Kralj rajčica

Filmska priča! Hrvat zbog 'spoja' zakasnio na brod pa zauvijek ostao u Australiji

Brod
Foto: Thinkstock
26.03.2017.
u 12:46

Kada se uključio u napredne organizacije u rodnim Igranama, to se nije dopalo tadašnjim vlastima, pa je 1938. emigrirao u Australiju. Doduše, jedne godine Jack se odlučio vratiti kući, ali ispalo je drukčije

Da ima i da je bilo svakakvih kraljeva na svijetu, to je stara stvar. Ali da postoji kralj rajčica, to baš i nije tako poznato.

Pa ipak, takva titula pripala je jednom našem Dalmatincu, iz Igrana, koji je od 1930-ih živio u Australiji. 

>> Hrvat u Australiji nazvao kobilu po imenima svojih tajnica, a onda je uslijedilo iznenađenje

Kako je Jack Lulic, o kojem je riječ, postao "King of Tomatoes", ispričao nam je 1984., kada je sa suprugom Marijom, porijeklom iz Dalmatinske zagore, došao u Zagreb.

"A, vas to zanima, kako sam proglašen za kralja od rajčica", nasmijao se Lulic i dodao: "Dugo već radim kao direktor u svojoj vlastitoj tvrtki 'Lulic Repacking Company PTY. LTD.' u Sydneyu. Specijalizirao sam se za rajčice. I tako mi neki novinar već 20 godina redovito dolazi uoči sezone rajčica postavljajući uvijek jedno te isto pitanje: 'Onda Mr. Lulic, kako će ove godine ići s rajčicom?' A ja mu, kako je vrijeme i pokazalo, uvijek dajem na to pitanje točan odgovor. Stoga me proglasio kraljem rajčica".

Kada se uključio u napredne organizacije u rodnim Igranama, to se nije dopalo tadašnjim vlastima, pa je 1938. emigrirao u Australiju. Doduše, jedne godine Jack se odlučio vratiti kući, ali ispalo je drukčije.

"Kada je brod Radnik stigao u sydneysku luku, donio sam odluku: vratit ću se u rodni kraj. Bilo je to 1947. godine. Spakirao sam svu svoju 'mobilju', krevet, ormar, vreće šećera i brašna, novac, i svakojaku robu. Sve sam to stavio na brod. Prije odlaska, još sam 'skočio' do Zelanda. I što mi se dogodilo? Tamo sam ugledao Mariju, djevojku naše krvi, zaljubio se... I brod s mojim stvarima je otplovio, a ja sam ostao. Marija i ja smo se oženili. I naša dva sina i kći vole stari kraj. Sin Petar također je uzeo za ženu djevojku našeg porijekla, Emily, rođenu Grgić. Posljednjih nekoliko godina često dolazimo svi zajedno u Igrane, gdje imamo kuću na samoj obali. Eto, tako vam je to, jest da sam King of Tomatoes, ali nema meni dražeg ništa od mojih Igrana", otkrio je ovaj hrvatski iseljenik u intervjuu za Maticu 1984.


M. G.

>> Nakon 27. pada na vozačkom ispitu optužio Udbu za urotu

Komentara 1

FI
Fisherman
17:06 26.03.2017.

Ukljucio se u napredne organizacije u rodnim Igranama......hahaha.....i to jos 38' .....pa da nevjerujes koliko se naprednih organizacija(ma sta god to znacilo) sjatilo u mjestasce sa 200 stanovnika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije