Uz folklor i tamburicu

Hrvatske katoličke zajednice Göppingen i Geislingen danas broje 2300 vjernika

Göppingen i Geislingen
Foto: Adolf Polegubić
1/15
05.01.2018.
u 08:59

Riječ je o jednoj od najstarijih hrvatskih katoličkih misija u biskupiji Rottenburg – Stuttgart

Hrvatske katoličke zajednice Göppingen i Geislingen an der Steige nalaze se u pastoralnom području Baden-Württemberg I., a djeluju u sklopu Biskupije Rottenburg – Stuttgart.

Hrvatska katolička zajednica bl. Jakova Zadranina u Göppingenu i Hrvatska katolička zajednica sv. Leopolda Mandića u Geislingenu danas broje oko 2300 vjernika. Nastale su novim ustrojem u biskupiji Rottenburg – Stuttgart, na području bivše Hrvatske katoličke misije Göppingen 2005. godine. Zajednice djeluju u dekanatu Göppingen – Geislingen. 

Već 1962. iz Pariza u Stuttgart došao je vlč. Antun Odak, odakle je pastoralno djelovao na području Göppingena i drugih gradova u blizini Stuttgarta. Od 1968. je prešao u Göppingen, gdje je iste godine postao voditeljem Hrvatske katoličke misije Göppingen.

Misija je osnovana 1968. godine. U njoj su djelovali: svećenik Zadarske nadbiskupije vlč. Antun Odak (1968. – 1974.), svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije vlč. Stipe Dukić (1972. – 1974.); svećenici Mostarsko-duvanjske biskupije vlč. Marijan Bevanda (1974. – 1976.), vlč. Ivica Komadina (1977. – 1978.) i vlč. Mile Miljko (1978. – 1984.); članovi Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri: dr. fra Ante Bilokapić (1984. – 1991.), fra Franjo Zelenika (1991. – 1997.), dr. fra Stipe Nosić (1997. – 2003.) i fra Ivan Gavran (2003. – 2012.). 

Od rujna 2012. zajednice vodi član Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Ivica Jurišić. Kao tajnik u misiji djelovao je Marko Skenderović, a od 1980. najprije kao pastoralni suradnik, a poslije kao pastoralni referent, do odlaska u mirovinu 2015. djelovao je Branko Galić. Kao tajnica u Geislingenu radila je Dragana Kucjenić (2007. – 2013.). Sada je tajnica u Göppingenu Valerija Gall, a u Geislingenu Marija Pilić. 

Misija obuhvaća teritorij dvaju crkvenih dekanata: dekanat Göppingen i dekanat Geislingen. Riječ je o jednoj od najstarijih hrvatskih katoličkih misija u biskupiji Rottenburg – Stuttgart.

Mise se na hrvatskom jeziku slave svake nedjelje u crkvi sv. Marije u Geislingenu i u crkvi Krista Kralja u Göppingenu. U zajednicama djeluju pastoralna vijeća. Uz redovite pastoralne djelatnosti, posebno se vodi računa o vjerskoj pouci djece i mladih. 

Sakramentalna slavlja središnji su dio ovih zajednica, a tu su i godišnje prve pričesti, trogodišnje krizme, sakramenti krštenja i vjenčanja, dvogodišnje velikoblagdanske ispovijedi, mjesečni pohod bolesnima i ostali znakovi Božje prisutnosti. 

Misija se trudi jednom godišnje organizirati duhovnu obnovu, povremeno manje susrete na određenu vjersku temu te tjedne susrete manjih skupina (djece, mladih i odraslih), kako bi podupirala i razvijala duhovni, kulturni i nacionalni identitet svojih članova. 
Hodočašća i izleti, kulturne proslave i zabave, predavanja i izložbe, folklorni i sportski život dio su hrvatsko-vjerničke svakidašnjice u zajednicama. U njima su, uz članove pastoralnih vijeća, aktivne skupine vjeroučenika, ministranti, liturgijski čitači, pjevači crkvenih zborova, djelitelji pričesti, sakristani te pojedini zauzeti vjernici. 

Dulje vrijeme povremeno je izlazilo glasilo "U tuđini", pokrenuto za voditelja misije vlč. Ivice Komadine. Prvi je broj izašao 1978. Glasilo je našlo mjesta i na izložbi "Stoljeće hrvatske periodike u iseljeništvu 1900. – 2000." u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u prosincu 2002. U sklopu zajedničkog portala hrvatskih katoličkih zajednica u biskupiji Rottenburg – Stuttgart te zajednice imaju i svoju vlastitu internetsku stranicu: http://hkz-goeppingen.de; http://www.hkz-gp.de.

U početku je u misiji djelovala folklorna skupina "Đakovština". U zajednici u Geislingenu djeluju folklorna skupina i tamburaški sastav "Čuvari tradicije". Na području zajednica, u Deggingenu, nalazi se jedno od poznatijih marijanskih svetišta u biskupiji. To je svetište "Ave Marija" o kojem brigu vode franjevci kapucini. Hrvati katolici prvi put su organizirano hodočastili u to svetište 1976., a hodočašće je vodio svećenik Mostarsko-duvanjske biskupije vlč. Marijan Bevanda. Nakon toga u to svetište hodočaste svake godine na Duhovski ponedjeljak. 

Hodočašće obično počinje križnim putem u podnožju brda, a nakon toga slavi se svečano misno slavlje u samom svetištu. Djeca i mladi iz misije sudjelovali su u svim većim akcijama koje su zajednički poduzimane na planu hrvatske pastve u Njemačkoj, primjerice biblijskih olimpijada. Također su za vjernike organizirani susreti, duhovno-kulturna putovanja i duhovne obnove.

U sklopu aktualne reforme pastorala 2005. stvorene su dvije hrvatske katoličke zajednice koje se kao zajednice drugoga materinskog jezika pripajaju dušobrižničkim jedinicama. 

Hrvatska katolička zajednica bl. Jakova Zadranina u Göppingenu pripojila se dušobrižničkoj jedinici u Göppingenu (sv. Marija, Krist Kralj). Druga Hrvatska katolička zajednica Geislingen sv. Leopolda Mandića pripojena je dušobrižničkoj jedinici u Geislingenu (sv. Marija, sv. Sebastijan i sv. Ivan Evanđelist).

Za vrijeme Domovinskog rata, misija je bila posebno aktivna na humanitarnom području. U Göppingenu je djelovalo socijalno savjetovanje koje je vodio socijalni radnik Jakov Marić. 

U Geislingenu je socijalno savjetovanje vodio socijalni radnik Stjepan Tot. Organizirala su se i predavanja, izložbe i kazališne predstave. U misiji su djelovali i vokalno-instrumentalni sastavi "Generacija" i "Mlada generacija". 

U Geislingenu djeluje nogometni klub "Croatia 2012." Također djeluju i Hrvatske dopunske škole u Göppingenu i u Geislingenu. Misija je objavila i svoju spomen-knjigu pod nazivom "U vjeri i vjernosti – 35 godina Hrvatske katoličke misije Göppingen" autora dr. fra Stipe Nosića, koja je svečano predstavljena 27. listopada 2005. u dvorani Jugendheima u Geislingenu u organizaciji Provincijalata franjevačke provincije sv. Jeronima iz Zadra i Hrvatske katoličke misije Göppingen. 

O važnosti zapisane riječi govorio je autor spomen-knjige dr. o. Nosić, istaknuvši pritom kako je ta vrijedna knjiga svjedočanstvo jednog vremena i dokument o boravku Hrvata katolika na tim prostorima. 

"Ne mogu posebno ne spomenuti dr. Ivu Jolića, koji je ne samo napisao vrijedne priloge za knjigu nego je i najviše toga učinio oko organizacije njezina tiskanja, a i ideja o tiskanju knjige potekla je na njegov prijedlog", rekao je o. Nosić. 

Treba podsjetiti kako je na ostacima dvorca Helfenstein kod Geislingena an der Steige postavljena dvojezična (hrvatski i njemački) spomen-ploča na kojoj piše da je u tom dvorcu od 1356. do 1396. sa svojim suprugom Ulrichom V. od Helfensteina živjela bosanska vojvotkinja Marija Kotromanić, sestra bosanskoga kralja Stjepana II. Kotromanića, ugledna žena i kršćanska dobrotvorka hrvatskih korijena. Spomen-ploču su 2011. godine postavili Hrvatska katolička zajednica Geislingen an der Steige i Grad Geislingen an der Steige. Hrvati se na tom mjestu rado okupljaju u molitvi i zajedništvu.

 

Adolf Polegubić, "Dušobrižništvo za Hrvate u Njemačkoj", Hrvatski dušobrižnički ured – Niz "Diaspora croatica" knj. 24, Frankfurt am Main, 2017.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije