Martin Pejić

Kanadski magazin raspisao se o mladom Hrvatu koji lovi srndaće i sobove

Monster Whitetails
12.02.2019.
u 09:46

Martin priča o svome djetinjstvu kada se veselio više ulovu koji je otac Mario donio kući nego li darovima ispod božićnog drvca

Kada se 19-godišnji Martin našao na stranicama poznatog lovačkog magazina u Kanadi "Monster Whitetailsa", hrvatski lovci bili su vrlo ponosni, osobito njegov otac Mario Pejić. 

Martin je inače član Hrvatsko-kanadskog lovačkog društva Sokol iz Norvala. Njegov trofejni srndać ovdje se smatra "kapitalcem" s 12 rogova, a pripada raširenoj pasmini bjelorepih srna koje su tipične za južni dio Kanade i Sjedinjenih Američkih Država. 

"Ovim sportom počeo sam se baviti s 15 godina, a većinom lovim lukom i strijelom. Sezona lova na srne vrlo je kratka – samo tjedan dana. Ove godine mi se posrećilo da puškom ulovim ovog starijeg jelena", s ponosom ističe Martin kojem su srne strast.

Kada se otvori sezona lova, naš sugovornik u svoje "pohode" odlazi svaki dan, obično predvečer nakon povratka s fakulteta. 

U blizini obiteljske kuće Pejić nalazi se velika farma na kojoj rastu soja i kukuruz. Ovdje već u kolovozu Martin pripremi stupicu kao hranilište za srne. Zatim postavi kamere tako da zna kakve mu srne dolaze. Predvečer sam ili u društvu oca sjedi nekoliko sati i čeka svoj plijen. 

Obitelj se obično raduje mesu jer od srnetine pripremaju gulaš, roštilj, a odnedavno i kobasice. 

"Otac je najbolji mesar, on lovi već 15 godina u Kanadi, pa je do sada naučio kako iskoristiti što više srnina mesa", otkriva ovaj strastveni lovac.

Iako su rodom iz Hercegovine, kanadski krajolici i divljina koja obiluje divljači privukli su Pejiće da postanu vrsni lovci. Prije nekoliko godina Martinov otac ulovio je jednog od najvećih sobova koje su ikad ulovili hrvatski lovci u Kanadi. 

"To je bila prava grdosija", hvali se Martin, koji je tada išao prvi put u lov na sobove. 

"Ne mogu izdvojiti skoro dva tjedna koliko traje lov zbog obaveza na fakultetu. Obično se ide 2300 kilometara od Toronta na sjeverozapad prema granici Ontarija i Manitobe. Većinom se vozi, onda se podigne lovački kamp i šest dana čekaju se sobovi. Tati se posrećilo da ulovi ogromnog 'musa'", ističe 19-godišnji Martin.

Ima godina kada se lovci vrate kući bez ičega, ali i druženje je važno. U lovu na soba kapitalca išla je skupina od devetorice lovaca iz kluba Sokol, koji su onda podijelili meso i troškove "izlaska".

U podužem članku koji je objavljen u "Monster Whitetailsu" Martin govori o svome djetinjstvu kada se veselio više ulovu koji je otac Mario donio kući nego li darovima ispod božićnog drvca. Ljubav za lovom nije toliko zarazila njegova starijeg brata Marka, rođenog u Hrvatskoj. U Kanadi su se rodile sestre Gloria i Isabela. Majka Anđelka uspješna je u prodaji nekretnina, a otac s bratom Dragom vodi građevinsku tvrtku.

"Idemo često kući u Ružice u Hercegovini i u Soviće u posjet djedu i bakama. U Hrvatskoj nikad nisam lovio, ali tko zna, možda se jednog dana odlučim i na to", zaključuje ovaj mladi student arhitekture koji pripada drugom naraštaju hrvatskih lovaca u Kanadi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije