Križevci, 1894. – Poljska, 1915.

Hrvatski genij otišao na studij u Njemačku, no kući se vratio u lijesu

Bicikl
Foto: Owen Humphreys/Press Association/PIXSELL
08.02.2017.
u 09:38

Još kao učenik zagrebačke realne gimnazije patentirao je izume u nekoliko europskih zemalja, a Agramer Zeitung nazivao ga je "umnim čudovištem"

Jedan od najmlađih i najgenijalnijih hrvatskih izumitelja patentirao je dinamo, žiroskop i transformator za rudarske lampe. 

Iako su se za spomenute izume otimale tvrtke diljem Europe, njegov mladi život prekinut je u 21. godini na ruskoj fronti. 

Marcel pl. Kiepach bio je jedino dijete veleposjednika porijeklom iz Tirola, iz plemićke obitelji Kiepach od Haselburga, koji se priženio za barunicu Locatelli pl. Schönfeld. 

Još kao učenik zagrebačke realne gimnazije patentirao je izume u nekoliko europskih zemalja, a Agramer Zeitung nazivao ga je "umnim čudovištem". 

U Berlinu je 1910. i u Londonu 1911. patentirao žiro kompas koji pokazuje sjever bez obzira na blizinu metalnih predmeta ili utjecaja magnetskih sila. 

Godinu dana kasnije u Parizu je osmislio dinamo, stroj za rasvjetu svih vrsta vozila (električna energija se proizvodila njihovim kretanjem). 

Nedugo zatim u Berlinu je patentiran njegov posebni strujni prekidač na principu plinskog tlaka za primjenu kod rendgenskih i drugih specijalnih uređaja. 

Marcelov uzor bio je Nikola Tesla kojeg je oponašao i slijedio u svojim istraživanjima, od magnetske indukcije, dinamo stroja, do elektromotora, transformatora i prenošenja zvučnih valova.

Na nagovor roditelja, koji su ga vidjeli kao upravitelja imanja, školovao se u Njemačkoj i Austriji.

Budući da ga to nije zanimalo, "za svoju dušu" upisao je elektrotehniku u njemačkom Charlottenburgu, ali školovanje prekida Prvi svjetski rat pa se kao dragovoljac javlja u vojsku, odakle se nažalost vraća u lijesu. 

Gradski muzej u Križevcima brižno čuva opsežnu prepisku iz koje je vidljivo kako je radio na konstruiranju niza električnih naprava. 

Ovaj svestrani mladić bio je genij koji je samostalno ulazio i u najveće tajne elektrotehnike. 

Međutim, ubrzo je pao u zaborav, a njegovi nacrti i izumi tijekom rata su nestali. 

Posljednji spomen o njemu zapisan je na 131. stranici edicije "Znameniti i zaslužni Hrvati 925. – 1925.".

Komentara 6

Avatar blackula9
blackula9
10:25 08.02.2017.

Šteta što nije imao anemiju, uvijek je krivi dobiju..

Avatar patkovic
patkovic
13:20 08.02.2017.

ne treba takve mozgove ni slati u rat , tamo su ionako od male koristi

DU
Deleted user
10:11 08.02.2017.

"Marcel pl. Kiepach bio je jedino dijete veleposjednika porijeklom iz Tirola", a po još jednom poznatom "Hrvatu" Fiorellu La Guardiji koji je bio veleposlanik SAD-a u Rijeci, nazvan je aerodrom u New York-u. Mi Hrvati..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije