Inscenirana smrt

Filmovi s iseljeničkim elementima: Houston, imamo problem

Houston, imamo problem
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/2
03.10.2016.
u 13:10

Ivan Pavić bio je jedan od 26 inženjera koji je morao napustiti svoju suprugu i tajno otići u Ameriku kako bi pomogao u razvoju svemirske tehnologije

U igrano-dokumentarnom filmu "Houston, imamo problem!" slovenski redatelj Žiga Virc donosi izmišljenu priču o svemirskom programu koji je Jugoslavija prodala Sjedinjenim Američkim Državama.

Vrijeme je Hladnog rata i traje utrka između dvije svjetske velesile u odlasku na Mjesec. Nakon uspješnog ruskog pothvata Amerika ne uspijeva odgovoriti.

Prema scenariju filma, nekoliko kobnih lansiranja natjerali su tadašnjeg predsjednika Johna Fitzgeralda Kennedyja da od Jugoslavije za 2,5 milijarde dolara kupi svemirsku tehnologiju.

"Iako je naš program bio na dobrom putu, nije radio. Krivotvorio sam skice i uljepšavao rezultate testnih lansiranja", govori Ivan Pavić kao umirovljeni inženjer kojeg glumi Božidar Smiljanić.

Da ga je Josip Broz Tito prevario, 35. američki predsjednik brzo shvaća.

"Kad smo sve to dobili, nismo imali baš ništa. Sve planove smo odmah bacili", ističe Matthew Jones, potpisan kao umirovljeni inženjer NASA-e.

"Amerikanci su bili bijesni. Rekli su da smo im prodali nerazvijeni program. Na institutu je nastala uzbuna. Radili smo danju i noću", priča Pavić.

Pedeset godina poslije

"Morate snimiti ovu konobu, kao stvorena je za dokumentarce", govori jedna gospođa na Pagu dok joj se filmska ekipa približava.

"Od koga ste kupili kuću?", pitao ju je Ivan Pavić.

"Od Pavića prije tridesetak godina", odgovorila mu je.

"Jeste li možda poznavali Ivana Pavića?", znatiželjan je.

"Ljudi svašta pričaju. Kažu da je sletio dolje kod trajekta i poginuo", tvrdi.

Nakon ubojstva Kennedyja tadašnji američki predsjednik Lyndon Baines Johnson daje Jugoslaviji ultimatum: "Sredite tehnologiju, više nema izgovora. Ili nam vratite novac".

Ivan Pavić bio je jedan od 26 inženjera koji je morao napustiti svoju suprugu i tajno otići u Houston kako bi pomogao u razvoju svemirske tehnologije.

"Amerikanci su zahtijevali da nitko ne sazna za to. Primjer Ivana Pavića bio je poseban. Inscenirali smo njegovu prometnu nesreću na otoku Pagu. Održan je lažni pogreb sa zatvorenim lijesom", tvrdi Franc Hafner, u filmu prikazan kao tadašnji jugoslavenski major.

"Hitno su me pozvali na institut, tako da sam se na brzinu pozdravio sa suprugom. Iz sale su nas odmah prebacili u zrakoplov za Ameriku i više se nikad nismo vidjeli", otkriva Pavić.

Inženjeri su dobili nove identitete, nisu smjeli zvati obitelji za koje im je rečeno da će biti zbrinute i sigurne. Neki su dobili slom živaca, a Pavić kći.

"Mami je bilo jako teško. Cijeli svoj život nije vjerovala da si poginuo, čekala je da se vratiš", govori kći svom ocu na njihovom prvom susretu nakon pedesetak godina.

"Profesor Novaković je završio na Golom otoku", tješi ju otac.

"Da, ali se vratio svojoj obitelji", odgovara mu.

"Kakvu korist je imala obitelj od njega u takvom stanju?", ustrajan je Pavić.

"Ne brini, bio bi nam dobar", zaključuje kći.

Kritičar Arsen Oremović o filmu "Houston, imamo problem" za Večernji list je napisao:

"Redatelj Virc od početka je govorio da je riječ o 'dokudrami' koju je definirao kao 'film u kojem je temelj stvarnost s dodanom dramatizacijom i nekim elementima fikcije', no kako nije izabrao formu igranog filma, nego insceniranog dokumentarca, gledatelj (svjesno ili ne) ipak događaje prihvaća kao stvarnosno 'dokumentarističke' i tu može – što uostalom i jest bio slučaj nakon premijere na njujorškom festivalu Tribeca – biti podloge za zbunjivanje".

Komentara 2

Avatar reference
reference
16:20 03.10.2016.

film sa "iseljenickim elementima", ahahaaaa.amerikanci su vas dobro opisali u onom filmu "you may not kis the bride", pogotovu likove u hrvatskom klubu. krezubi, buljavi, crnih kvarnih zuba, toci se brlja a muzika ko u srcu Rumunije ili Kosova. Glavnom liku se zena zove Kuroslava, ahahaaa pa kad kaze my wife kuroslava kupila prsten u Dubrovniku I platila tri kune a to je 30 dolara, to kao vjencani prsten da bi dobila green card njegova kcer. sprda se o jacini kune pa kao za jednu kunu dobijes deset dolara. ahahaaa neka vam HTV pusti taj film.

Avatar think pink
think pink
15:52 03.10.2016.

film za niže razrede pučke škole

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije