Bartol Đurđević

Hrvat je bio najpopularniji turski zarobljenik u Europi

Zatvor
Thinkstock
31.05.2017.
u 10:14

Odveli su ga u Galipolje i prodali. Triput je bezuspješno pokušao pobjeći u Europu

Bartol Đurđević rođen je u mjestu Mala Mlaka oko 1506. godine. Bio je hrvatski latinist, jedan od najpoznatijih poznavatelja Otomanskog carstva u Europi 16. stoljeća i nedvojbeno najpopularniji turski zarobljenik tog doba. 

Nakon bitke na Mohačkom polju 1526., zapao je u tursko zarobljeništvo. Odveli su ga u Galipolje i prodali. Triput je bezuspješno pokušao pobjeći u Europu. 

Nakon poraza turske vojske u borbi protiv Perzijanaca, uz zavjet Bogu da će, ako uspije pobjeći, hodočastiti na Kristov grob u Jeruzalem i na grobove Svetog Petra i Pavla u Rim te Svetog Jakova u španjolsku Compostelu, uspijeva preko Armenije i Sirije doći u do Jeruzalema. 

Tridesetak je godina putovao Europom iznoseći svoja turska iskustva kroz predavanja i pisana djela. Izdao je čak 40 knjiga diljem Europe. Pisao ih je na latinskom, a prevođena su na njemački, talijanski, francuski, poljski i češki jezik. 

Tako je postao jedan od najpoznatijih hrvatskih turkologa, koji je s Feliksom Petančićem upoznao Europu s Otomanskim carstvom. Kao poznati hrvatski latinist pisao je o tegobama hrvatskoga naroda pod turskim jarmom. 

Poznat je i po hrvatskom Očenašu koji je postao svjetski poznat nakon što je, kao "slavenski" primjer uzet u Biblianderovu De ratione communi omnium linguarum (Zajedničku osnovu svih jezika) iz 1548. 

Bartol Đurđević preminuo je 1566. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije