Antun Vrančić

Šibenčanin kao najmoćniji Hrvat u Ugarskom Kraljevstvu

Šibenik
Duško Jaramaz/PIXSELL
24.05.2017.
u 10:07

Pisao je pjesme, putopise i rasprave. Osobito je vrijedna njegova prepiska s mnogim ondašnjim slavnim ljudima u Europi, kao što su Erazmo Roterdamski, Nikola Zrinski i drugi

Antun Vrančić rođen je 1504. godine u Šibeniku. Bio je hrvatski i ugarski plemić, diplomat, pisac, nadbiskup, kardinal... Studirao je u Padovi, Beču i Krakovu. 

Kao tajnik ugarskog kralja Ivana Zapolje punih 20 godina boravio je u različitim diplomatskim misijama u Francuskoj, Italiji, Poljskoj, Engleskoj... 

Potom je 1549. u Beču postao savjetnik kralja Ferdinanda I. Habsburškog, koji ga je 1553. godine poslao u Carigrad na pregovore o miru sa sultanom Sulejmanom. Ondje je uspješno obavio misiju, zbog čega ga je kralj dodatno promaknuo u crkvenoj, ali i svjetovnoj hijerarhiji. 

Imenovan je ostrogonskim nadbiskupom i primasom Ugarske, postavši tako – nakon kralja – nedvojbeno najmoćniji čovjek Ugarskog Kraljevstva. 

Još kao mladić napisao je biografiju hrvatskog bana Petra Berislavića. Iznimno su vrijedni i njegovi zapisi na latinskom jeziku o životu hrvatskih krajeva pod turskom okupacijom. 

Papa Grgur XIII. proglasio ga je kardinalom, a poznat je i po izučavanju povijesti Rimskog Carstva.

U Ankari je pronašao Augustov biografski spis Djela božanskog Augusta, kasnije nazvan Spomenik iz Ankare te ga je prvi tiskao (zato je danas poznat kao Codex Verantianus i čuva se u Nacionalnom muzeju u Beču). 

Pisao je pjesme, putopise i rasprave. Osobito je vrijedna njegova prepiska s mnogim ondašnjim slavnim ljudima u Europi, kao što su Erazmo Roterdamski, Nikola Zrinski i drugi.

Jedan je od najvećih hrvatskih političara u europskoj politici. Njegova djela objavila je Mađarska akademija u 12 svezaka. 

Preminuo je u Slovačkoj 1573. godine, a grob mu se nalazi u Trnavi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije