Hrvatske svjetske igre

Došao sam 2010. u domovinu, oženio se, dobio sina i ostao

Hrvatske svjetske igre
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/6
20.07.2017.
u 09:09

Tomislav Klarić prvi je put sudjelovao na drugom izdanju igara, 2010. godine u Zadru. Potom ponovno 2014. u Zagrebu, a tenis će za reprezentaciju Australije zaigrati i treći put, na 4. Hrvatskim svjetskim igrama koje su u utorak svečano otvorene na Trgu bana Jelačića, a jučer su odigrane prve utakmice

Majka mu je Zagrepčanka koja se odselila u Australiju, a tamo je upoznala i njegova oca čiji su roditelji također podrijetlom iz Zagreba.

U domu Tomislava Klarića, rođenom u Adelaideu, gradu na jugu Australije, cijeli se život zato govorio hrvatski te je od roditelja učio o povijesti i kulturi njihove rodne zemlje. No, uvijek je imao i veliku želju da Hrvatsku i sam upozna te je zaključio da je najbolji način za to prijava na Hrvatske svjetske igre, amatersko sportsko natjecanje koje se organizira kako bi u domovini okupilo Hrvate i njihove potomke iz iseljeništva.

Hrvatska je prekrasna!

Tomislav Klarić prvi je put sudjelovao na drugom izdanju igara, 2010. godine u Zadru. Potom ponovno 2014. u Zagrebu, a tenis će za reprezentaciju Australije zaigrati i treći put, na 4. Hrvatskim svjetskim igrama koje su u utorak svečano otvorene na Trgu bana Jelačića, a jučer su odigrane prve utakmice. Ovoga puta, međutim, do Zagreba nije morao putovati 15 tisuća kilometara. Točnije, nije morao putovati uopće jer ovdje sada živi. Također, na Igre ovoga puta nije došao sam, nego sa suprugom i dvomjesečnim sinom.

"Eto, došao sam na Igre i zaljubio se u Hrvatsku, ali i u jednu Hrvaticu, Požežanku. Našao sam ovdje posao i odlučio ostati. Svi odlaze van, a ja sam ovdje došao malo poboljšati natalitetnu sliku. Sad nam se rodio i mali Dominik", kroz šalu govori 33-godišnji australski Hrvat dok mu se u krilu igra sinčić. Iako su oni sad pravi "purgeri", na Igre će i dalje dolaziti, kaže, jer je ovdje ipak sve počelo.

Igre su u Zagreb dovele i 22-godišnjeg Marina Čipčića koji je rođen u Angoli odakle je njegova majka. Puno je slušao o Hrvatskoj, a kada je došao na prošle Igre, zaključio je da je glavni hrvatski grad odličan grad za studiranje. Ovdje živi već tri godine, studira u Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta te tvrdi – Hrvatska je najljepša zemlja za život.

Koliko je zemlja prekrasna, prvi je komentar i ostalih sudionika Igara koji su se jučer mogli sresti u Studentskom domu "Stjepan Radić". Tamo su smješteni, a u okolici kompleksa održavaju se natjecanja u čak 16 sportskih disciplina. Riječ je o najmasovnijim Igrama dosad koje su okupile više od tisuću natjecatelja.

"Super nam je ovdje, upoznajemo Hrvate iz cijelog svijeta, družimo se, a imamo priliku više naučiti o domovini naših starih", naglasio je Petar Domăneant iz Rumunjske. Kako kaže, hrvatska manjina tamo živi već stoljećima te njeguje jezik, kulturu i običaje.

Ostaju na odmoru

U Zagreb su stigli Hrvati iz čak 32 zemlje s pet kontinenata među kojima su Argentina, Tanzanija, Velika Britanija, Venezuela, Irska, Francuska, Brazil, Sjedinjene Američke Države, Bosna i Hercegovina... U slobodno se vrijeme druže te su ponosni što mogu međusobno razgovarati na hrvatskom, svatko sa simpatičnim naglaskom, ovisno o zemlji iz koje dolazi.

"Svi oni došli su slaviti svoj hrvatski identitet. Hrvatima je upravo sport bio jedan od temelja za iskazivanje nacionalnog ponosa, a ove Igre predstavljaju pravu sponu domovinske i iseljene Hrvatske", rekao je Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koji uz Hrvatski svjetski kongres organizira natjecanje koje traje do subote. Nakon njega većina će ostati u Hrvatskoj, barem desetak dana na odmoru. Pritom organizatori napominju da bi voljeli da se barem neki od njih jednom za stalno vrate u domovinu, baš poput Tomislava Klarića i Marina Čipčića.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije