Vremeplov

Ovaj iseljenik bio je jedan od najpoznatijih svjetskih stručnjaka za mlinarstvo: Svi znaju za mene

Mijo Rašić
Foto: Shutterstock
17.01.2017.
u 09:45

Od 1948. živio je u Limi i često je putovao u Japan, Pakistan, Kanadu, Sjedinjene Američke Države, Hong Kong, Austriju, Njemačku te Švicarsku

"Gdjegod ima mlinova na svijetu, tamo ćete i mene naći. Pitajte samo i uvjerit ćete se: svi znaju za Rašića – svi mlinari i svi mlinovi", tako je 1976. godine govorio Mijo Rašić, naš iseljenik iz dalekog Perua, čovjek koji je cijeli svoj život proveo u mlinovima i uz mlinove. 

Počeo je uz žrvanj, a ubrzo za njega više nije bilo tajni ni u najsuvremenijim mlinarskim postrojenjima koja su dnevno prerađivala i po nekoliko tisuća tona žitarica. 

Predanim radom i nesvakidašnjom upornošću uzdigao se Mijo Rašić od neukog dječaka iz Bosanskog Novog do jednog od najpoznatijih svjetskih stručnjaka za mlinarstvo.

"Od kuće sam otišao još vrlo mlad i prvo moje mlinarsko školovanje bilo je u Pakracu, u Slavoniji. Ali, što sam tamo naučio? Kokoši hraniti, svinje hraniti i mljeti na žrvanj... Onda je došao Prvi svjetski rat. Povukli su me u austrijsku vojsku, ali pobjegao sam i smjestio se privremeno u Rijeci. Vraćam se zatim kući u Bosanski Novi, ponovno me uhićuju i odvode u vojsku, no ne zadugo. Bježim ovaj put u Trst i tu započinje moj put u iseljeništvo: Genova, Marseille, Španjolska, pa odatle dalje u Brazil, Argentinu, San Juan, Čile, Peru", istaknuo je naš sugovornik u intervjuu sredinom sedamdesetih.

Južna Amerika postala je druga domovina Mije Rašića, tada već poznatijeg po imenu – Miguel. 

Radio je prvo u mlinovima u Argentini i Čileu, a 1933. godine odlazi u Peru. 

Od 1948. živio je u Limi i često je putovao u Japan, Pakistan, Kanadu, Sjedinjene Američke Države, Hong Kong, Austriju, Njemačku te Švicarsku. 

Bio je član Međunarodnog mlinarskog udruženja sa sjedištem u SAD-u i redovito je prisustvovao svim značajnijim svjetskim skupovima mlinarskih stručnjaka.

I njegov posjet zavičaju 1976. bio je u vezi s jednim takvim skupom održanim u Beču.

"Kad sam već bio tako blizu, ogriješio bih dušu da ne svratim i do kuće. Proputovao sam malo po Jugoslaviji, posjetio ona mjesta u Slavoniji gdje sam počeo raditi, a razgledao sam i neke mlinove. Mnogo se toga i ovdje promijenilo. Drago mi je što je tako i volio bih kad drugi put dođem da vas zateknem u još većem napretku", izjavio je tada 78-godišnji Rašić koji je bio savjetnik u jednom velikom mlinu u Limi.

 

N. G.

Komentara 1

DU
Duba
20:14 17.01.2017.

do uspjeha mozes samo u inozemstvu a ne u hr

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije