Jennifer Brush

Kako nam je Amerikanka zavidjela na dijaspori: Ja nemam takve korijene i to me progoni

Matica
03.01.2019.
u 11:31

U tih dvanaest mjeseci naša sugovornica stalno je putovala. Upoznavala je razne krajeve zemlje, različite ljude i običaje. Zaljubljena je bila u Dubrovnik, a nije skrivala ni svoju gurmansku naklonost prema bosanskoj kuhinji

Mlada Amerikanka Jennifer Brush iz New Orleansa 1979. godinu provela je kao Zagrepčanka. Pripadala je velikoj obitelji studenata Zagrebačkog sveučilišta i gotovo da se ni po čemu nije razlikovala od svojih tadašnjih vršnjaka. Čak je i hrvatskim jezikom ovladala tako dobro da se jedva mogao zamijetiti njezin strani naglasak. 

Još kao gimnazijalka u New Orleansu Jennifer je pokazivala zanimanje za slavenske zemlje i narode. Rekla je da je prvi poticaj za to dobila čitajući romane velikog ruskog pisca Dostojevskog. 

Na osnovu razmjene sa svojim jugoslavenskim vršnjacima, 1973. godine provela je dva mjeseca u Kraljevu. A kada je godinu-dvije zatim pošla na sveučilište, ostala je vjerna svojim gimnazijskim preokupacijama i izabrala studij političkih znanosti, s posebnim osvrtom na istočnu i jugoistočnu Europu. 

"Ovaj moj drugi boravak vezan je uz moj postdiplomski studij, a želim što potpunije proučiti sustav radničkog samoupravljanja u vašoj zemlji. To je zanimljiva tema koja nailazi na sve veće zanimanje diljem svijeta, pa tako i u Americi. Zato mi je drago što mi se pružila prilika da godinu dana provedem u Zagrebu", rekla je Jennifer u intervjuu za Maticu 1979.

U tih dvanaest mjeseci naša sugovornica stalno je putovala. Upoznavala je razne krajeve zemlje, različite ljude i običaje. Zaljubljena je bila u Dubrovnik, a nije skrivala ni svoju gurmansku naklonost prema bosanskoj kuhinji

Mjesec dana provela je s mladima na radnim akcijama, stekla mnoga poznanstva i prijateljstva, ali i iskustva naše dijaspore...

"Meni su to vrlo draga iskustva i saznanja. Znate, ponekad zavidim ovim vašim iseljenicima koji dolaze i susreću se sa svojima, nalaze rođake, tragove davnih predaka... Ja nemam takve korijene, ne znam za njih i to me progoni", zaključila je Jennifer.

 

Nenad Gol, 1979.

Komentara 1

Avatar Mabolimekrac
Mabolimekrac
12:21 03.01.2019.

Oooo Vecernji, o novinarstvo, ooo clanka... Pulitzer je na dohvat ruke...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije