Hrvatica u Argentini

Kad cijeli svoj život posvetiš siromašnima i odbačenima

New Orleans
Thinkstock
25.07.2018.
u 11:06

Godine 1936. prva skupina sestara uputila se u Južnu Ameriku, a 1940. pridružila im se i Marija koja je započela svoj rad u Argentini. Zbog rata u Europi ondje je provela 12 godina te osnovala brojne redovničke zajednice i samostane

Blažena Marija od Propetoga Isusa Petković rođena je 1892. godine u Blatu na Korčuli, a preminula je u Rimu 1966. Bila je redovnica, utemeljiteljica i vrhovna poglavarica družbe Kćeri milosrđa Svetog Franje, jedine redovničke zajednice utemeljene u Hrvatskoj. 

Najveću radost vidjela je u siromasima, odbačenima na rub društva i prezrenima. Zaslužna je za osnivanje mnogih ustanova diljem svijeta koje su  pomagale djeci. 

Zavjet vječne čistoće položila je u najranijoj mladosti. U rodnom mjestu vodila je tri vjerska društva, a u školi je djecu podučavala vjeronauku i glavnim predmetima. Na poticaj biskupa Marčelića 1920. utemeljila je družbu Kćeri milosrđa, treći samostanski red Sv. Franje. Svrha Družbe je širenje spoznaje božanske ljubavi i milosrđa. 

Redovnice su kroz Družbu uzdržavale do 300 djece te su pomagale ubogima i udovicama. Dovela je sestre u Suboticu 1923. kako bi preuzele skrb za mališane u dječjem domu Kolevka, a potom je otvorila brojna prihvatilišta za djecu u Slavoniji, Vojvodini, Makedoniji i Srbiji. 

Godine 1936. prva skupina sestara uputila se u Južnu Ameriku, a 1940. pridružila im se i Marija koja je započela svoj rad u Argentini. Zbog rata u Europi ondje je provela 12 godina te osnovala brojne redovničke zajednice i samostane. Posvetila se radu s djecom u vrtićima i školama...

Godine 1952. vratila se u Europu gdje je prestala obnašati funkciju upraviteljice, ali nastavila je s praćenjem rada Družb. Zauzimala se za čašćenje Boga i njegova Milosrđa. 

Pokopana je na rimskom groblju. Tri godine nakon toga njezini ostaci preneseni su u kućnu kapelu te naposljetku u rodno Blato. Sveti zbor za proglašenje svetih 2002. donio je Odluku o herojskim krepostima službenice Božje te Odluku o priznatim čudima spašavanja 20 mornara u utrobi potopljene peruanske ratne podmornice Pacocha. Papa Ivan Pavao II. u Dubrovniku ju je, tijekom trećeg pohoda Hrvatskoj, 2003. proglasio blaženom.

 

Hrvatski velikani, Večernji list, Zagreb, 2014.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije