broje 2.500 vjernika

Hrvatske katoličke zajednice Heilbronn i Lauffen

Hrvatske katoličke zajednice Heilbronn i Lauffen
Foto: Adolf Polegubić
1/18
29.12.2017.
u 08:00

Vjeronauk se u prostorijama zajednica drži za sve uzraste, a posebna pouka i priprema održava se za sakramente prve pričesti i potvrde.

Hrvatske katoličke zajednice Heilbronn i Lauffen nalaze se u Pastoralnom području Baden-Württemberg I., a djeluju u sklopu Biskupije Rottenburg-Stuttgart. Novim ustrojem u biskupiji Rottenburg-Stuttgart na području bivše Hrvatske katoličke misije Heilbronn utemeljene su 2007. dvije hrvatske katoličke zajednice – HKZ sv. Nikole Tavelića u Heilbronnu i HKZ sv. Antuna Padovanskog u Lauffenu. U obje je zajednice danas oko 2500 vjernika.

Organizirano crkveno djelovanje u Heilbronnu i okolici započelo je u sklopu djelovanja Crkve u Hrvata za područje Stuttgarta i okolice još 1958. Od 1969. godine u Heilbronn su povremeno dolazili svećenici iz susjednih misija, najčešće iz Ludwigsburga, da bi slavili misu na hrvatskom jeziku. U kasnijem se vremenu iz povećanih pastoralnih potreba organiziraju manji misijski centri. Tako 1973. nastaje i zasebna misija Heilbronn, koja je obuhvaćala prostorno područje grada Heilbronna s filijalama u Lauffenu, Künzelsau i Öhringenu. Uz to deset godina kasnije, nakon smrti vlč. Antuna Odaka, misiji Heilbronn se pripaja i dotadašnja misija Bad Mergentheim, te postaje jednom od filijala misije Heilbronn.

U Heilbronnu je kratko, od 1972. do 1973. djelovao svećenik Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije dr. o. Emanuel Desečar. Potom je pastoralnu skrb na području misije Heilbronn preuzela Hrvatska provincija sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Zagrebu, a prvi voditelj misije bio je fra Ivan-Davorin Idžojtić (1973.-1982.), kojega je 1982. naslijedio sadašnji voditelj misije fra Radovan Ćorić. Kao pastoralni suradnik u misiji je djelovao Jozo Penavić (1977.-1986.), nakon kojega dolaze školske sestre franjevke Krista Kralja Provincije Svete Obitelji iz Hercegovine. Tako su do sada iz te zajednice djelovale s. Ines Marić, s. Verica Grabovac, s. Marta Barišić, s. Vitalija Križanac, s. Marija Pehar i s. Terezija Markić. Od 1995. u zajednici kao pastoralna suradnica djeluje s. Stjepanka Saraf, franjevka iste provincije.

Hrvatske katoličke zajednice Heilbronn i Lauffen
1/18

Misna slavlja na području zajednica Heilbronn i Lauffen slave se u crkvi sv. Pavla u Künzelsauu, u crkvi sv. Josipa u Öhringenu, u crkvi sv. Pavla u Lauffenu i u crkvi sv. Augustina u Heilbronnu. U obje zajednice djeluju pastoralna vijeća. Vjeronauk se u prostorijama zajednica drži za sve uzraste, a posebna pouka i priprema održava se za sakramente prve pričesti i potvrde. U zajednicama povremeno djeluju biblijska skupina i skupina pjevača. Tu je i ministrantska skupina i skupina čitača. Zajednice njeguju dobru suradnju s mjesnom njemačkom Crkvom, posebno s njemačkim zajednicama. Zajednička slavlja s njemačkim i drugim vjernicima slave se za Tijelovo, a tu su i slavlja zaštitnika zajednica.

Hrvati imaju svoga izabranog predstavnika u njemačkim crkvenim vijećima. Hrvatske zajednice njeguju dobru suradnju s hrvatskim zajednicama u biskupiji Rottenburg-Stuttgart organizirajući redovite susrete ministranata, mladih te susrete žena, kao i zajedničko hodočašće u Zwiefalten. Kad su u pitanju hodočašća, HKZ Heilbronn i HKZ Lauffen organiziraju hodočašće u Lurd u terminu kad hodočaste Hrvati iz cijele zapadne Europe. Na području zajednice djeluje folklorna skupina Kulturno-sportskog društva »Blau Weiß - Tomislav« u Heilbronnu, koja djeluje u suradnji s HKZ u Heilbronnu. U vrijeme Domovinskog rata osniva se i Njemačko-hrvatsko društvo s ciljem prikupljanja humanitarne pomoći, koje je prikupilo znatna materijalna i novčana sredstva namijenjena R. Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. To je Društvo u nekoliko navrata organiziralo turističko putovanje u R. Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Valja podsjetiti kako voditelj HKZ Heilbronn i HKZ Lauffen fra Radovan Ćorić i voditelj HKM Solothurn, kojoj je sjedište u Hrvatskoj kući u Oltenu u Švicarskoj, dr. fra Šimun Šito Ćorić više od trideset godina zajedno djeluju na duhovno-domoljubnom glazbenog području, prenoseći hrvatskim iseljeništvom i domovinom Božju riječ pjevajući. Zajedno su počeli glazbeno djelovati na slavlju Majčina dana 1985. u Heilbronnu, te se tako ta plodna suradnja nastavila sve do danas. Fra Šito i fra Radovan su možda jedini primjer dvojice duhovnih »trubadura« u domovinskoj Crkvi, koji tako dugo nastupaju, snimajući cijeli niz glazbenih CD-a i video-uradaka za koje tekst i glazbu piše fra Šito.

Od početka svojim je solo-nastupima, izvođenjem i snimanjem svojih pjesama fra Šito oduvijek podgrijavao nadu među hrvatskim narodom za dobrom, posebice za slobodom u ona »jugo-vremena«, poglavito u proročkim pjesama »Mi ćemo pobijediti« i »Croatia« 70-ih godina 20. stoljeća, do LP-albuma »Vučljiva vremena« krajem 80-ih, zbog čega je imao i problema s ondašnjim vlastima, jer se u ta vremena rijetko tko od hrvatskih pjevača usuđivao pjevati takve sadržaje.

Valja ukratko podsjetiti i na bivšu misiju Bad Mergentheim: Hrvatska katolička misija Bad Mergentheim je osnovana 1974., kada je vlč. Antun Odak premješten iz Göppingena u Bad Mergetheim. Nakon njegove smrti 1986. biskupija Rottenburg-Stuttgart je ukinula misiju u Bad Mergentheimu. Područje misije sada službeno pripada HKZ Heilbronn. Kako se nalazi u blizini HKM Würzburg, pastoralnu skrb o vjernicima iz Bad Mergentheima vodi voditelj HKM Würzburg franjevac konventualac fra Paško Mandurić. Misija Bad Mergentheim je brojila oko 600 vjernika, a misa se slavila u Bad Mergentheimu, u kojem se još uvijek slavi.

Iz knjige: Adolf Polegubić, „Dušobrižništvo za Hrvate u Njemačkoj“, Hrvatski dušobrižnički ured - Niz „Diaspora croatica“ knj. 24, Frankfurt am Main, 2017. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije