Novi trend

Napustila dobro plaćen posao kako bi se u domovini mogla baviti poljoprivredom

Ivana Stjepanović
VL BIH
08.05.2017.
u 10:27

Ova simpatična djevojka osnovala je tvrtku i počela s proizvodnjom organskog ljekovitog i začinskog bilja na obiteljskom imanju, ali i dijelu koji je uzela u zakup

Među tisućama životnih ispovijesti o odlasku cijelih obitelji u potrazi za boljim životom na zapad, pronalazimo neobičnu priču suprotnog smjera, prema Bosni i Hercegovini.

Ivana Stjepanović iz Dervente (Bijelo Brdo) svoju je inozemnu adresu zamijenila domaćom. Odlučila je napustiti Austriju, dobar i siguran posao, kako bi u rodnom kraju započela s uzgojem ljekovitog bilja.

Ima mnogo ljudi koji su trbuhom za kruhom pobjegli od poljoprivrede, a Ivani je, kaže nam, njiva u zavičaju draža od posla u europskoj metropoli.

Priča je još nevjerojatnija jer je naša sugovornica ekonomistica sa zavidnom poslovnom karijerom. Nakon studija ekonomije i međunarodnog menadžmenta radila je za strane tvrtke na razvoju brendova, a vodila je i odjel marketinga za najveće europsko udruženje organskih farmera.

Bosna raste organski

Mladu poduzetnicu zatekli smo na njivi. Neko vrijeme smo morali čekati jer posao, ističe, ne trpi odlaganje.

U tom trenutku razmišljamo kako to da jedna uspješna djevojka, koja je u inozemstvu imala sve pogodnosti udobnog života, napusti dobro plaćen posao i vrati se kući.

Kao da je Ivana pročitala naše misli, pa je pri povratku odmah uzvratila izravnim odgovorom.

"Ideja o pokretanju tvrtke 'Bosna raste organski' rodila se kada sam se vozila kući iz Splita. Tada smo maštale kako bi bilo lijepo na obiteljskom imanju proizvoditi hranu. Zapuštene njive ponovno zasaditi i to ljekovitim i začinskim biljem po organskim načelima. Ta me je ideja stalno progonila, bila u mislima. Na kraju sam prelomila, skupila hrabrosti, dala otkaz... Siguran i jako dobro plaćen posao zamijenila sam idejom punom rizika. Ipak, sada mogu reći, nisam se pokajala", tvrdi samouvjereno ova mlada poduzetnica.

Planira se proširiti na cijelu Bosnu i Hercegovinu

"Kada volite ono što radite, nije važno obasjava li vas svjetlo velegrada ili nešto skromnije. Volim biti ovdje, dišem punim plućima u rodnom kraju, vidite da sam stalno nasmijana i smatram kako sam dobro odlučila što sam se vratila", priznaje naša sugovornica. 

Ova simpatična djevojka osnovala je tvrtku i počela s proizvodnjom organskog ljekovitog i začinskog bilja na obiteljskom imanju, ali i dijelu koji je uzela u zakup.

Ne brine za tržište jer plasman je već ugovoren prema Austriji i Njemačkoj. Projekt financira kreditom stranog ulagača.

Broj zaposlenih ubrzo će porasti, a posao će naći i 20-ak sezonaca koje će angažirati na sadnji i berbi bilja te okopavanju njiva.

Ivana je ambiciozna jer proizvodnju za pet godina planira proširiti po cijeloj Bosni i Hercegovini.

"Netaknuta priroda je potencijal koji nemaju druga područja. Nadam se da će moja priča biti nadahnuće mnogima da ne napuštaju BiH olako, već da prepoznaju vrijednosti ove zemlje", zaključuje naša sugovornica.

Komentara 4

ST
Startrack
17:52 08.05.2017.

Kakav novi trend? Da imam dobar komad zemlje ovog nebi nikad zapad ni vidio nego bi ga gledali kako drnda na traktoru okolo svinjca.

BO
bozzo147
08:33 09.05.2017.

Plavuša

DU
Deleted user
11:19 08.05.2017.

Organskog, zar? Jezušmeni! Fala ti Bogek da još nema proizvodnje anorganskog bilja! Ako ipak mislite na proizvodnju pod određenim uvjetima, za koju je potreban certifikat, onda je ono kaj se u engleskom zove organic, u Hrvatskom regulirano pod nazivom ekološka proizvodnja. Doduše pojma nemam kak je regulirano u Bosni i Hercegovini. Malo to proučite kad bute selili članak iz rubrike Moja Hrvatska, u rubriku Bosno moja!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije