Dodijeljeno 127 stipendija

Evo kako naši ljudi u Mađarskoj na svojoj duši nose sudbinu hrvatske narodnosti

Zaklada Matije Kovačića
Foto: Branka Pavić Blažetin
17.02.2017.
u 09:42

Godine 1994., sa sto tisuća glavnice i najamninom koju godišnje donese deset hektara zemlje, Matija Kovačić utemeljio je zakladu zbog dodjele novčane pomoći

U Mohaču već 21 godinu zaklada "Za buduću hrvatsku (šokačku) inteligenciju" novčano pomaže učenicima i studentima koji su nakon završetka školovanja voljni raditi na prosvjetnom i kulturnom uzdizanju domaćega hrvatskog stanovništva.

Tako su u Mohaču krajem 2016. dodijeljene stipendije. Novčanu pomoć, u ukupnoj vrijednosti od sto tisuća forinta, dobilo je osam srednjoškolca i jedna studentica.

Pokretač ove hrvatske zaklade u Mohaču, Baranji i Mađarskoj, bio je umirovljeni učitelj Matija Kovačić, danas pokojni. 

>> Predstava koja je izazvala simpatije ostarjele hrvatske publike

Godine 1994., sa sto tisuća glavnice i najamninom koju godišnje donese deset hektara zemlje, utemeljio je zakladu zbog dodjele novčane pomoći prije svega mladima iz grada Mohača.

Tada je istaknuo da su otvoreni svakome te izrazio nadu kako će im dragovoljni prilog dati mnogi dobri ljudi, udruge, klubovi, KUD-ovi i druge pravne osobe koje na svojoj duši nose sudbinu hrvatske narodnosti.

Tijekom protekle 21 godine sedmeročlani kuratorij, čiji se sastav s vremenom mijenjao, dodijelio je 127 stipendija. 

Na čelu kuratorija već je 19 godina predsjednica dr. Marija Prakatur. 

Mohačkoj svečanosti, između ostalih, nazočila je je generalna konzulica Vesna Haluga, predsjednica Hrvatske samouprave grada Mohača Irena Udvarac, udovica Matije Kovačića Margit Kovačić, mohačka dogradonačelnica Erika Bodor Kovács, ravnateljica škole Széchenyi Lívia Takács Čolak, glavna urednica Medijskog centra "Croatica" Branka Pavić Blažetin, većina članova kuratorija te učenici stipendisti koji su izveli kratak program.

U sklopu svečanosti nastupila je i skupina učenika Széchenyijeve škole sa svojim nastavnicama Marijom Nemet Barac i Anitom Erdélyi Jandrók.

"Danas je u zakladi glavnica od tri milijuna forinta, a o sredstvima brine vrsna knjigovotkinja Kata Vrban", rekla je predsjednica kuratorija naglasivši da nisu potrebna velika sredstva kako bi se činile vrijedne stvari.

Premda je utemeljitelj Matija Kovačić vjerovao da će taj poticaj naići na prijam kod svih onih kojima je na srcu hrvatska samobitnost, tijekom proteklih 20 godina rijetki su bili oni koji su "darivali" zakladu.

>> Devedesete – lakše ih je voljeti iz daljine

Komentara 2

Avatar Josip M
Josip M
12:20 17.02.2017.

Ovdje mogu samo reći.Svaka čast ideji, organizatorima i dobročiniteljima..

VL
vladimir964
15:56 17.02.2017.

K svemu tomu još dodatak: čika Matija jest cijeloga života radio za Hrvate i hrvatstvo. Ranih 50-ih godina bio je s mnoštvom učitelja Hrvata u Mađarskoj kontinuirano i sustavno malretiran pretučen, dobio zatvorsku kaznu blizu 10 godina, a sve zbog svoga hrvatstva, odnosno i odonda brižno prešućenoga i prikrivenoga slučaja Bajskog Trokuta. Radio je i živjeo kao Hrvat u uvjetima, kada je znao, da od matice zemlje ne može očekivati nikakvu pomoć ili podršku.Njegovo djelo tim je još časnije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije