Zagreb, 1906. – New York, 1989.

Slavljena je kao najljepši glas na svijetu. Ovo je Hrvatica koja je zadužila SAD

Zinka Kunc-Milanov
Screenshot HRT
23.05.2018.
u 08:42

Uslijedila je velika karijera u newyorškom Metropolitanu, gdje je nastupala 424 puta između 1947. i 1966. godine

Zinka Kunc-Milanov jedna je od najvećih hrvatskih opernih pjevačica svjetske karijere. Ova najslavnija sopranistica dvadesetog stoljeća nastupala je na svjetskim opernim pozornicama, a bila je primadona newyorške opere Metropolitan, gdje je ostvarila najdulji sopranski vijek u toj kući. 

Od malih nogu bavila se glazbom. Zinkin veliki talent uočila je njezina velika prethodnica, a poslije učiteljica Milka Trnina. 

Na početku njezin talent ne prepoznaju u zagrebačkoj Operi pa je prvi javni nastup imala 1927. u Ljubljani. Iako je u Zagrebu imala iznimno zapažen nastup u operi Faust, ipak nije dobila stalno namještenje sve do 1929. kada za ravnatelja HNK dolazi Krešimir Baranović. Ondje je ostala do 1936., odigravši 27 uloga u djelima različitih skladatelja. Te godine dobiva ponudu njemačkog kazališta u Pragu te na Salzburškim svečanim igrama igra u Verdijevu "Requiemu", čime započinje njezin streloviti uspon.

Uslijedila je velika karijera u newyorškom  Metropolitanu, gdje je nastupala nevjerojatna 424 puta, između 1947. i 1966. Kritičari su u hvalospjevima pisali o njezinim nastupima, publika ju je obožavala, a kolege u Metropolitanu nazivali su je kraljicom kuće. Njezin sopran smatra se jednim od najljepših u 20. stoljeću. 

Prije Drugog svjetskog rata redovito je gostovala u Zagrebu, no gostovanja su se poslije prorijedila. Pjevala je u najprestižnijim svjetskim opernim kućama, poput Bečke državne opere, milanske Scale, londonskog Covent Gardena... 

Tijekom života snimala je za nakladničku kuću RCA te su sačuvane mnoge njezine izvedbe snimljene uživo. U mirovinu se povukla 1966., nastavljajući se baviti pedagoškim radom. 

Sjedinjene Američke Države nagradile su je 1984. kao jednu od najistaknutijih osoba stranog podrijetla koja je zadužila tu državu. Nagrađivana je i slavljena kao najljepši glas na svijetu.   

 

Hrvatski velikani, Večernji list, Zagreb, 2014.

Komentara 1

DA
damascus
20:00 23.05.2018.

I sahranjena je u Zagrebu, na Mirogoju neposredno prije velikoga križa, s desne strane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije