Sakristan

Neobičan posao u Austriji: Plaća je 1300 eura, mogu uzdržavati obitelj i ne osjećam se...

Francisko Pavljuk
Foto: Privatni album
1/5
01.02.2017.
u 12:24

U srednjoeuropskom marijanskom svetištu "Majke slavenskih naroda" u austrijskom Mariazellu, već pet godina radi 37-godišnji Francisko Pavljuk

Neki vjernici, a pogotovo oni koji su se udaljili od Crkve, u određenim se prilikama ponajprije obraćaju sakristanu od kojega dobivaju prve i najvažnije utiske o Crkvi, župnoj zajednici i njezinim službenicima. 

Sakristanska služba obuhvaća poslove otvaranja i zatvaranja crkve, pripremu za svete mise i druge liturgijske obrede, brigu o čistoći i uređenju crkve (cvijeću i svijećama), skupljanje vjerničkih priloga, zvonjavu, ministriranje, prema potrebi pomaganje svećenicima u dijeljenju svete pričesti. 

U srednjoeuropskom marijanskom svetištu "Majke slavenskih naroda" u austrijskom Mariazellu, već pet godina kao sakristan djeluje 37-godišnji Francisko Pavljuk.

Rođen je u bosanskohercegovačkom mjestu Derventa u Bosanskoj Posavini. Osnovnu školu pohađao je u rodnom mjestu sve do početka Domovinskog rata 1992. godine, kada je izbjegao u Hrvatsku. 

Školovanje je nastavio u Gradecu kod Vrbovca, nakon čega je otišao u Berlin učiti njemački jezik i nastaviti obrazovanje.

Bio je aktivan kao suradnik i glavni ministrant u tamošnjoj Hrvatskoj katoličkoj misiji, gdje je pohađao i tečaj voditelja poslužitelja oltara. Riječ je o jedinom Hrvatu među njemačkim ministrantima Berlinske nadbiskupije. 

U ljeto 1998. s roditeljima i sestrom vratio se u Hrvatsku te je u Zagrebu upisao Željezničku tehničku školu.

Nastavio je svoj životni put najprije kao kandidat u dvjema redovničkim zajednicama, gdje je neko vrijeme boravio. Nažalost, ondje nije mogao pronaći svoje mjesto. 

Hrvatska konferencija viših redovničkih poglavara i Hrvatska unija viših redovničkih poglavarica dodijelila mu je 2006. godine u Zagrebu priznanje za ustrajno promicanje redovničkog poziva, što je kod njega raspirilo još veći žar te je nastavio raditi na tom području. 

Pisao je za njemački "Berlinski katolički tjednik", a danas je član društva Hrvatskih katoličkih novinara u Zagrebu. 

Već četiri godine član je i Marijanske muške kongregacije u Altöttingu u Bavarskoj kao prvi i trenutačno jedini Hrvat, a ujedno i jedini u Austriji.

A kako je došao do svog sadašnjeg poziva?

Na internetskoj stranici bazilike Mariazell Francisko je naišao na oglas svetišta u kojem su tražili sakristana, pa im se javio.  

U Grazu se susreo s benediktincem paterom Karlom Schauerom, upraviteljem svetišta, te je već za nekoliko dana dobio boravišnu i radnu dozvolu. 

U svetištu su ga župljani i hodočasnici jako lijepo prihvatili i ne osjeća se strancem.

Austrijanci mu nikada nisu predbacivali zbog stranog porijekla, kako je više puta doživio u Njemačkoj. 

Zanimljivo je da od izbora pape Franje zbog imena uživa simpatije. Znaju mu reći da se zove "kao i naš Papa", dok ponosan u svetištu zastupa vjernike i narod slavenski. 

Odgovorna i cijenjena služba

Od ovoga posla može se solidno živjeti s mjesečnim primanjima od oko 1300 eura neto. Dobiva se dekret od mjesnog biskupa uz ugovor sa župom ili svetištem, a radna je i svaka nedjelja te crkveni blagdani. 

Sakristan se drži prvom odgovornom osobom nakon župnika, a riječ je o cijenjenom zvanju laika koji može sklopiti i sakrament braka, u čemu se Crkva u Hrvata razlikuje od prilika u Njemačkoj i Austriji. 

Francisko svjedoči da su njegov kolega Peter Jagersberger i on tijelom i dušom sakristani te da im je to više zvanje negoli posao. Ne gledaju na radno vrijeme, a ljeti rade više negoli u zimskom razdoblju. 

Tako tijekom svibnja vikendom znaju svakodnevno pripremati i dvadesetak svetih misa na tri različita mjesta na drugim jezicima. 

Koliko mu je poznato, nekoliko je Hrvata u sakristanskoj službi po njemačkim župama, dok u Crkvi kod Hrvata taj posao honorarno obavljaju časne sestre, a ponegdje i aktivni vjernici laici. 

Francisko, međutim, od plaće uspijeva uzdržavati i svoje roditelje te priznaje kako mu je želja da status sakristanske službe u Austriji, Njemačkoj ili Švicarskoj zaživi i u Hrvatskoj. 

Tko se želi posvetiti ovom pozivu i poslu, može to ostvariti u njemačkoj nadbiskupiji München – Freising, kao i u Švicarskoj, gdje su sakristani vrlo traženi. 

Budući da je sve manji odaziv mladih za duhovno zvanje, a ženske zajednice sve više se okreću drugim oblicima djelovanja, očekivati je da s vremenom i u Crkvi u Hrvata sakristanska služba poprimi status kao i u zapadnoeuropskim zemljama. 

 
fra Mate Tadić, Tomislavgrad

Komentara 11

KA
kapunjohan
17:42 01.02.2017.

Dobro, našao čovjek posao i plaću od koje može živjeti.U Hrvatskoj nebi smijelo biti plaće manje od 700- 750 evra za bilo koji posao, pa onda strukturno prema gore. Niže plaće bi mogle biti u ruralnim područjima gdje ljudi imaju kuće i nešto zemlje, pa im plaća smanjuje potrebe za prodaju nekih vlastitih prehrambenih namirnica.Poslodavac koji plača radnika recimo neto 2500- 3000 kuna bi to morao smatrati osobnom sramotom i nesposobnosti. familije žive u bijedi a kakve će mirovine imati ti ljudi, svi će pasti na teret države , zato bi trebalo propisati obaveznu visinu doprinosa za mirovinski fond u visini, koja će omogućiti kasnije ,,normalnu,, mirovinu, bez obzira na sedanju plaću. Kad odu sa dobicima razne trgovine i drugi ,stari ostaju kao breme novim generacijama.

Avatar MGM
MGM
14:39 01.02.2017.

ma ja san sad u srednjim sa 56 hahahah

MR
mrgud55555
21:22 01.02.2017.

snovi se ispunjuju...to vrijedi..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije