Hrvatska katolička misija

Zbog Mercedesa na posao i u crkvu

Foto: Adolf Polegubić
1/13
23.02.2018.
u 10:49

Vjernici iz zajednica rado hodočaste u Fatimu, Lisabon, Lurd i Rim, a s mladima se ide i u posjet domovini

Hrvatska katolička misija Sindelfingen osnovana je 1970. godine, a dotad je djelovala kao filijala Hrvatske katoličke misije Stuttgart. Kako se u Sindelfingenu nalazi poznata tvornica "Mercedes", brojni Hrvati u njoj su pronašli posao. 

U misiji otpočetka djeluju franjevci Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu. Novim ustrojem u Biskupiji Rottenburg – Stuttgart na području bivše misije 2005. godine osnovane su tri hrvatske katoličke zajednice: Gospe Velikoga hrvatskog zavjeta u Sindelfingenu, sv. Nikole Tavelića u Leonbergu i sv. Leopolda Bogdana Mandića u Herrenbergu. U svim zajednicama je oko 1800 vjernika.

Dosad su kao voditelji misije djelovali: fra Kruno Vukušić (1970. –  973.), fra Rafael Ivan Begić (1973. – 1975.), fra Milan Lapić (1975. – 1979.), fra Josip Zrnčić (1979. – 1983.), fra Tomislav Duka (1983. – 1988.), fra Jozo Župić (1988. – 1988.), fra Ante Bilić (1988. – 1994.), fra Božo Ančić (1994. – 2000.), fra Marinko Vukman – najprije je vodio misiju, a potom zajednice (2000. – 2010.). 

Fra Ivica Erceg zajednice vodi od 2010., a voditelj je zajednica u Sindelfingenu i Leonbergu, dok je u Herrenbergu župni vikar. Od 2017. u zajednicama kao dušobrižnik djeluje vlč. Senko Antunović, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije. Kao pastoralni suradnici u misiji su djelovali: Marija Bilek, Rade Miketek, Ivanka Čutura, a od 1989. godine sestre Klanjateljice Krvi Kristove. Dosad su djelovale: s. Ancila Vukoja, s. Bernardeta Tomić, s. Anđelka Šteko, s. Mara Matijević, s. Marija Pranjić, s. Marija Marković, s. Bogoljuba Jurić i s. Emanuela Škarica, s. Rozarija Ćurić (do 2017.) i dr. s. Mirjana Juranović (2017.). 

Od 2017. u zajednicama je pastoralni praktikant Vladimir Lukić, dok Daniela Barbir radi kao tajnica u sve tri zajednice.

Mise se nedjeljom služe u crkvi Presvetoga Trojstva u Sindelfingenu, u crkvi sv. Josipa u Herrenbergu i u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Leonbergu. Tijekom tjedna (četvrtkom, petkom i subotom) mise se slave u crkvi Presvetog Trojstva u Sindelfingenu. Utorkom i svake prve subote u mjesecu misno slavlje održava se u crkvi sv. Bonifacija u Böblingenu. 

Svaka zajednica ima svoje pastoralno vijeće. U njima se redovito održava vjeronaučna pouka, djeluje i skupina ministranata. Tu su i zborovi: dječji zbor, zbor mladih "Salve angeli" i veliki zbor. Također, organizirane su i druge aktivnosti: susreti mladih, mali, srednji i odrasli folklor, vjerski susreti za odrasle, karitativna grupa, molitvena zajednica, Zajednica Krvi Kristove... Svaka zajednica posebno slavi svoga zaštitnika, a na poseban način obilježava se Nikolinje i Majčin dan.

Kao i brojne druge hrvatske katoličke misije i zajednice u Njemačkoj, i zajednice u Sindelfingenu, Herrenbergu i Leonbergu suočavaju se s problemom rasprostranjenosti, što se posebno odražava na problem okupljanja mladih u većem broju. 

U zajednicama se organiziraju prigodne duhovne obnove, predstavljanja knjiga te se vodi računa o boljem upoznavanju hrvatske nacionalne, kulturne i jezične baštine. Zajednice održavaju redovite kontakte i s drugim hrvatskim zajednicama, a dobro surađuju i s mjesnom njemačkom Crkvom. 

Svaka od tri zajednice uključena je u jednu dušobrižničku jedinicu (Seelsorgeeinheit) koju čini njemačka župa ili više njih te župe drugih stranih jezika. S njemačkom župom Presvetog Trojstva u Sindelfingenu je zajednička zornica u došašću te misa na Tijelovo, Veliki četvrtak i na Staru godinu.

Vjernici iz zajednica rado hodočaste u Fatimu, Lisabon, Lurd i Rim, a s mladima se ide i u posjet domovini. Zajednice gaje izvrsnu suradnju s Hrvatskom dopunskom školom s kojom često organiziraju različite sadržaje. 

Na području bivše misije djeluje folklorno društvo "Zvonimir" i Tamburaško društvo "Matija Gubec", s kojima zajednice također dobro surađuju. Tu su i dva hrvatska nogometna kluba: "Croatia" iz Sindelfingena i "Zagreb" iz Böblingena. 

U povodu 35. obljetnice djelovanja misija je 2006. godine objavila spomen-knjigu: Fra Marinko Vukman, "Hrvatska katolička misija Sindelfingen", Teovizija, Sindelfingen – Zagreb, 2006. 

Zajednice imaju i vlastitu internetsku stranicu. Posebna radost za zajednicu u Sindelfingenu je fra Petar Komljenović, prvo duhovno zvanje iz nje. Zaređen je za svećenika u Splitu 25. lipnja 2016., a svoju mladu misu slavio je u crkvi Presvetog Trojstva u Sindelfingenu 25. rujna 2016. godine. 

Još su dva duhovna zvanja na putu prema svećeništvu iz iste zajednice – Stjepan Prtenjača i Branimir Marević. Oni su bogoslovi Biskupije Rottenburg-Stuttgart.

 

Adolf Polegubić, "Dušobrižništvo za Hrvate u Njemačkoj", Hrvatski dušobrižnički ured – Niz "Diaspora croatica" knj. 24, Frankfurt am Main, 2017.

Komentara 3

BR
BrankoZuti
17:56 23.02.2018.

Ajde, recite glasno u Njemackoj kako stujete Pavelica i NDH, kako vozite Mercedese dok mladi sele iz RH. Recite glasno kako ste se ubacili u sveucilista, zaustavili reforme skolstva i koliko ste djecaka silovali po crkvama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije