Ivan M. Strmić

Prvi Hrvat koji je u Americi promoviran za odvjetnika

Thinkstock
29.05.2018.
u 13:56

Na sveučilištu De Paul u Chicagu studirao pravo. Godine 1914. bio je promoviran na stupanj Bachelor of Laws

Ivan M. Strmić bio je američko-hrvatski odvjetnik. Rođen je 1879. u Kaštel Lukšiću nedaleko od Splita. U Dubrovniku je polazio nautičku školu, a onda je prije 29 godina (1898.) došao u Ameriku.

Na sveučilištu De Paul u Chicagu studirao pravo. Godine 1914. bio je promoviran na stupanj Bachelor of Laws. 

Položivši iste godine državni ispit, dobio je pravo zastupanja stranaka na svakom sudu. Strmić je bio prvi naš čovjek koji je u Americi promoviran za odvjetnika. Uz pravo, bavio se i patentiranjem...

Ova kratka, ali povijesno važna crtica, objavljena je 1927. godine u knjizi Vjekoslava Melera "Hrvati u Americi, hrvatske kolonije u Chicagu, Prilog povijesti američkih Hrvata".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije