Rijeka, 1866. – Barcelona, 1910.

Buntovnik, boem i pokretač književne avangarde

Janko Polić Kamov
Goran Kovačić/PIXSELL
28.03.2018.
u 09:23

Kao samosvojna, buntovna osobnost, vlastitim djelima anticipira kasnije književne događaje koji će se zbiti u Hrvatskoj i Europi

Janko Polić Kamov bio je avangardni pjesnik, pripovjedač i dramatičar, jedna od najkontroverznijih osobnosti novije hrvatske književnosti. 

Rođen je u uglednoj i imućnoj obitelji, podrijetlom s Hvara. U mladosti je bio poznat po svojoj anarhističkoj i buntovnoj naravi, zbog čega nije uspio završiti gimnaziju, ni u Senju, ni u Zagrebu. 

Prijateljuje sa Stjepanom Radićem, a 1904. nestaje s nekom putujućom družinom te putuje Dalmacijom, Bosnom i Crnom Gorom. Neuredan život na turneji narušio mu je zdravlje. 

Nakon povratka u Zagreb, živi boemski, a potom odlazi na putovanje Europom. Oduševljavaju ga Italija, Francuska i Španjolska. 

Umro je u bolnici Santa Cruz u Barceloni, a pokopan je na bezimenom bolničkom groblju. Po književnom opusom ne pripada nijednoj dominantnoj struji moderne – ni artističkoj liniji, ni pragmatično-prosvjetiteljskoj, već svojim revolucionarnim idejama i stvaralaštvom započinje hrvatsku književnu avangardu. 

Kao samosvojna, buntovna osobnost, vlastitim djelima anticipira kasnije književne događaje koji će se zbiti u Hrvatskoj i Europi. Pisao je poeziju, novele i drame, a njegovo najbolje djelo je roman Isušena kaljuža iz 1909. godine.      

 

Hrvatski velikani, Večernji list, Zagreb, 2014.

Komentara 1

MA
malesrobert557
14:16 28.03.2018.

Da nije rođen u to vrijeme, njegovo djelo bi bilo prepoznato u Europi i šire. Ali, tada, tko je mogao kvalitetno prevoditi s nekog hrvatskog, stoga je ostao nedovoljno poznat. S dvadesetak godina napisati "Isušenu kaljužu" znači imati talenta. No, on je i "prokleti pjesnik", škorpionski ispituje pa i prelazi granice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije