Hvar, oko 1485. – Venecija, 1553.

Hvarski vlastelin i pisac prve svjetovne drame

Hvar
Dino Stanin/PIXSELL
28.02.2018.
u 09:20

Autor je Robinje koja se smatra jednom od prvih hrvatskih svjetovnih drama te kanconijera Pisni ljuvene, jedne od najboljih zbirki ljubavnih pjesama starije hrvatske književnosti

Hanibal Lucić  bio je hrvatski renesansni pjesnik i dramatik. Kao hvarski vlastelin, radio je kao sudac i odvjetnik hvarske gradske općine. Ostavio je malen, ali pomno biran opus koji ga svrstava među vrhove hrvatskog i europskog renesansnog pjesništva i drame. 

Autor je Robinje koja se smatra jednom od prvih hrvatskih svjetovnih drama, te kanconijera Pisni ljuvene, jedne od najboljih zbirki ljubavnih pjesama starije hrvatske književnosti. 

Prepjevom Ovidijeve 16. heroide koju je "iz latinske odiće svukavši u našu harvacku priobukal", prvi je put hrvatska književnost dobila Ovidijevo djelo na hrvatskom jeziku. 

Stvarao je pod utjecajima Petrarke, Bemba, Ovidija i Ariosta te domaćeg pjesnika Džore Držića. 

 

Hrvatski velikani, Večernji list, Zagreb, 2014.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije