Omiš

Nakon svog prvog nastupa rasplakala se od sreće: To se ne može opisati

Klapa Valovi
15.07.2019.
u 20:44

Posebno organizirana večer u sklopu 53. festivala dalmatinskih klapa bila je nezaboravan doživljaj za sudionike iz Njemačke, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država i Argentine, koji rijetko nastupaju u domovini

Za hrvatske iseljenike i njihove potomke poseban je emotivni doživljaj nastupiti na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu. A osjećajima nabijenu večer iseljeničke klapske pjesme začinila je i jedna neobična atrakcija, piše Deutsche Welle.

Zapjevati na omiškoj pozornici, u ambijentu starih kamenih kuća, sudjelovati na Festivalu dalmatinskih klapa – to je san i kruna rada svake klape. Stoga je posebno organizirana večer u sklopu 53. festivala dalmatinskih klapa bila nezaboravan doživljaj za sudionike iz Njemačke, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država i Argentine, koji rijetko nastupaju u domovini. 

"Omiš je posebna priča. To je svečanost, čast, gušt i vrhunac", pokušava nam dočarati svoje osjećaje Radovan Radas, član klape Croatia hrvatske katoličke župe u Münchenu.

Klape sve popularnije u Njemačkoj

Radovan je kao najstariji član u Omišu nastupio i 2006. kada je organiziran prvi susret klapa iz iseljeništva pa iako je ovo tek treći put da se u sklopu Festivala organizira ovakva večer, vjeruje da će se situacija uskoro promijeniti. 

"Klapsko pjevanje postaje sve popularnije u Njemačkoj, a uključuje se i sve veći broj Hrvata koji su nedavno doselili. Radi se ozbiljnije, a dolaze i oni koji imaju kvalitetnu glazbenu naobrazbu te koji su sami pjevali u Hrvatskoj pa nam pomažu svojim iskustvom", objašnjava Radovan. 

Njegova klapa ove godine slavi svoju 30. obljetnicu postojanja, a članovi su uglavnom drugi ili treći naraštaj Hrvata u Njemačkoj. Za sebe kažu da su klapa u pravom smislu riječi, pravi prijatelji koji se druže i pjevaju zajedno iz gušta i ljubavi prema pjesmi. Iako nastupaju diljem Njemačke, kako pred Hrvatima tako i Nijemcima, ne žele svoje nastupe komercijalizirati, upravo da se ne izgubi čar klape i druženja. 

"Nijemci su zahvalna publika i jako nas vole slušati, stoga svake godine sudjelujemo na Oktoberfestu, a moramo se pohvaliti i da smo zastupali Hrvatsku u emisiji folklorne glazbe 'Musikantenstadl' koju prenose prvi programi televizija njemačkog govornog područja", govori Radovan ponosno za DW.

Draže im pjevati u Omišu nego u Madison Square Gardenu

Da klapska pjesma gdje god stigne izazove pravu lavinu emocija, priča nam i Josip Lacmanović, član klape Astoria iz New Yorka.

"Pivamo već 33 godine za naše ljude, koliko i postojimo, a popularni smo postali tek kad smo zapivali Amerikancima", otkriva nam Josip, prisjetivši se događaja iz veljače ove godine kada je klapa Astoria u Madison Square Gardenu na NBA utakmici zapjevala američku himnu, ali na klapski način. 

"Možete samo zamisliti taj osjećaj kad vas sluša 20 tisuća ljudi, ali isto je meni ovdi lipše zapivat u Omišu", sa smiješkom nam priča Josip.

Za razliku od članova klape Astoria koji su svi rođeni u Hrvatskoj, članice argentinske klape Valovi iz Buenos Airesa sve su rođene u Argentini, a jedna članica čak je stopostotna Argentinka koja se zaljubila u klapsku pjesmu pa im se odlučila pridružiti. 

"Sve govorimo hrvatski, neke bolje, neke gore, ali dovoljno da se možemo sporazumjeti. Pa evo i kroz klapsku pjesmu učimo neke nove dalmatinske riječi i utvrđujemo ono što znamo", priča nam Daria Trošelj, članica klape Valovi. 

Kao i u svim ostalim zemljama, tako i u Argentini klape djeluju u sklopu Hrvatske katoličke misije, a aktivne su u hrvatskoj zajednici kroz razne djelatnosti. 

"Nama je oduvijek bio interes da argentinska publika čuje što više o Hrvatskoj i o klapama. Kada nastupamo u Argentini, uvijek smo senzacija jer smo nešto nepoznato i drukčije od njihovih ritmova, iako je Hrvatska sada postala poznatija nego prije nekoliko godina", objašnjava Daria. 

Mnogi mladi naraštaji Hrvata također sudjeluju u radu zajednice i uče jezik, ali njima je to mnogo teže, jer je riječ o drugoj ili trećoj generaciji. 

"Sada je puno povoljnije i lakše doći nego prije, ali svejedno ostaje ta udaljenost, zato sam posebno uzbuđena. Ovo je poseban osjećaj za nas, družiti se kao klapa na lokalan način s drugim klapama u zemlji naših djedova, to se ne može opisati", ističe Daria, koja se, zajedno s članicama svoje klape, nakon svog prvog nastupa u Omišu rasplakala od sreće.

Ljubav prema klapskoj pjesmi nema granice

Uvrštavanje klapskog pjevanja kao nematerijalne baštine čovječanstva pri UNESCO-u 2012. bilo je najveći poticaj osnivanja mješovite klape Kartolina u Kanadskom Windsoru. Iako su Hrvati u Kanadi vrlo brojni, od šest klapa u cijeloj zemlji tri djeluju u Windsoru pod ravnanjem Višnje Tijardović, a u Omiš je osim Kartoline, stigla i dječja klapa Fritule koja djeluje pod njihovim okriljem. 

Da ljubav prema klapskoj pjesmi ne poznaje granice te da su njome oduševljeni i oni koji nemaju veze s Hrvatskom, dokazala je svojim sudjelovanjem atrakcija večeri – klapa Samoana s Novog Zelanda. Čuti izvedbe tradicionalnih dalmatinskih pjesama iz usta Samoanaca, s pravilnim dalmatinskim izgovorom, doista je jedinstven doživljaj, ali i još jedna potvrda da je glazba ta koja spaja ljude, a klapa okvir za nova prijateljstva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije