Kalifornija

Nekad su Hrvati u Ameriku odlazili zbog zlata. Evo jedne priče iz tog vremena

Kalifornija
Lewis Stickley/Press Association/PIXSELL
21.09.2018.
u 07:18

Tako se može reći da su Dalmatinci i hrvatski Primorci otkrili na neki način Kaliforniju te da ih je u tom kraju SAD-a zaustavilo, u neku ruku, sunčano podneblje koje ih podsjeća na njihov rodni kraj

Prvi naši iseljenici došli su u Kaliforniju, tada su ih nazivali "Slavonians", još u prvoj polovici 19. stoljeća. To su mahom pomorci i trgovci iz Dalmacije i Hrvatskog primorja. Zašto naši nastanjuju upravo taj predio Amerike, nije teško pogoditi ako se podsjetimo da ih onamo privlači zlato rudnika Nevade, El Dorada, Butte Calaverasa itd. 

Oni kojima se ta "zlatna sreća" nasmiješila, nastanjuju se u San Franciscu, Sacramentu i drugim mjestima Kalifornije, gdje se bave trgovinom ili otvaraju kavane i restorane. Stoga nije rijetkost što usred Kalifornije na mnogim restoranima stoje natpisi s prezimenima naših ljudi i što su kuhari, konobari, ribari... 

Tako se može reći da su Dalmatinci i hrvatski Primorci otkrili na neki način Kaliforniju te da ih je u tom kraju SAD-a zaustavilo, u neku ruku, sunčano podneblje koje ih podsjeća na njihov rodni kraj. 

Poslije 1860. ti prvi naši doseljenici u Kaliforniju osnivaju svoje obitelji, a u želji da se međusobno druže i održe tradiciju, jedna skupina 17. studenoga 1857. u San Franciscu organizirala je "Slavonic Illyric Mutual and Benevolent Society". 

Godine 1923. društvo dobiva ime "Slavensko uzajamno i potporno društvo", a u novim pravilima ističe se širenje društvene uzajamnosti i bratstva. Društvo je aktivno radilo, dokazujući svoju vitalnost i otvaranjem modernog Doma, za koji su članovi Društva sakupili milijun dolara priloga. 

Ne treba zanemariti da su tom uspješnom radu veliki doprinos dali i mlađi potomci iseljenika sve više pokazujući zanimanje za svoje porijeklo. Upravo kroz aktivnost u društvu ostvarivali su svoje veze s djedovinom, nastavljajući bogati kontinuitet društvenog života naših iseljenika.

 

M. G.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije