Vremeplov

Imoćanin iz Buenos Airesa u posjetu domovini 1979. posebno komentirao jednu stvar

Foto: Matica
29.08.2018.
u 10:44

Aldo Valentini po mnogočemu bio je neobična osobnost među našim iseljenicima u Latinskoj Americi. Pravo ime mu je Fulgencije Vučemilović, a upravo pod njim bio je poznati pjevač zabavne glazbe

Nogometna utakmica između reprezentacija Jugoslavije i Španjolske, koja je 1979. godine odigrana u Zagrebu, privukla je u grad pod Sljemenom brojne ljubitelje nogometa s raznih strana. Među njima se našao i Aldo Valentini, Imoćanin koji je godinama živio u argentinskom Buenos Airesu. 

Aldo Valentini po mnogočemu bio je neobična osobnost među našim iseljenicima u Latinskoj Americi. Pravo ime mu je Fulgencije Vučemilović, a upravo pod njim bio je poznati pjevač zabavne glazbe. Neke njegove pjesme, kako je sam rekao, još ni tada nisu bile izašle iz mode. 

Kada je 1939. godine otišao u Argentinu i tamo počeo kao pjevač, bio je uspješan. Poslije se vratio, pa opet otišao u Južnu Ameriku, ali ovaj put je otkrio u sebi i druge sklonosti. Kao strastveni ljubitelj sporta, a nogometa posebno, počeo se baviti menadžerstvom. Iako je u tom poslu konkurencija vrlo velika, Aldo Valentini izbio je u red poznatijih južnoameričkih menadžera. S obzirom na to da je mnogo radio s talijanskim klubovima, često je boravio u Trstu, gdje je otvorio i ured. 

"Još 1953. godine doveo sam 'Hajduk' u Južnu Ameriku. Sjećam se, primio nas je onda i predsjednik Peron. Eh, to su bila vremena! Argentinci su tražili da se turneja 'Hajduka' produži i na nekoliko mjeseci. Kasnije sam još jednom doveo 'Bile', pa onda 'Dinamo', 'Partizan', niški 'Radnički' i OFK 'Beograd'... Organizirao sam i turneju stolnotenisačima, Dolinaru i Harangozu, a bilo je i drugih", otkrio je Aldo Valentini u intervjuu Matici 1979. godine.

Iako smo pokušavali skrenuti razgovor i na druge teme, Imoćanin iz Buenos Airesa vraćao se uvijek na sport i nogomet. 

"Možda i ne znate da ima i naših iseljenika koji su se proslavili u južnoameričkom nogometu. Krajačić igrao je u 'Rosariu', pa Maronić u 'Atalanti'... Vrlo poznati vratar bio je Blažina, također naš zemljak..." 

Pričao je Aldo Valentini i o tome kako njegova supruga, iako rođena "Portena", što znači građanka Buenos Airesa, govori naš jezik kao da je iz Imotskoga, kako je proputovala s njim cijelu bivšu državu, pa zna mnoga mjesta koja su i rođenima ovdje malo poznata. Iako je samo kratko vrijeme boravio u domovini, Aldo Valentini nije propustio priliku da posjeti svoj Imotski. Susreo se tamo i s prijateljima, pa su i zapjevali poneku od onih starih njegovih pjesama.

"Snimio sam to na magnetofon i nosim u Argentinu. Ispalo je odlično. Ako bude sriće, čut će se to i na radiju u Buenos Airesu", zaključio je na rastanku Aldo Valentini prije točno 39 godina.

 

ng, 1979.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije