Sklisko tlo

Još nisu shvatili da je politika Velike Srbije poražena

26.04.2018.
u 09:53

Vodeći vanjsku politiku, domovina mora voditi računa i o interesima Hrvata u BiH osim o interesima Republike Hrvatske

Glasovi koji s istoka dopiru do Hrvatske pokazuju da se u srbijanskoj politici prema Hrvatima već gotovo dva stoljeća ništa nije promijenilo. Ono što nam danas poručuju ministri iz Beograda ima prizvuk poruka iz Načrtanija Ilije Garašanina, dokumenta čija je glavna poruka – do istrage naše ili vaše. Prevedeno na suvremeni hrvatski jezik to bi značilo do nestanka vašeg ili našeg. 

Sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća srbijanski političari krenuli su u suludu avanturu kojoj je cilj bio ostvarenje velikosrpske ideje pokrenute u spomenutom Načrtaniju, a poslije razrađeno u Memorandumu Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU). Riječ je o političkom nacrtu po kojem su svi Srbi trebali živjeti u jednoj državi. Cijena tog suludog nacionalističkog velikosrpskog projekta bila je više od 100 tisuća mrtvih u ratovima koje su njegovi kreatori pokrenuli zbog ostvarenja sna o Velikoj Srbiji. 

Iako vojno poraženi zbog čudnog odnosa zapadnih sila prema pokretačima najvećih ratnih zločina u suvremenoj Europi nakon Hitlera, nositelji te zločinačke politike nikad nisu bili i stvarno poraženi. Da jesu, nikad se ne bi moglo dogoditi da predsjednik Srbije postane Aleksandar Vučić, politički učenik osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja. Vučića će povijest zapamtiti po izjavama kako će Glina uvijek biti srpska zemlja te da za svakog mrtvog Srbina treba pobiti stotinu muslimana. 

Kulminacija odbijanja priznavanja poraza velikosrpske politike došla je ovih dana iz usta srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina. Nakon što je tijekom posjeta hrvatskog saborskog izaslanstva Skupštini Srbije ratni Zločinac Vojislav Šešelj u zgradi parlamenta gazio hrvatsku zastavu i vrijeđao naše političare, po incidentnoj retorici poznat ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin najavio je svoj dolazak na komemoraciju u Jasenovcu. 

Iz Vlade Republike Hrvatske poručeno je kako ne bi bilo dobro da po izazivanju incidenata poznat političar dođe na komemoraciju. Vulin je odgovorio da o njegovu dolasku u Hrvatsku ne može odlučivati nitko iz Hrvatske nego samo vrhovni zapovjednik Vojske Srbije. Takvu uvredu nije bilo moguće prešutjeti i nakon samo nekoliko sati srbijanski ministar obrane proglašen je nepoželjnom osobom. 

Sve ovo uglavnom je poznato, ali podsjetio sam na to zbog uvoda u malo ozbiljniju analizu. Hrvatska je, naime, već dugo u situaciji da mora trpjeti uvrede iz Srbije. Naša zemlja je samo mali djelić velikog svjetskog geostrateškog mozaika. Kao članica NATO-ova saveza uživa podršku i zaštitu moćnih svjetskih sila, ali ima i određene obveze. Nije nikakva nepoznanica kako NATO ne želi da Srbija bude pod potpunim ruskim utjecajem jer bi to unosilo dodatni nemir u ovaj dio Europe. Problem posebno postaje izražen nakon jačanja rusko-turskog savezništva. To dovodi do kompliciranja političkih prilika u Bosni i Hercegovini.

Hrvatska ima ustavnu obvezu prema Hrvatima u BiH. Dakle, vodeći vanjsku politiku domovina, osim o interesima Republike Hrvatske, mora voditi brigu i o interesima Hrvata u BiH. Prečesto se hrvatsku Vladu optuživalo za podložničku politiku prema Europskoj uniji i NATO-ovu savezu, ali oni koji su glasni u takvim kritikama nikad ne nude alternative. Oni nikad ne kažu kako ostvariti hrvatske nacionalne interese bez onih koji praktično upravljaju suvremenim svijetom. 

Koliko bi se Hrvatska osjećala sigurno bez potpore NATO-a i EU u okruženju u kojem srbijanski ministar poručuje da će vrhovni zapovjednik vojske Srbije odlučiti kada će on doći u Hrvatsku ili dok u Italiji postoji Uprava Zadra u izbjeglištvu koju financira talijanski parlament? Kakva bi bila budućnost Hrvata u BiH kad za njih ne bi mogla skrbiti Hrvatska koja iza leđa ima EU i NATO? Kritičari hrvatske Vlade nikad ne odgovaraju na ova pitanja. 

Treba li biti posebno mudar kako bi se moglo odgovoriti na pitanje kome je najviše u interesu da Hrvatsku odmakne od EU i NATO-ova saveza? Jasno je kao dan da je to igra u Srbiji, odnosno u sjedištima sila koje u ovom trenutku stoje iza države koja se još uvijek nije pomirila s vojnim i političkim porazom koji joj je nanijela Hrvatska u Domovinskom ratu. 

Srpskim političarima nije u interesu pričati o novijoj povijesti jer oni su svjesni da su tu na skliskom tlu. Njima je draže pričati o malo daljoj povijesti jer tu su teorije koje su nam oni nametnuli kroz godine svoje hegemonije u doba komunističke Jugoslavije. Oni bi i danas pričali o logoru u Jasenovcu, ali ne bi pričali o tome da se 1941. godine Srbija bila prva država u Europi koja je objavila da je očišćena od Židova. 

Potpredsjednica srbijanske Vlade poručuje kako u Jasenovcu postoje ustaški simboli, aludirajući na znakovlje HOS-a iz Domovinskog rata, ali ne govori ništa o službenoj rehabilitaciji četničkog vojvode iz Drugog svjetskog rata Draže Mihailovića. Ta ista gospođa Zorana Mihajlović osuđuje izjavu hrvatskog premijera Plenkovića zbog toga što je jasno rekao kako je Srbija bila agresor na Hrvatsku. To je samo još jedan u nizu dokaza koji nam govore kako se srpska politička elita do danas nije odrekla svoje velikosrpske politike. 

U interesnim sukobljavanjima velikih sila Hrvatska ne može i ne smije ostati sama na političkoj vjetrometini. To bi morali imati na umu svi oni koji pomišljaju na kritiziranje hrvatsko proeuropske politike. Oni koji su danas tako gorljivo protiv hrvatske odgovorne politike prema Europskoj uniji i NATO-ovu savezu rade u najboljem interesu onih koji Hrvatsku ne žele gledati na političkoj i zemljopisnoj karti Europe. 

Iz Srbije dopiru glasovi da bi njihova Vlada mogla odgovoriti na proglašenje Aleksandra Vulina nepoželjnom osobom u Hrvatskoj. Kažu da bi oni isto mogli uzvratiti prema dvojici hrvatskih ministara, Krstičeviću i Medvedu. Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević u Domovinskom ratu bio je zapovjednik Četvrte gardijske brigade, a Tomo Medved jedan od zapovjednika Prve gardijske brigade. Da su htjeli, ta dvojica generala došla bi im 1995. godine.

Komentara 18

LE
lemy
20:52 26.04.2018.

Nitko ne može poraziti lijepu našu ako smo složni, ako se ne djelimo, ako imamo zajedničke interese, ako cijenimo Hrvatske branitelje i sve ono što su oni učinili za Hrvatsku. Kada znam da nismo imali ni oružja, udarili još embargo kada nas tada nisu slomili neće nikada više. Četnicima Vučiću, Vulinu i Šešelju potpuno isključiti mikrofon i ne obazirati se na njih. Oni su srbsko zlo, jad i bijeda, treba im vaditi mast i ne ih pustiti u EU dok potpuno ne ispune uvjete i ne kleknu ispred nas. Jako mi smetaju ovi UDBAŠi kojih ima i cca svaki drugi je njihov komentar. Puuno bi bilo lakše da se izvršila lustracija, puno naših i nesvjesno ali i svjesno radi za njih. Imamo sve bogatsvo i ljepotu ovoga svijeta vide to oni, nedajmo ga to je naše bilo i treba zauvijek ostati. Živila naša Hr.

Avatar MK
MK
11:17 26.04.2018.

..."da su htjela - dosli bi njima g. 1995". Bravo gospodine Gugo, koji udarac za kraj! ...No nije samo svjetovni "Garasanin" nego i nebesko "Svetosavlje" je politicki problem. ...do 1918 nije u Hrvatskoj bilo SPC-a i nije bilo problema (bilo je panslavenskog nacina razmisljanja i raznih idea novih mogucih orijentacija) - sa Prosinackim Zrtvama i SPC-om 1918 stigli su i svi problemi. ...Samo je pitanje ali je "svetosavlje" posljedica "načertanije" ili su "načertanije" posljedica sektaskog pokreta "svetosavlja" unutar Pravoslavne Crkve? ...Mislim da bi vrijeme bilo da se tom pogresnom kodu definicje "Srpsva" ali i "Pravoslavlja" konacno znanstveno ude u trag i napravi transparentnim - jedino spoznaja covjeku moze pomoci koji se vjecito vrti u krug i da konacno nade "srpstvo" i "Boga" a ne trazi vjecito i ne pronalazi toga "Srpskoga Boga".

DU
Deleted user
07:22 27.04.2018.

Smrdi ostaju Smrdi. Smrdili prije i smrdice dok ih netko ne izbrise sa zemljopisne karte.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije