Francuska

Predstavljamo nogometne klubove u iseljeništvu: Croatia Villefranche

Croatia Villefranche
Foto: Sveto ime Croatia
18.08.2016.
u 12:52

Klub svake godine u znak sjećanja na Marka Zoricu organizira malonogometni turnir

Na području Azurne obale kod Nice 17. lipnja 1991. godine utemeljen je nogometni klub Croatia Villefranche.

Sama ideja osnivanja dugo je bila prisutna među Hrvatima s ovog područja Francuske, ali iz objektivnih i nekih drugih razloga nije ostvarena.

Idejni začetnici bili su: Anto Đanan (prvi predsjednik kluba), Goran Marasović (dopredsjednik), Eugen Jukić (tajnik) i Ivan Šprlje (rizničar kluba). U Upravu su izabrani: Zvonko i Jure Žižica, Mile Šilov te Marko Zorica.

Osnovna ideja osnivanja kluba bila je promicanje ideje samostalne i demokratske države Hrvatske kao i okupljanje iseljenika tog područja.

Od svog utemeljenja Croatia Villefranche igra u područnoj nogometnoj ligi Azurne obale, a u sezoni 2004./2005. osvaja prvo mjesto u malom nogometu. 

Paralelno s ovim uspjehom, klub prelazi u viši rang natjecanja. 

Croatia Villefranche svake godine na svoj rođendan u znak sjećanja na Marka Zoricu organizira malonogometni turnir.

Osim utakmica bitno je istaknuti kako je klub pokrenuo različite vrste akcija za prikupljanje humanitarne pomoći tijekom Domovinskog rata. 

Croatia Villefranche nekoliko puta je ugostila nogometne klubove iz Zagreba, Šibenika i Ogulina.

U klubu su trenutačno 32 igrača: Eugen i Valentino Jukić, Sead i Marko Selimović, Frederik i Fabricio Zorica, Stipe i Valerio Mihajlović, Nikola i Krištof Šilov, Daniel i Josip Goić, Mario, Robert i Danijel Žižić, Alan i Ante Kafeđić te Ivan i Patrik Šprlje.

Komentara 2

BK
B Kosa
21:10 18.08.2016.

najvise hrvatski nogometni klubova ima Amerika i Kanada. Svake godine u drugom gradu odrzi se nogometni turnr, naravno mali gradovi i klubovi nemgu se primiti da to organizuju. Croatia Toronto je bila uvjek dobar klub. Croatia Klevland i Hrvat Cikago su uvjek pozdravljali ZDS kada bi isisli na teren

BK
B Kosa
21:34 18.08.2016.

bila je dogovorena utakmica Hajduk i Croatia Toronto. Hajdu dosao u pratnji jugoslovenskog konzula, trazili su da se digne jugoslovenska zastava. Presjednik croatije Miletic je rekao dizite je sami Hrvati vam je nece dizati. Nitko je nije podigao utakmica nijeje ni odigrana vraceno je vise od 6000 ulaznica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije