Marijan Zubanović

Pobjegao iz Jugoslavije pa modernizirao francuske podmornice i nosače zrakoplova

Marijan Zubanović
Foto: Matica
1/5
20.07.2016.
u 09:00

Njegova tvrtka STS, kojoj je bio alfa i omega, izradila je četiri rashladna tornja - isparivača u zatvorenom krugu - za nuklearnu centralu Creys-Malville, dva tornja za hlađenje vode dizel-motora

Za prvu francusku atomsku podmornicu "Le Redoutable" riješio je problem s pročišćivačem zraka. Pronašao novo rješenje aparatom koji je bio čak tri puta manji od postojećeg i koji je omogućio da podmornica bez ikakve smetnje ostane 90 dana ispod površine. 

Poslije toga u još šest francuskih nuklearnih podmornica ugrađen je takav pročišćivač. 

Počele su ubrzo stizati i druge narudžbe, među ostalim i za ratne brodove. Izradio je 48 rashlađivača za fregate koje su Francuzi radili za tajvansku mornaricu. 

Isto tako mnoge specijalne aparate napravio je za nosač zrakoplova Clemenceau, a mnoge su obnovili ili popravili.

Prvi posao u Citroënu

No, put do Francuske i uspjeha Marijanu Zubanoviću, inženjeru brodogradnje, termodinamičaru i izumitelju, nije bio lagan. Rođen je u podravskom selu Virju 27. kolovoza 1931. godine.

U izboru fakulteta između arhitekture i brodogradnje odlučio se za ovo drugo. Na fakultetu je zavolio termodinamiku, a u učio je i hidromehaniku. 

Nakon studija zaposlio se u Ini gdje je radio na toplinskim izmjenjivačima za Istočnu Njemačku, upoznavši tako petrolejsku tehniku. 

Nešto poslije zaposlio se u sušari za napalm-bombe, za ratnu industriju, i usvojio je stroge norme o eksplozivima.

No, tada je došlo do problema. Dobio je bezuvjetan nalog Jugoslavije za posao u vojnoj tvornici u Ličkom Osiku, a odbije li ga, prijeti mu strogi zatvor. 

Zato je u ožujku 1959. pobjegao u inozemstvo. Preko Austrije i Njemačke došao je u Pariz računajući da će iz Francuske najlakše otputovati u SAD, u kojem je imao tetu. Međutim, dozvolu je trebalo čekati više od godinu dana, a živjeti se moralo.

Dva tjedna radio je u Citroënu pa se okušao u poduzeću na sjeveru Francuske koje je proizvodilo uređaje za naftnu industriju. 

Poslodavac je bio zadovoljan njime te ga ubrzo postavlja za voditelja projektnog ureda. U to vrijeme (1960.) vjenčao se s Paule Flouret.

U sljedeće tri godine Zubanović je promijenio nekoliko poslova. Stalno mu je u mislima bio topli jug te je 1963. prihvatio posao u Toulonu u poduzeću Snoh obitelji Pagani. 

Odmah su u njemu prepoznali stručnjaka te su pristali na njegov prijedlog da u tvornici otvori i vodi novi sektor za termodinamičke aparate. 

Sektor je nazvao Therma i u godinu dana uspio ga je opremiti i pripremiti svu dokumentaciju i ponudu. Narudžbe su počele stizati, a prva se odnosila na četiri toplinska izmjenjivača za hlađenje ulja na brodovima. 

Ubrzo se povezuje s tvrtkama Smit i Sorom i s njima 1965. osniva zajedničku tvrtku Société Thermodynamique Servis. U ovoj tvrtki Marijan Zubanović prvi ozbiljan uspjeh postiže novim patentiranim hladnjakom-isparivačem u zatvorenom krugu s tankim savinutim cijevima, zvanim "Dry-Cool". 

Onda je na red došla podmornica s početka priče. Među ostalim, njegova tvrtka STS, kojoj je bio alfa i omega, izradila je četiri rashladna tornja - isparivača u zatvorenom krugu - za nuklearnu centralu Creys-Malville, dva tornja za hlađenje vode dizel-motora... 

Napravili su i rashladni toranj za nuklearnu centralu Chooz, dva zračna rashladna tornja za nuklearni istraživački centar Cea Saclay, jugozapadno od Pariza koji zatvorenim krugom hlade nuklearni reaktor. 

To novo Zubanovićevo originalno rješenje prvi je put tada upotrijebljeno u francuskim atomskim centrima, a kasnije i centralama. Bio je to novi veliki uspjeh.

Nisu mu dali da se oženi

To su sve bila sretna i originalna rješenja po kojima je Zubanovićeva tvrtka STS postala poznata. 

Za kompaniju Climespace napravio je osam rashladnih tornjeva za rashladnu centralu GTH po strogim ekološkim normama i dvostruko veće snage od prethodne. 

Međutim, tvrtka Climespace prisvojila je raznim kombinacijama ovaj patent i pola odrađenog posla nije mu isplatila te je sudskim putem uništila Zubanovića i njegovu tvrtku STS. 

Dan nakon sudske presude Marijan Zubanović-Zub doživio je težak moždani udar u 69. godini. 

U život se neočekivano vratio, ali je ostao slijep na desno oko, s paraliziranom desnom stranom i nepokretnom rukom. Poslije dugo vremena pomalo se počeo kretati uz pomoć štapa.

Tvrtka bez Marijana Zubanovića morala je u stečaj 2003. Radnici su otpušteni, a svi su strojevi, dokumentacija, čitav skupi rezervni materijal i namještaj, sve je razneseno i pokradeno. 

Poslije svega što je doživio, pao je pod tutorstvo države, a to je najveća rak-rana francuskog društva. 

Tutori su bez milosti trošili njegov novac, iako je ostao bistar i pri zdravoj pameti. 

Nisu mu dopuštali ni da se ponovno oženi. To mu je konačno ipak uspjelo 2010. 

Zubanović je poslije svega napisao knjigu o svojoj golgoti s francuskom državom u kojoj je opisao sve što je doživio u "gulagu na francuski način", kako on naziva francusko državno skrbništvo nad mentalno zdravim ljudima.

 

Mauricij Frka Petešić
Matica

Komentara 17

ER
Erick
04:51 21.07.2016.

Ako si placen za rad kod druguga, sva otkrica i znanje u tom slucaju pripadaju poslodavcu. Ako se ne slazes, radi za sebe i sve je tvoje. Sto je sporno u tome, zato imamo toliko trutova koji nista ne izmisljaju nego gube vrijeme i sebi i drzavi koja ih je zaposlila.U Jugoslaviji je mogao zivjeti kao car jedinon ako je lizao straznjicu komunjarama, sto je ista situacija kao i danas jer jos vladaju Titovi sinovi i unuci .

DU
Deleted user
00:11 21.07.2016.

hrvatski mozgovi su bježali iz jugoslavije,kako to mogu objasniti jugonostalgičari ? pokazivali su znanje iako ih je udba slijedila po svijetu i kao država progonila u dogovoru s tim državama ili sa svojim ubojicama.strašno.

ER
Erick
04:43 21.07.2016.

Nismo mi nista pametniji od drugih, jedina je razlika u tom da imamo masu osoba sa milion titula dr, prof,sci i ostalih koji te svoje titule koriste samo za pisanje na biznis karticama. Dobiju posao u drzavnoj ustanovi i tu zive kao trutovi. Koliko imamo dobitnika vaznijih nagrada a i da ne govorim o Nobelovim nagradama?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije