Nino Kordić

Hrvat u Buenos Airesu: Nije baš jednostavno razmišljati o zimskim praznicima kada se nalazite na 35 Celzijevih stupnjeva

Nino Kordić
Foto: Stella Hubmayer
1/3
18.12.2016.
u 19:28

"Malo mi nedostaje božićno raspoloženje na koje smo navikli u Hrvatskoj. U Argentini se ne slavi na isti način, tako da mogu reći da mi već sada nedostaju mise zornice, polnoćka točno u ponoć, bakalar za Badnjak"

Nino Kordić došao je u Buenos Aires s otoka Raba. Uvijek je stremio k tome da pobliže upoznaje druge kulture, nauči novi jezik i sudjeluje u životu neke zajednice. 

Njegovu želju ostvario je fra Josip Peranić koji ga je primio u Hrvatski katolički centar sv. Nikole Tavelića. U Argentini je već dva mjeseca i potpuno se udomaćio. 

"Imao sam sreću da se moj dolazak ovdje poklopio s dolaskom maestra Joška Ćalete kojega sam imao prilike upoznati za vrijeme svojeg studentskog i klapskog života u Zagrebu. Tijekom njegova dvotjednog boravka, uspio sam s njime doživjeti i vidjeti grad te pojedine dijelove provincije Buenos Aires. Naši domaćini i prijatelji zaista su nas primili otvorena srca te im želim i ovim putem zahvaliti. Grad mi se jako svidio – od mnogobrojnih parkova, brojnih zelenih površina do prekrasnih spomenika. Ipak, najviše su me se dojmili ljudi, posebice Hrvati koji su okupljeni u raznim udrugama njegujući i dalje kulturu svoje domovine", istaknuo je naš sugovornik.

Nino je već godinama aktivan član klape Slavić iz Zagreba, no nije se nadao da će u Buenos Airesu imati prilike pripremati božićni koncert, baš kao što je radio i u glavnom hrvatskom gradu.

"Osim muške klape Buenos Aires, na koncertu će pjevati i odlična ženska klapa Valovi te mladi iz Društva. Ove klape samo su nastavak velikog kulturnog rada koji traje već dugi niz godina, točnije skoro sedam desetljeća koliko postoji zbor Jadran. Nadam se da će se tradicija pjevanja Hrvata u Argentini nastaviti i daljeVolio bih kada bismo uspjeli omogućiti mlađim članovima zajednice koji još nisu bili u domovini da je uživo vide i dožive", naglasio je ovaj 25-godišnjak.

Pitali smo Ninu što ga podsjeća na to da je zaista daleko od rodne kuće, je li to Božić koji se bliži.

"Nije baš jednostavno razmišljati o blagdanima i zimskim praznicima kada se nalazite na 35 Celzijevih stupnjeva. Malo mi nedostaje božićno raspoloženje na koje smo navikli u Hrvatskoj. U Argentini se ne slavi na isti način, tako da mogu reći da mi već sada nedostaju mise zornice, polnoćka točno u ponoć, bakalar za Badnjak. Svakako će mi nedostajati obitelj kada se skupi za obiteljskim stolom, nedostajat će mi župni zbor iz Raba i pjevanje božićnih pjesama u te dane... Ipak, zahvaljujući brojnim prijateljima koje sam upoznao i stekao, neću biti sam ni ove blagdane. Štoviše, zbog njih i prekrasne zajednice ne nedostaje mi mnogo toga. Dakako, osim mojih najbližih, djevojke, obitelji i prijatelja. Zahvaljujući tehnologiji, danas nije problem ostati u kontaktu s drugim krajem svijeta. I dalje pratim sve aktualnosti koje se događaju oko Hajduka, moje klape i svega ostaloga što me zanima", zaključio je Nino Kordić.

Komentara 2

NE
Neutralac
20:55 18.12.2016.

Svaka čast zajednicama Hrvata u Argentini.... nakon toliko godina i narastaja jos se ponosno drze..... bio sam tamo prije par godina i sve to dozivio....

ST
StellaVal
20:57 18.12.2016.

Volimo te, Nino!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije