Toronto Metros-Croatia

Prošlo je 40 godina od velike hrvatske utakmice

Toronto Metros-Croatia
Foto: Alen Milić
1/16
29.08.2016.
u 20:25

Na večeri se prepričavala jedna od najzanimljivijih anegdota – ona o neobičnom financiranju kluba u prošlosti

Na stadionu BMO u Torontu protekli vikend odigrana je počasna utakmica u spomen na veliku pobjedu Metros-Croatije.

Dvoboj Montreal Impacta i Toronta FC završio je pobjedom montrealske momčadi s rezultatom 1:0.

Utakmici su prethodila okupljanja članova hrvatske zajednice Ontarija i njihovih prijatelja s bivšom postavom Metros-Croatije.

Uz zvuke hrvatske glazbe nekadašnji igrači dijelili su autograme i radili selfije.

Iz domovine su na počasnu utakmicu došli Ivica Grnja i Mladen Cukon. Od ostalih igrača bili su prisutni: Pat Ercoli, Bob Iarusci, Paul D'Agostino, Željko Bilečki te trener Marian Bilić.

Klub Metros-Croatia iz Toronta slavna je preteča današnjeg Toronta FC koji se natječe u Sjevernoameričkoj ligi.

Prije 40 godina, točnije 28. kolovoza 1976. u Seattleu, Metros-Croatia nadmašila je Minnesotu Kicks.

Rezultatom s 3:0 momčad je osvojila naslov prvaka Sjevernoameričke lige. Bilo je to vrijeme kada su nogomet u Kanadi zvali football.

Iako najvažnija sporedna stvar na svijetu tad nije bila razvijena kod Kanađana, zvučna imena Metros-Croatije donijela su veliku popularnost i zapaženu gledanost utakmica.

Hrvatska momčad dobila je dodatnu snagu dolaskom Ivice Grnje i Eusebia – bivšeg igrača Benfice i zvijezde portugalske reprenzentacije.

Tad su u ligi također igrala velika imena: u New York Cosmosu bili su slavni Pele i Giorgio Chinaglia, u San Antoniju je nastupao Bobby Moore, a ne treba zaboraviti ni zvijezde poput Franza Beckenbauera i Carlosa Alberta.

Dan prije počasne utakmice koju je pratilo više od 30 tisuća gledatelja, priređena je svečana večera za bivše igrače Metros-Croatije, Upravu Toronta i sve sportske zaljubljenike.

"Ovo priznanje, koje Toronto FC daje našoj momčadi nakon pobjede u Sjevernoameričkoj ligi prije 40 godina, uistinu je velika čast. To je bila sjajna ekipa. Imali smo odličnu skupinu talentiranih igrača, uključujući i najvećeg svih vremena – Eusebia te Brazilca Ivaira Ferreiru. Danas smo osvježili mnoge uspomene na slavne dane kanadskog nogometa, a to je treće okupljanje. Prvo smo imali nakon 25 godina postojanja i drugo prije pet godina tijekom ulaska momčadi u Kuću slavnih kanadskog nogometa. Nažalost, u međuvremenu smo izgubili još nekoliko suigrača i tijekom svakog okupljanja sve nas je manje", rekao je Bob Iarusci, obrambeni igrač Metros-Croatije.

Dušan Bezić, koji je od 1975. do 1978. bio direktor kluba, u svojoj knjizi Šoltanin na tankom ledu napominje da je ime Toronto Metros-Croatia zlatnim slovima upisano u anale kanadskog nogometa.

Mijenjajući ime hrvatski klub je održao kontinuitet, a danas ponovno djeluje pod nazivom Croatia Toronto. Osvojenim prvenstvima puni svoju bogatu povijest, na čemu mu svakako treba čestitati.

Na večeri se prepričavala jedna od najzanimljivijih anegdota – ona o neobičnom financiranju u prošlosti.

Nakon što su se zaredale pobjede, igračima su isplaćivane premije. Dominacije su bile sve češće pa je tako u jednom trenutku klubu ponestalo novca za plaću Filipa Blaškovića, proslavljenog centarfora.

Mnogi dioničari Metros-Croatije bili su članovi župe Naše Gospe Kraljice Hrvata iz Toronta. Jedne nedjelje nakon mise okupili su se u crkvenom podrumu kako bi pronašli rješenje za financijske poteškoće.

Nakon nekoliko sati međusobnog uvjeravanja počeli su pljuštati dolari i čekovi župljana čija su srca uvijek bila uz momčad. Ubrzo su prikupili 10 tisuća dolara za Blaškovića i klub.

Treba napomenuti da je nesebičnost dolazila od ljudi koji su teško zarađivali svoj novac. Na kraju, čini se da se sav taj iseljenički zanos isplatio.

Podizanjem ovog trofeja prije 40 godina, Eusebio je proslavio kanadski nogomet i Toronto Metros-Croatiju diljem Sjeverne Amerike.

Foto: Alen Milić

Bila je to jedina momčad koja je nosila etničko ime u Sjevernoameričkoj Ligi i osvojila najveći trofej – naslov prvaka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije