Ivan Duknović – Ioannes Dalmata

Kipar čiji je reljef krasio grob Svetog pape Ivana Pavla II.

Katedrala u Trogiru
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
06.09.2017.
u 09:41

Ivan Duknović – Ioannes Dalmata (Trogir, oko 1440. – Venecija, 1510.)

Hrvatski kipar bio je jedan od najvećih umjetnika renesanse, koji je radio za najuglednije naručitelje tadašnje Europe – od papinske kurije u Rimu do kraljevskog dvora u Budimu.

Ubraja se među najznačajnije strane umjetnike koji su pridonijeli talijanskoj umjetnosti. Rodni Trogir zadužio je prekrasnim djelima (u katedrali su to kipovi Svetog Ivana i Svetog Tome, kip Svete Magdalene u franjevačkom samostanu itd.). Jedno od njegovih remek–djela je grobnica pape Pavla II. (1464. –1471.), čiji se fragmenti danas čuvaju u Grotte Vaticane i Louvreu, a njegov reljef Bogorodice krasio je prvotni grob dvojice svetih papa – Ivana XXIII. i Ivana Pavla II. Zbog svojih zasluga dobio je plemićki naslov i feud s dvorcem Majkovec.

Za razliku od drugih velikih hrvatskih renesansnih umjetnika koji su uglavnom djelovali u inozemstvu, Duknovićev rad u domovini važan je dio njegova stvaralaštva.  

Ivan Duknović – Ioannes Dalmata (Trogir, oko 1440. – Venecija, 1510.)

Hrvatski velikani, Večernji list, Zagreb, 2014.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije