Daniela Bošnjak

Hrvatica poručuje s uglednog Cambridgea: Vratit ću se u domovinu i pokazati da možemo bolje

Daniela Bošnjak
Foto: Privatni album
1/6
23.08.2016.
u 10:22

Semestri su kratki, ali vrlo stresni. Osam tjedana učenja pa šest tjedana praznika

Danielu Bošnjak upoznala sam kad je kao osmogodišnja curica sa svojim roditeljima doselila iz Australije u Hrvatsku. 

A onda smo se nakon dugo godina sreli na obiteljskom ručku kod njezine obitelji koja se okupila iz raznih dijelova svijeta. 

Daniela je danas studentica politike i međunarodnih odnosa na prestižnom Trinity koledžu Sveučilišta u Cambridgeu. Skupinu bivših polaznika ovdje čine Francis Bacon, Isaac Newtom, Lord Byron i 33 nobelovca.

Postavila sam joj tisuću pitanja o vremenu između naša dva susreta. Zanimalo me kako je doživjela prijelaz u Hrvatsku, na što mi je odgovorila: "Bilo mi je svakako lakše nego mojoj starijoj sestri i bratu. Brzo sam se prilagodila, iako su se pojavile male poteškoće s hrvatskim jezikom. U prvom razredu osnovne škole učitelj se izvikao na mene jer sam miješala ti i Vi".

Naša sugovornica potječe iz obitelji u kojoj su njezin otac Marjan, stric Tomislav i djed Pero u Australiji bili veliki hrvatski aktivisti. Možda je i to utjecalo na Danielin izbor zvanja. 

"Kao dijete me jako živciralo što smo u kući stalno slušali vijesti, no danas studiram politiku", priča mi s osmijehom. 

Sa svojim sadašnjim sveučilištem upoznala se zahvaljujući trotjednoj stipendiji koju je dobila u trećem razredu gimnazije. Nakon mature odlučila se na jednogodišnji upisni postupak, no za svaki slučaj upisala je i studij prava u Zagrebu.

Semestri na Cambridgeu su kratki, ali vrlo stresni. Osam tjedana učenja pa šest tjedana praznika. Drukčije ne bi moglo. Daniela otkriva da studenti moraju izaći iz takozvanog "kembridžskog mjehurića" kako učenje i želja za napretkom ne bi prevagnuli nad dodirom s realnim svijetom. 

Došavši iz sustava u kojem se znanje uglavnom prenosi nizanjem činjenice i ponavljanjem istih, našla se u sredini gdje tjedno mora pripremiti i do tri eseja. O njima zatim raspravlja sa svojim mentorima. Na kraju godine polaže samo jedan ispit po kolegiju, a u međuvremenu nema nikakvih ocjena. 

Naša sugovornica priznaje da su joj se promijenili životni prioriteti. Novo iskustvo Danieli omogućuje da situaciju u Hrvatskoj sagledava drugačije pa je može uspoređivati s drugim sredinama. To iskustvo voljela bi prenijeti u domovinu i raditi u hrvatskim institucijama. 

Primjećuje kako se drugim stranima studentima više pomaže. Tako su se njezinim srbijanskim kolegama odmah nakon upisa javile brojne institucije i udruge iz rodnog kraja.

Na Trinity koledžu trenutačno je manje od deset studenata iz Hrvatske. Naša sugovornica se nada da će ih nadolazeće akademske godine biti dovoljno kako bi osnovali svoj klub. 

Službenih kontakata iz matične zemlje nema. Ovog ljeta je htjela stažirati u jednoj hrvatskoj instituciji kako bi to iskustvo ugradila u svoje znanje, ali nije uspjela. Čini joj se da su oni koji studiraju prirodoslovne znanosti povezani sa svojim kolegama u domovini, no "društvenjaci" su prepušteni sami sebi.

Pred velikim stručnjacima je tijekom akademske godine morala pokazati da zna prihvatiti izazov rasprave nad temama koje su njihovo područje rada. 

Najvećim naučenim blagom smatra da ništa ne uzima zdravo za gotovo. Čak i kad je riječ o poznatim imenima. 

Voljela bi raditi u diplomaciji, iako je svjesna da je to za ženu izazov. Jednom joj je poznanik rekao: "Ako su muškarci rođeni da vode, koji je tvoj problem, zašto to ne slijediš?"

"Meni se čini da imam prednost u tome što podcjenjuju moje sposobnosti", odgovorila mu je Daniela koja svom okruženju hoće pokazati kako se može drukčije i bolje.

Komentara 26

BO
Bosko89
12:14 23.08.2016.

Svaka cast mladoj Hrvatici koja je uopce upala na taj fakultet, koja sa svojom diolomom ni nece morati traziti posao vec ce ljudi traziti nju, a zeli se vratiti i uciniti razliku. Bivsi britanski premijer je studirao upravo na Trinityju! Bravo Daniela, jednog dana ces biti ponos ove drzave!

KA
Katexyz
12:35 23.08.2016.

Moras ti biti dovoljno dobar da upadnes na fakultet koji su pohadali ova 33 novelovaca. Francis Bacon, Isaac Newton, i uz njih - slatka mala cura iz Hrvatske! Jos mora raspravljati sa svjetskim strucnjacima o nekoj zadanoj temi i njima izloziti svoje misljenje.. Svaka cast na hrabrosti, nije to lako!

Avatar Made in Germany
Made in Germany
11:41 23.08.2016.

Ima jedna Zidovska poslovica, ide ovako: Ako zelis nesto saznat, ne pitaj ucitelja nego iskusnog. Zanima me sto o svemu misli onaj vlah dezulovic, koji neumorno pise po Hrvatskim portalima u korist susjeda ili kak on veli komsija...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije