinom golemi Western Kingdom ili tako nekako. Vraćamo se u Sesvete, ništa na hrvatskom. Moji preci okreću se u grobu, da mi je sve muka u želucu. 

U Dubravi još jedan shopping centar Garden City Mall ili tako nekako, nisam zapamtio, ali znam da počinje s Garden. 

Sjećam se kako smo nekada mrzili iseljenike jer su dolazili doma i pravili se da su zaboravili hrvatski. Osjećam se k'o magarac. 

Izgleda da ja jedini ovdje i nakon 30 godina iseljeništva još uvijek govorim i hrvatski.

Vraćamo se u Sopot. S desne strane veliki zeleni dućan: Zoo City. Bemtisveca i životinje su poenglezili. 

U našem lokalnom Sparu blagajnica svaki čas customerima govori: "Sorry, enjoy, sorry, enjoy, thanks..."

Ja je pitam jel' iz Engleske? Veli da nije. "Iz Australije?" "Ne". "Amerike?" "Ne". "Nove Zelandije?" "Ne, zakaj me pitate?" "Pa, vidim da dobro govorite engleski". "K'o? Ja? Engleski?" pita ona. "Da". "Vi ste ponoreli, kaj je vama, kakav engleski?"

Kažem svojoj ženi da zove hitnu, jer z menom fakat nekaj nije u redu. I zvala bi, ali je provjerila i za psihičke bolesti nemamo cover u inšurensu. 

U Intersparu gledamo ribe i plodove mora. Starija dama do mene značajno procijedi na dobrom zagrebačkom engleskom: "Hobotnica? Hm, kakvi divni long testicles!" 

"TENTICLES", povičem ja na rubu živaca! "Whatever", odvrati kiselo babac i odšeta na odjel vina, kamo i pripada. 

Dodaj još Kauffman, Spar, Melody Notes, Fast Food, Land of Noodles i sve one strane banke: Welcome to Babilon. 

Ne, hvala, u Babilon se ne vraćam. U jednom ionak' već 30 godina živim.

>> Nakon povratka u Hrvatsku, htio se baciti s četvrtog kata, no žena ga spriječila u naumu

Komentara 119

LA
Lavica7
19:37 22.02.2017.

Istina od prvog do zadnjeg slova. Sto ce tek biti kad upali TV ili procita novine...jadno, tuzno I nadasve ponizavajuce.

UN
unknown19
19:48 22.02.2017.

Jako dobro. Ali vrhunac sramote je - Cafe de Paris na Cvjetnom trgu!

ST
steiner
20:30 22.02.2017.

To se zove gubljenje identiteta, neki bi najsretniji bili da promijene i porijeklo pa makar samo na papiru jer on trpi sve.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije