Santa Barbara

"Hrvatsku volim neizmjerno, ali dom je ovdje"

Ljiljana Coklin
Foto: Irena Ozimec
1/3
13.07.2016.
u 16:32

Gledajući voljenu zemlju razorenu i napaćenu, Coklin se s diplomom u ruci uputila u bijeli svijet. I to bez potpore obitelji ili prijatelja, sa samo nekoliko stotina ušteđenih dolara krenula je u Kanadu

Ljiljana Coklin, profesorica engleskog jezika i književnosti na Sveučilištu u Santa Barbari kaže da svoju prošlost koristi kako bi gradila budućnost.

Još kao mala djevojčica gajila je ljubav prema filmu. Kino je prvi put posjetila s nepune četiri godine kada nije uspjela odgledati niti najavnu špicu jer ju je MGM-ov lav koji urliče toliko prepao da je pobjegla u suzama. 

Spoznavši tako druge svjetove krenula je u potragu tražeći odgovore na mnogobrojna nova pitanja. 

Bezbrižnost studiranja u sivilo je omotao Domovinski rat koji ju je odvojio od roditelja. Oni su živući u malom dalmatinskom mjestu imali financijskih poteškoća pa svojoj kćeri nisu mogli pomoći.

Gledajući voljenu zemlju razorenu i napaćenu, Coklin se s diplomom u ruci uputila u bijeli svijet. I to bez potpore obitelji ili prijatelja, sa samo nekoliko stotina ušteđenih dolara krenula je u Kanadu.

No, marljiva i snalažljiva, naša junakinja pronašla je način kako financirati svoj boravak i studij u velikom gradu. 

Svakog dana podučavala je skupine učenika engleski jezik. 

Usput je upisala postdiplomski studij i njezin život polako je krenuo prema željenom smjeru. 

Nakon završetka magisterija odlučila se na doktorat iz engleskog jezika i književnosti. Od kanadske Vlade dobila je stipendiju za postdoktorski studij.

Došavši u Kaliforniju ubrzo je shvatila da ovdje želi ostati. Zaposlila se 2002. godine.

Njoj Santa Barbara predstavlja intimno, mirno i stabilno mjesto za život. Smatra da je grad skup dobro uravnoteženih intelektualnih i kulturnih izazova sa snažnom zajednicom koja aktivno sudjeluje u zajedničkim projektima.

Ljubav prema filmu gaji i danas. Na UCSB-u studentima predaje pisanje scenarija, a kao dva najdraža navodi povijesne drame Dangerous Liaisons i The Lives of Others.

Ima velika očekivanja od studenata, ali zauzvrat im daje bogato znanje i iskustvo.

Hrvatsku nosi duboko u srcu i s radošću se prisjeća svih lijepih trenutaka djetinjstva koji su njezin život obojili paletom razigranih boja.

Godine 2013. dobila je američko državljanstvo. 

"Hrvatska je na mene ostavila snažan utjecaj, zauzima važno mjesto u mom srcu i neizmjerno je volim, ali dom je ovdje", istaknula je Ljiljana Coklin.

Komentara 38

NE
neki
17:45 13.07.2016.

Gledajući voljenu zemlju razorenu i napaćenu, Coklin se s diplomom u ruci uputila u bijeli svijet. Dakle, uzela je od domovine sve što je mogla, ostavila ju napaćenu i razorenu i vi ju zovete junakinjom. Svašta.

AG
Agricola
18:42 13.07.2016.

Sve je to relativno, po standardu je bolje živjeti u Kaliforniji nego u Hrvatskoj, ali ako procjep San Andreas pororadi onda će biti bolje i u Bangladešu nego u Kaliforniji.

GE
geez
19:11 13.07.2016.

who cares

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije