Benedikt Kotruljević

Dubrovčanin otkrio strogo čuvane trgovačke tajne

Dubrovnik
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
26.04.2017.
u 09:33

Neki su ga optuživali i da je zloupotrijebio nepisani pravilnik ponašanja, pa je zato napustio rodni grad

Benedikt Kotruljević bio je trgovac, ekonomist, znanstvenik, diplomat i humanist. Smatra se izumiteljem dvostrukog knjiženja u knjigovodstvu, bez čega bi poslovanje tvrtki danas bilo nezamislivo. 

Rođen je u uglednoj dubrovačkoj obitelji i bio je izvrsno obrazovan, a većinu života proveo je na Napuljskom dvoru u službi aragonskog kralja Alfonsa V. 

>> Hrvatski filozof približio je Europi napredni arapski svijet

Njegovo djelo o umijeću trgovanja i savršenom trgovcu Della mercatura et del mercante perfetto (čiji se original čuva u Nacionalnoj malteškoj knjižnici) iz 1458. prvi je europski priručnik o trgovini i knjigovodstvu. 

U njemu opširno piše o poduzetničkoj kulturi, podrijetlu, korisnosti, oblicima trgovine, odnosu trgovca prema vjeri, njegovoj moralnoj i društvenoj ulozi, te konkretnim znanjima i praksama vezanim uz upravljanje i trgovanje. Poseban dio posvećen je odnosu trgovca prema članovima obitelji i slugama. 

Nagađa se kako su trgovci u ono vrijeme željeli spriječiti tiskanje Kotruljevićeva djela, jer je odavalo do tada strogo čuvane trgovačke tajne.

Neki su ga optuživali i da je zloupotrijebio nepisani pravilnik ponašanja, pa je zato napustio Dubrovnik. 

Zbog knjige De navigatione (O plovidbi) iz 1464. pripada mu značajno mjesto i u svjetskom pomorstvu, osobito u povijesti oceanografije, brodogradnje, navigacije, astronomije i meteorologije. 

Benedikt Kotruljević preminuo je 1468. kao 68-godišnjak u L'Aquili.

>> Dalmatinac je preveo Bibliju na latinski jezik

Ključne riječi

Komentara 5

KE
kentie
11:33 09.05.2017.

Ako se ne varam, Benedikt Kotruljević je svjetski izumitelj dvostavačnog knjigovodstva. Za one neuke: svaka financijska transakcija se istovremeno bilježi s lijeve strane jednog konta kao aktiva, a s desne strane drugog konta kao pasiva...i to je uopće prihvaćeno u knjigovodstvima svih firmi i država ovoga svijeta...

NI
Nini istrijan
07:52 05.06.2017.

Toliko velikih hrvata izumitelja a nitko od njih ne pise na hrvatskom jeziku???Ili velika vecina hrvata nije bila pismena ili su svi ti izumitelji bili samo porijeklom hrvati a kulturno stranci.

Avatar dpejakovic
dpejakovic
13:24 06.06.2017.

"Smatra se izumiteljem dvostrukog knjiženja u knjigovodstvu", ne smatra se izumiteljem već osobom koja je prva napisala knjigu o dvostrukom knjiženju, jer isto se koristi još od 12st. ali nikad do tad nije napisano.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije