Smiljan, 1856. – New York, 1943.

Kako je hrvatski iseljenik izumio 20. stoljeće

Nikola Tesla
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
04.01.2017.
u 10:38

Čovjek koji je prokrčio put tehnološkom razvoju modernog doba umro je u New Yorku bez javnog priznanja, pomalo zaboravljen i osamljen

Nikola Tesla jedan je od najvećih, a istodobno najmanje priznatih izumitelja dvadesetog stoljeća. 

Rođen je u hrvatskoj Lici u obitelji srpskog podrijetla pa je običavao govoriti "Ponosim se srpskim rodom i hrvatskom domovinom". 

Pratite Moju Hrvatsku na Facebooku i prvi doznajte što je novo u iseljeništvu!

Osnovnu školu i gimnaziju pohađao je u Smiljanu, Gospiću i Karlovcu, a studirao je u Grazu i Pragu. 

Godine 1884. odlazi u Sjedinjene Američke Države, gdje je u New Yorku proveo većinu svoga životnog vijeka. 

Njegovi izumi na području elektrotehnike i otkrića iz fizike, ostavili su snažan pečat ne samo na svjetsku znanost, već se njihova primjena odrazila i na poboljšanje kvalitete života uopće, zbog čega je stekao titulu "čovjeka koji je izumio 20. stoljeće", kako je Robert Lomas nazvao svoju knjigu o Tesli. 

Među ostalim, izumio je motor na izmjeničnu struju, što je temelj današnje pogonske elektrotehnike. 

Dok je njegov kolega Thomas A. Edison zagovarao istosmjernu struju, Tesla je otkrio višefaznu struju i transformator, čime je omogućio povoljno prenošenje struje visokog napona na velike udaljenosti te njezinu masovnu primjenu. 

Smatra ga se ocem radiotehnike, iako je za njegova života zasluge na tom području prisvojio Marconi. 

Nepravdu je ispravio 1943. Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država presudivši da Tesli pripada primat na polju radiotehnike ali se, unatoč toj zadovoljštini, radio i danas veže uz Marconija. 

Otkriće radioveze smatrao je jednim od svojih najvećih izuma. Bavio se i bežičnim prijenosom energije (posljednji njegov veliki projekt bila je gradnja divovskog tornja na Long Islandu), otkrio je X zrake i elektron, a svojim izumima bio je preteča i modernih oružja poput krstarećih projektila te interneta, jer se još prije stotinu godina zalagao za ideju "svjetskog sustava za povezivanje komunikacija u jedan sustav". 

Ostavio je više od 700 patenata, a mnogi njegovi izumi još su obavijeni velom tajne. 

Čovjek koji je prokrčio put tehnološkom razvoju modernog doba umro je u New Yorku bez javnog priznanja, pomalo zaboravljen i osamljen. 

O toj nepravdi prema ovom "čarobnjaku struje" govori činjenica da su čak tri Nobelove nagrade dodijeljene pronalascima kojima je pionir bio Tesla – J. J. Thompson dobio ju je za otkriće elektrona, W. Röntgen za otkriće X-zrake i G. Marconi za pronalazak radija. 

Tesla ipak posljednjih desetljeća postaje svojevrsna znanstvena ikona. U njegovu čast jedinica za magnetsku indukciju nazvana je "tesla", a u suvremeno doba i brend automobila na električni pogon. 

Sa četrdeset godina, 1896. postao je počasni član Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti (danas HAZU) a 1926. dobio je počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu. 

Hrvatski sabor je 2014. njegov rođendan (10. srpnja) proglasio Nacionalnim danom Nikole Tesle, te danom znanosti, tehnologije i inovacija.

Komentara 2

AR
aristip
11:28 04.01.2017.

Ala ga lažete, pa kada je to i gdje Nikola Tesla izjavio "Ponosim se srpskim rodom i hrvatskom domovinom". Prava je istina da je Nikola Tesla bio pravoslavni vlaj/vlahum (dakle neslaven) čiji je otac bio pravoslavni sveštenik vaseljenske crkve (ne srpske pravoslavne) i da se niti u jednom službenom dokumentu nije izjasnio niti kao srbin niti kao hrvat. Pri useljenju u Ameriku izjasnio se je kao "austrougar" o čemu postoji i pisani trag u američkoj useljeničkoj službi. Dosta više tih yugo laži, nitko Tesli ne osporava njegov izum izmjenične struje kao i druge izume ali prava je istina da se on jedan dio života izjašnjavo da je austrougar a drugi dio života da je amerikanac.

DU
Deleted user
11:20 04.01.2017.

Onnje u Hrvatskoj samo rođen. On je postao "Tesla" kao amerikanac a ne kao Hrvat ili Srbin. I danas se rode na tom prostoru ljudi koji su inteligentni, pamerni i znatiželjni, i ostat će nitko dok ne odu u neku drugu zemlju koja vidi njegov potencijal. A vi "što ćete vi"... Vi ćete da hvalite svoj rod, iako bez razloga. Niti u Hrvatskoj niti u Srbiji ima znanstvenika. Jer tu nemaju što da rade. Znanstvenici su samo tamo di se prave eksperimenti. Na listi fakulteta u svijetu nisu bili navedeni zagreb i slično, tek iza 800mjesta. Kriteriji su bili među ostalim i broj publiciranih znanstvenih radova kao i linkovanje hrvatskih radova u radovima stranih znanstvenika u inozemstvu. Nema ih... Znači Tesla je američki. Pa zar vi ne vidite da se hrvatski istraživački radovi zasnivaju na stranoj literaturi. Manje više sve plagijati. Nema ekperimenata, dugogodišnjih saznanja...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije