Dojmovi sudionika

Evo tko će sve nastupiti na festivalu iseljeništva u Zagrebu

Foto: Hrvatska matica iseljenika
1/3
20.06.2018.
u 20:27

Ove godine Tamburaški festival mladeži Kulturne federacije HBZ-a stiže u Zagreb. I to sedmi put od svog postanka. Održat će se 30. lipnja 2018. u prekrasnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u organizaciji Hrvatske matice iseljenika

American-Croatian Waukegan Tamburica

Dok ovo pišemo, s gorljivim uzbuđenjem pripremamo se za naše putovanje u Hrvatsku na ovogodišnji omladinski tamburaški festival. S našom organizacijom dolazi 63 putnika, među kojima su naš glazbeni direktor Julie Hughes, koreograf Jason Ottmann, zatim 16 članova ansambla, roditelji, odbornici organizacije, rođaci i prijatelji. Zaista je divno što se svakih pet godina ovaj festival mladih HBZ-a održava u Zagrebu. Mi smo zaista sretni što posjedujemo Hrvatski kulturni centar u kojem održavamo naše tjedne probe, sjednice i mnoge druge sastanke i aktivnosti. Uz kuhinju, tu je i soba za našu garderobu, zatim soba za održavanje sjednica i drugih priredbi. Zahvaljujemo Omladinskoj kulturnoj federaciji Hrvatske bratske zajednice i svima koji su odgovorni za ovaj veliki susret. Isto tako, hvala roditeljima i svim našim prijateljima na predanom radu, odanosti i suradnji. Hvala i Julie Weakley i Barbari Larson koje se brinu o narodnim nošnjama.

Detroit Star Junior Tamburica

Detroit Star Junior Tamburica osnovana je ranih 1970-ih godina, ali njihova povijest zapravo je počela 1954. kada je majčinski klub društva "Zora", odsjek 351 HBZ-a, počeo s podučavanjem djece u plesanju kola. U to vrijeme mnoge hrvatske obitelji živjele su u okolici tadašnjeg odsjeka Hrvatskog doma na istočnoj strani grada Detroita. Mnoge vjerne obitelji potječu iz šire okolice Detroita tako da neke putuju više od pedeset milja na tjedne probe koje se održavaju u novom Američko-hrvatskom domu u mjestu Warren, Michigan. Mi se zaista ponosimo našom čvrstom prisutnošću u ovoj hrvatskoj zajednici nedaleko od grada Detroita. Iako je ansambl bio u Hrvatskoj i prije, ovo je prvi put nakon više godina da ćemo sudjelovati na Omladinskom kulturnom festivalu HBZ-a izvan Sjeverne Amerike. Koreograf i instruktor kola je Steve Talan. Iskusnije članove u sviranju podučava Anne Marie Domšić, a početnike u sviranju podučava Catherine Boley.

Hrvatska Junior Tamburica

Hrvatska Junior Tamburica osnovana je 1935. s hrvatskim podmlatkom. U veljači 1961. Ivan i Anna Lušičić ponovno su pokrenuli grupu koja aktivno djeluje već 57 godina. Kao skupina, međusobno de volimo, uvijek se šalimo i zabavljamo. Također, ponosimo se našom hrvatskom baštinom. Ansambl je neovisno i neprofitno društvo, a novčana sredstva prikupljena su održavanjem pojedinih akcija i dobrovoljnih donacija. Djeca ne plaćaju za tečajeve ni za vanjska putovanja. Član dobije novi tamburaški instrument nakon petogodišnjeg članovanja. Nakon 10 i 15 godina mladi članovi dobiju posebnu pohvalnicu za sudjelovanje u ansamblu. Svi učitelji volontiraju. Glazbeni je direktor Daniel Lušičić stariji koji je 2015. godine bio gost dirigent omladinskog festivala HBZ-a, dok plesove podučavaju Linda Bilich Lušičić i Kathy Katich Zust, a pomoćnik je Dave Dopuch. Koncerti i probe održavaju se u dvorani hrvatske crkve sv. Josipa u gradu St. Louisu. Četiri člana obitelji Lušičić uvedeno je u uglednu Tamburašku dvoranu velikana. To su Ivan stariji, Anna Lušičić, Ivan mlađi i Eleanora Lušičić Eaves. Zahvaljujemo Susan Stafura koja nam je izradila bunjevačke narodne nošnje i vlč. Williamu Hritsku koji je djecu naučio plesove. Ansamblu je posebna radost sudjelovati na 52. godišnjem festivalu mladih HBZ-a u Hrvatskoj. Zahvaljujemo svima koji su omogućili ovaj festival. Uz veliku bol javljamo da smo izgubili dvije velike osobe koje su mnogo pridonijele našoj hrvatskoj kulturnoj baštini. U siječnju 2018. umro je Ivan Lušičić mlađi, sin pokojnog Ivana starijeg i Anne Deranje Lušičić te otac Daniela Lušičića starijeg. U travnju 2018. preminula je Eleanora Lušičić Eaves, kći pokojnog Ivana starijeg i Anne Deranja Lušičić te teta Daniela Lušičića starijeg. Eleanora je bila glazbena direktorica emeritus ansambla i prva žena gost-dirigent festivala 1977. godine u St. Louisu. Oboje nam nedostaju, a ovaj festival u Hrvatskoj posvećujemo njima na čast i spomen.

KUD "Sveti Juraj"

Kulturno umjetničko društvo "Sv. Juraj – Zagorje" osnovano je 7. lipnja 1992. godine na prijedlog prof. Ivana Puškarića i Mate Bertovića uz podršku mještana Zagorja. Svojim radom članovi njeguju i od zaborava čuvaju kulturnu baštinu svog kraja, pjesmu, ples, stare običaje, narodnu nošnju i još mnogo toga. Društvo danas broji oko 85 aktivnih članova različite životne dobi koji djeluju u pet sekcija: izvornoj, folklornoj, tamburaškoj, dječjoj i sekciji rukotvorina. Članovi KUD-a tijekom proteklih 25 godina djelovanja bogatstvo svoje tradicijske kulture i baštine uspješno su predstavljali na nekim od najznačajnijih smotri folklora diljem Hrvatske, međunarodnim festivalima u Hrvatskoj i izvan nje, gostovali su kod mnogih društava i ostvarili prelijepa prijateljstva, sudjelovali na televizijskim i radijskim emisijama, a dugi niz godina organizirali koncert u povodu Valentinova na kojem su ugostili mnoga društva iz Lijepe Naše. Pod vodstvom Vani Francetić, Maje Vuković i Mateje Bertović djeluje dječja sekcija KUD-a "Sv. Juraj – Zagorje" koja broji 30-ak članova od 4-15 godina koji su podijeljeni u dvije dobne skupine te izvode izvorne pjesme i plesove Zagorja i Ogulina. Posebno su ponosni što njeguju stare običaje dječjih igara uz čuvanje blaga na livadama. Na 52. tamburaškom festivalu mladeži HBZ-a predstavit će se koreografijom pjesama i plesova ogulinskog kraja "Pitaju me od kud jesam mlada".

Rankin Junior Tamburica

Tamburaška skupina Rankin s velikim uzbuđenjem vraća se u Hrvatsku na 52. godišnji Festival Omladinske kulturne federacije. Ansambl je utemeljen 1959. godine kao kolo-grupa. Pet godina poslije organizirani su satovi tamburice za studente. Tijekom svog djelovanja ansambl je nastupao na brojnim koncertima i lokalnim događanjima kao što su dani Rankina, zatim ljetni festival Internacionalno selo u McKeesportu, Hrvatski dan u Kennywood parku, folklorni festival u Pittsburghu te blagdanska priredba koja se održava u povijesnom centru "John Heinz"  u Pittsburghu. Najveću čast ansambl je dobio kada je položio vijenac na Nacionalnom groblju Arlington u Washingtonu. Ansambl također nastupa u pojedinim hrvatskim središtima diljem SAD-a i Kanade. Godine 1998. u prosincu je skupina također sudjelovala u božićnom programu održanom u Bijeloj Kući. Godine 2004. i 2013. ansambl je sudjelovao na festivalu mladih Kulturne federacije HBZ-a u Zagrebu. Svoje tjedne probe ansambl održava u Hrvatskom Domu u Rankinu, Pennsylvania. Glazbena voditeljica zbora je Gordon Mann, a koreograf je Bob Pollack, uz pomoć Julie Horgas. Na ovogodišnjem festivalu ansambl će prikazati pjesme i plesove iz sela Ražanac. Ansambl zahvaljuje Omladinskoj kulturnoj federaciji Hrvatske bratske zajednice na održavanju ovakvih festivala kojima se ovjekovječuje i čuva hrvatska kulturna baština.

Sv. Ante Kolo Klub Croatia

Sv. Ante Kolo Klub Croatia osnovali su 1960. godine u srcu Los Angelesa pokojni msgr. Felix Diomitrovich i Josip Bachman. U prošlih 20 i više godina s našim koreografom Željkom Jerganom i glazbenom direktoricom Heidi Wohlfahrt-Granić skupina je pjesmama i plesovima uspjela širiti ljepotu našeg hrvatskog folklora s mnogim generacijama na ovome području. Naši plesači uče pjesme i plesove iz mnogih krajeva Hrvatske. Do sada su nastupali na pojedinim priredbama, festivalima, svadbama, banketima, svečanostima te na pojedinim priredbama u SAD-u, Kanadi i Hrvatskoj. Katica Ban predsjednica i direktorica Kolo grupe naše hrvatske dječje škole sv. Ante. Učitelji tamburice su Maria Bašković, Nicole Nancy Pisar i Tomislav Čulina. Školu su 1965. godine osnovali mrs. Bosiljka Barač i fr. Janko Šegarić s ciljem da djecu uče hrvatski jezik, pjevanje i plesanje. Obje organizacije djeluju u župnom centru hrvatske crkve Sv. Ante u Los Angelesu, a povezane su s odsjecima 177 i 677 Hrvatske bratske zajednice. Na ovogodišnjem omladinskom festivalu HBZ-a ansambl će izvesti pjesme i plesove iz zagrebačkog prigorja u koreografiji Željke Jergan, dok je glazbu uskladio i snimio Jerry Grcevich.

Američka Zagreb Junior Tamburica

Američka Zagreb Junior Tamburica ove godine ponosno slavi 61. godišnjicu postojanja. Ansambl je jedan od pet omladinskih skupina koje su u početku osnovale Omladinsku kulturnu federaciju Hrvatske bratske zajednice. Sretni smo što imamo 60 članova. Hrvatsku baštinu podučava šest odgovornih i nadarenih učitelja koji su se obvezali dijeliti svoje znanje i iskustvo s mladim tamburašima. Naš je glazbeni voditelj Thomas Salopek, bivši član ansambla, koreografkinja je Debbie Jennings Faraguna, također bivša članica, pjevanje i plesanje podučava Marija Jamsek, plesna instruktorica je Sandy Kauzlarić, pomoćnica u pjevanju i plesanju je Ariana Košta, bivša članica ansambla i plesna instruktorica jest Lindsay Heckman, također bivša članica ansambla. Naši strastveni učitelji rade predano kako bi djeci prenijeli svoje znanje. Ansambl ne bi mogao dočekati 61. godinu bez naših vrijednih roditelja, naših članova uprave i naših podupiratelja. Najiskrenije zahvaljujemo Omladinskoj kulturnoj federaciji, bez koje ovaj prekrasni vikend ne bi bio moguć. Čestitamo našim starijim studentimam a to su Karlo Anić, Cole Fallon, Gina Kučmanić, Quinn Thornhill i Dominic Woods. Najviše zahvaljujemo našoj dragoj djeci koja nastavljaju čuvati svoju hrvatsku baštinu i činiti nas ponosnima.

Folklorni Ansambl Hrvatski tanac

Folklorni ansambl Hrvatski tanac osnovan je u rujnu 2001. sa željom da očuva bogatu hrvatsku baštinu za sve mlade generacije. Sada, u 16. godini kulturnog djelovanja, ansambl ima 17 članova u dobi od 5 do 17 godina. Na ovogodišnjem festivalu u Zagrebu Tanac zastupa samo nekoliko članova te bivših maturanata iz omladinskog ansambla Duquesne. Naši sadašnji i bivši članovi ansambla izuzetno se ponose sudjelovanjem na ovom divnom prikazu naše hrvatske kulturne baštine. Ansambl je održao svoj prvi koncert u proljeće 2002. a početak sudjelovanja na festivalima Omladinske kulturne federacije Hrvatske bratske zajednice bio je na festivalu u Torontu. Od tada je sudjelovao na svim tim festivalima. Artistički koreograf ansambla je Željko Jergan, dok plesove podučava Cathleen Čubelić. Glazbena je direktorica Susan Stafura.

Jadran Beaver – Valley Junior Tamburica

Jadran Beaver-Valley Junior Tamburica s ponosom predstavlja ovo područje jugozapadne Pennsylvanije. Jadran Junior Tamburica osnovana je 1957. godine pod pokroviteljstvom Hrvatskog zabavnog i pjevačkog društva “Jadran” u gradu Aliquippi, Pennsylvania. Godine 1995. u gradu New Brightonu osnovana je Beaver Valley Junior Tamburica. Do ujedinjenja ovih dvaju ansambla u današnji ansambl došlo je 2014. godine. Cilj ansambla jest da očuva kulturnu baštinu domovine Hrvatske i susjednih slavenskih država. Ansambl svake godine sudjeluje na festivalima Omladinske kulturne federacije, a ove godine s posebnim zadovoljstvom sudjeluje na 52. festivalu u Zagrebu. Probe ansambla održavaju se srijedom navečer u Hrvatskom centru u gradu Aliquippi. Direktorice su ansambla Julia Knihnicky-Kordesich i Ashley Ellis-Spencer. Naše prekrasne narodne nošnje autentične su kreacije roditelja članova grupe ili su kupljene u Hrvatskoj. U svibnju je ansambl koncertom proslavio 60. obljetnicu kulturnog djelovanja. Zahvaljujemo Hrvatskoj bratskoj zajednici i svima koji su odgovorni za održavanje ovogodišnjeg festivala. Svim sudionicima ovogodišnjeg festivala želimo sretan put u Hrvatsku.

Milwaukee Hrvatska Junior Tamburica

Tamburaška skupina “Milwaukee Croatian Tamburica" ponosna je i sretna što sudjeluje na Omladinskom tamburaškom festivalu 2018. u Zagrebu. Kakve radosti na ovaj način proslaviti našu 33. godišnjicu! Ovo je odlična prigoda za naše mlade tamburaše da putuju i nastupaju po divnoj Hrvatskoj, domovini naših rođaka i pradjedova. Voditelji su ansambla na ovom putovanju u Hrvatsku Kristin Aasen, Heidi Spellman, Christy Ubl i Angie Dougherty. Naša glazbena emeritus direktorica Patsy Lukas također će pomoći. U povodu ovog nastupa na festivalu u Zagrebu naši su učitelji pripremili vrlo interesantan i uzbudljiv program iz područja Baranje. Zahvaljujemo Hrvatskoj bratskoj zajednici koja nam je omogućila da nastupamo na ovogodišnjem festivalu Omladinske kulturne federacije u Zagrebu. Radujemo se našem susretu s mnogim našim prijateljima – tamburašima i vjerujemo da ćemo ovom prilikom sklopiti mnoga nova prijateljstva, posebno tijekom našeg putovanja po domovini Hrvatskoj.

Seattle Junior Tamburica

Članovima Seattle Junior Tamburice vrlo je drago sudjelovati na ovogodišnjem festivalu Omladinske kulturne federacije Hrvatske bratske zajednice koji se održava u Zagrebu, u Hrvatskoj. Skupina je osnovana 1970. godine, a ovo će joj biti šesti posjet Hrvatskoj. Ansambl će na festivalu izvesti pjesme i plesove iz Zlarina u Šibenskom otočju. Naše obitelji u ansamblu se raduju što će ovaj vikend provesti ugodno i veselo s prijateljima iz pojedinih ansambla Amerike i Hrvatske te se sastati sa svojom rodbinom i vidjeti ljepotu Hrvatske. Ansambl nastupa pod ravnanjem koreografa i artističkog direktora Johna Morovicha, učiteljice plesa Joanne Morovich Abdo, glazbene direktorice Brende Longnercker-Huber. Za nošnje su odgovorne Sarah Schafer i Cathryn Morovich. Predsjednici su ansambla Shellie i John Posavatz, potpredsjednik je Hrvoje Benko, tajnica je Mikaela Berry, blagajnik John Mustach, a roditeljsku organizaciju zastupa Katie Hart.

Sv. Lovro Junior Tamburica

Krajem 19. stoljeća nekoliko hrvatskih obitelji počelo je naseljavati grad Steelton u saveznoj državi Pennsylvaniji. Najbrojniji su bili doseljenici iz okolice Ozlja, iz pojedinih sela u Vivodini, sjeverozapadnog dijela Hrvatske. Sve njihove organizacije u Steeltonu dobile su ime po njihovoj vivodinskoj crkvi sv. Lovre, to jest njihov odsjek broj 13 HBZ-a te omladinski i odrasli tamburaški ansambli. Svi se dakle okupljaju oko doma sv. Lovre. Sadam u 35. godini djelovanja, omladinska skupina "Sv. Lovro" zastupa i predstavlja hrvatsko stanovništvo ovog dijela središnje Pennsylvanije s izuzetnim ponosom, radošću i tradicijom, čuvajući i njegujući našu prelijepu hrvatsku kulturnu baštinu. Sv. Lovro Junior Tamburica pod vodstvom je svojih bivših članica Marije Krpan Kuren i Ricke Vukmanić koje podučavaju plesove. Skupina lijepo napreduje marljivim radom i zalaganjem mnogih podupiratelja i odbornika odsjeka broj 13 Hrvatske bratske zajednice. Omladinski ansambl "Sv. Lovro" ovom prilikom od srca čestita svojoj glazbenoj direktorici Mariji Krpan Kuren na izboru za gosta dirigenta ovogodišnjeg festivala Omladinske kulturne federacije HBZ-a koji se, svima na radost i veselje, održava ovdje u Zagrebu, u Hrvatskoj.

Hrvatski ponos 

Hrvatski ponos, tamburaška grupa mladih iz Clevelanda (Cleveland Junior Tamburitza, CJT, Croatian Pride) utemeljena je 1959. godine. CJT grupa 2009. proslavila je svoju 50. obljetnicu! Proslava obljetnice okupila je i zbližila sadašnje i bivše članove u ljubavi prema našem hrvatskom kulturnom nasljeđu. Ljubav prema našoj hrvatskoj kulturi moguće je prenositi na mlađe generacije zahvaljujući našim brižnim i vještim učiteljima. Tom Salopek od mladih dana uvježbavao je i usavršavao svoje tamburaške vještine i sada znanje stručno prenosi kao naš muzički direktor. Katarina Lukačević, bivša članica Ivana Gorana Kovačića, vodećeg plesnog ansambla iz Hrvatske, prenosi svoje iskustvo poučavajući ples i plesnu koreografiju te pjevanje. Naša se tamburaška grupa uspješno razvija, predvođena vrsnim učiteljima. U poučavanju djece Tomu i Katarini redovito pomažu Bob Kushner i bivši članovi Angie Vučić, Marko Paulić i Katarina Hrgić. Članovi ansambla vježbaju po pet sati svake subote u hrvatskom domu "Kardinal Alojzije Stepinac" u Eastlakeu, Ohio. Naša grupa broji 90 članova, u dobi od pet do dvadeset i jedne godine, i okuplja mlade udaljene čak i do pedeset milja. Tijekom cijele godine aktivno nastupamo na raznim događanjima koje organizira hrvatska zajednica. Ponosni smo što naša grupa raste, potpomognuta vrijednim članovima uprave, odanim roditeljima i velikodušnim sponzorima iz naše hrvatske zajednice. Nastupali smo u Kanadi, Chicagu, Stiltonu, Detroitu, Floridi i u drugim američkim gradovima. Unaprijed se veselimo našem nastupu na ovogodišnjem festivalu u Zagrebu i putovanju po našoj lijepoj domovini. Tamburaška grupa Cleveland Junior Tamburica ovim putem srdačno zahvaljuje na pozivu da sudjeluje na ovom predivnom festivalu pjesme, plesa i druženja mladih. Isto tako upućujemo mnogo lijepih želja i čestitaka organizatorima festivala i radujemo se ovogodišnjem okupljanju, kao i uspješnoj budućnosti.  

Hoosier Strings Junior Tamburica

Hoosier Strings Junior Tamburica u sjeverozapadnom dijelu savezne države Indiane od svog osnutka mnogo je pridonijela očuvanju i razvijanju naše hrvatske kulturne baštine. Tome je također pridonio naš glazbeni direktor John Pruzin te njegovi pomoćnici i koreografi Brandon Miksich i Dave Strahonoski. Zbor sačinjavaju djeca uglavnom hrvatskog porijekla u dobi od 4 do 23 godine, a svoju bogatu baštinu prikazuju u glazbi i plesovima. Zbor svoje probe održava nedjeljom navečer u prekrasnom Hrvatskom domu odsjeka 170 HBZ-a na 8550 Taft ulici u Merrillvilleu, Indiana. Za mnoge od nas ovo je prvo putovanje u Hrvatsku. Na ovom putovanju radujemo se više doznati o hrvatskoj povijesti i baštini. Zahvaljujemo svima koji su nam pomogli ostvariti ovu želju podupiranjem naših akcija. Također zahvaljujemo Hrvatskoj bratskoj zajednici i našem odsjeku na potpori i podršci i sve vas željno očekujemo vidjeti na ovogodišnjem festivalu u Zagrebu.

KUD Sloboda

KUD Sloboda osnovan je kasnih 1960-ih godina. Zbog demografskih promjena, ansambl je raspušten 2004. godine. Budući da su bivši članovi ansambla bili u stalnom kontaktu, a njihova su djeca počela rasti, povela se rasprava o ponovnom oživljavanju ansambla. Nakon što su članovi bivšeg ansambla nastupili na dva godišnja koncerta odraslog ansambla "Prijatelji", proširio se razgovor o mogućem osnivanju mladog ansambla. Ansambl sada ima 18 studenata, uključeno je dvanaest obitelji, od kojih je osam sudjelovalo u bivšem ansamblu. Direktor ansambla je Joe Kirin, pomoćnica u sviranju je AnnMarie Hosticka, a koreograf je Jenna Riccio. Svi smo presretni i oduševljeni ovim našim prvim nastupom na omladinskom festivalu ovdje u Zagrebu.

Okolica Junior Tamburica

Mladi članovi ansambla "Okolica" održavaju svoje probe u povijesnom predjelu grada Pueblo, Colorado nedaleko od čeličane koja je ovdje privukla njihove pradjedove iz Hrvatske. Grad Pueblo također mnogi smatraju zapadnim Pittsburghom. Ansambl je osnovan 1975. godine u svrhu očuvanja i promicanja hrvatske kulturne baštine glazbom, jezikom, pjesmama i plesovima. Ansambl trenutačno ima 12 članova, u dobi od 5 do 18 godina. To su uglavnom djeca bivših članova ansambla. Roditelji i djeca uložili su mnogo vremena i truda kako bi ove godine sudjelovali na omladinskom festivalu u Zagrebu. Održali smo mnoge sabirne akcije i nastupali na pojedinim mjesnim priredbama kako bismo osigurali novčana sredstva za instrumente, narodne nošnje i djecu što bolje upoznali s njihovom kulturnom baštinom. Ansambl "Okolica" sretan je što ima Mirjanu Tupajić, našu hrvatsku savjetnicu iz Korčule. Ona sada živi u gradu Pueblo, gdje je jezero Pueblo podsjeća na njezino rodno mjesto. Njezina pomoć i savjeti od neprocjenjive su vrijednosti. Na ovogodišnjem festivalu ansambl će izvesti plesove iz Mirjanine lijepe Korčule. Okolica se ponosi svojim glazbenim direktorima, a to su Tessa Hanna, Lisa Shomaker i Mark Oreskovich, koreografkinjom Lindom Kopman i učiteljem hrvatskog jezika Steveom Pavicichem. Svima vam hvala. Ujedno zahvaljujemo Omladinskoj kulturnoj federaciji HBZ-a koja je to sve omogućila. Hvala!

St. George

Kao jedan od osnovatelja Omladinske kulturne federacije Hrvatske bratske zajednice, omladinski tamburaški zbor "Sv. Juraj", odsjek 354 HBZ-a u Cokeburgu, Pennsylvania, svakako je poznat po razvijanju tamburaške glazbe, njene raznolikosti i vrsnoće. Ansambl je dobio ime po crkvi sv. Jurja u Zagorju Ogulinskom, u malom selu smještenom iznad grada Ogulina. To je mjesto s kojim su mladi članovi ansambla emotivno, povijesno i kulturno povezani. Glazbeni su voditelji ansambla Marlene Luketich-Kochis i Dan Kochis. U tome im pomažu Bernadette Luketich-Sikaras i Derek Hohn. Tijekom čitave svoje duge povijesti, ansambl je izvodio pjesme i plesove iz svih krajeva Hrvatske u izvornoj koreografiji pokojnog Ive Šuline iz Zagreba, bivšeg člana hrvatskog narodnog ansambla Lado. Na ovogodišnjem festivalu izvest ćemo pjesme i plesove iz Draganića u čast i zahvalnost pokojnoj gospođi Branki Čubrić iz Draganića koja nam je pomogla u pribavi originalnih nošnji, glazbe i plesova koje danas izvodimo. Hrvatskoj bratskoj zajednici te Omladinskoj kulturnoj federaciji i svim mladim tamburašima koji gaje veliku ljubav prema hrvatskoj glazbi ovdje u Hrvatskoj, u Kanadi te u Sjedinjenim Državama i po cijelom svijetu omladinski tamburaški zbor "Sv. Juraj" od srca zahvaljuje.

Vesela Srca Junior Tamburica

Osnovana u srpnju 1962. godine, tamburaška skupina "Vesela srca" djeluje pod okriljem roditeljske organizacije u svrhu čuvanja i promicanja hrvatske kulturne baštine izvođenjem hrvatskih pjesama i plesova. Ove 2018. godine naš omladinski tamburaški zbor slavi 56. obljetnicu kulturnog djelovanja. Sretni smo što u grupi imamo glazbenu voditeljicu Julie Stone kao i učiteljicu plesa Julanu Mikusevich Bowman. Mi se njima ponosimo jer su kao bivši članovi zbora sada preuzeli novu odgovornost da naše mlade podučavaju sviranju na tamburici te pjevanju i plesanju uz hrvatsku narodnu glazbu. Upravo zbog zalaganja takvih pojedinaca te naše roditeljske organizacije i naših prijatelja uspijevamo uspješno djelovati već 56 godina. Zahvaljujemo našim obiteljima, prijateljima, društvu "Sv. Juraj" – odsjek 66 HBZ-a i hrvatskoj crkvi sv. Petra i Pavla na stalnoj i nesebičnoj pomoći. Naši studenti do sada su uspješno nastupali diljem sjevernoistočne savezne države Ohio i zapadne Pennsylvanije, a održali su i nekoliko turneja po Hrvatskoj godine 1973., 1976., 1980., 2000., 2004. i 2013. Vesela srca ponose se time što su do sada sudjelovali na gotovo svim festivalima Omladinske kulturne federacije Hrvatske bratske zajednice. Radujemo se ovogodišnjem nastupanju na 52. festivalu u gradu Zagrebu. Ovo će za mnogu našu djecu biti prvi posjet domovini predaka. Živjela Hrvatska!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije