Hrvati u Čileu

Bračani na otoku Chiloe poznati su po svojim ulicama i ministru na kojeg je izvršen atentat

Foto: Matica
1/5
17.01.2019.
u 10:02

U Castru postoji još nekoliko ulica koje nose imena po Hrvatima. Jedna od njih je ulica Edmundo Perez Zujovic (1912. – 1971.), nazvana po Pelješčaninu, poduzetniku i političaru te osnivaču Demokršćanske stranke

Čileanski otok Chiloe veći je od našeg Brača 20-ak puta, a najvažnije središte je grad Castro. U njemu živi oko 40 tisuća stanovnika i jedno je od najstarijih mjesta na otoku. Chiloe su u 16. stoljeću naselili Španjolci koji su se pomiješali s lokalnim Indijancima plemena Huilliche i tako postali starosjedioci. Chiloti, kako zovu stanovnike otoka, uvijek su bili povezani s Dalmatincima, s kojima su nekada dijelili najteže poslove. 

Zajednica je dugo bila zatvorena i izolirana te je tako postala svijet za sebe. Prvi Hrvati došli su na otok Chiloe uglavnom s juga, iz pokrajine Magallanes. Svi su bili Bračani, a bilo je to između 1910. i 1920. godine. Otok je poznat po drvenim crkvama, ali još više po drvenim kućama, sojenicama koje su pod zaštitom UNESCO-a. Sojenice su tamo potrebne zbog velike razlike između plime i oseke. Jedno takvo naselje sojenica u vlasništvu je obitelji Burić, a zove se po Dalmaciji – Cabanos Palafitos Dalmacia. Izgrađeno je 2001. godine, kao dio obiteljske tvrtke, za iznajmljivanje turistima.  

Obitelj Yurac

Među najpoznatijim obiteljima u Castru je bračka obitelj Yurac. Dr. Carlos Yurac, ginekolog, bio je jedan od osnivača hrvatskog kluba Circulo Chilote Yugoslavo de cultura, utemeljenog 1973. godine. Suosnivači su bili Alejandro Skarmeta Kusanovic, Ivo Goles Radnic i Vladimir Čaks. Klub se s vremenom ugasio, Yurac je otišao raditi u Santiago, a zatim se vratio i 2004. godine osnovao Club Croata Chiloe. 

Carlos Yurac rodio se u Castru 1936. godine. Njegov otac, Petar Jurač Pitalo, došao je iz Bobovišća u Punta Arenas, s bratom Albertom i sestrom Lucijom. Alberto je odatle otišao živjeti u Valparaiso, a Petar i Lucija u Castro 1920. godine. Ona se udala za Santiaga Serka iz Sumartina i nikada nije naučila španjolski jezik. Nije se družila ni s kim u Castru, a izlazila je samo u crkvu. 

Carlos Yurac i supruga mu Gloria roditelji su liječnika Miroslava te dviju kćeri, liječnice Danie i arhitektice Vesne, s kojom je autorica ovih redaka dogovorila predavanje na Sveučilištu u Splitu. U obitelji je tradicija da svaki naraštaj ima brod koji se zove Dalmacia. Carlosov brat Alberto bio je docent Politehničkog instituta u Castru, posvećen novinarstvu u lokalnome listu Diario el Llanquihue. Preminuo je 1993., a po njemu je imenovana ulica Calle Periodista Alberto Yurac Soto.

Hrvatske ulice u Castru

U Castru postoji još nekoliko ulica koje nose imena po Hrvatima. Jedna od njih je ulica Edmundo Perez Zujovic (1912. – 1971.), nazvana po Pelješčaninu, poduzetniku i političaru te osnivaču Demokršćanske stranke koji je postao ministar graditeljstva, a zatim i ministar unutarnjih poslova, što je po rangu odgovaralo zamjeniku predsjednika republike. 

Na toj dužnosti zatekao se kada je u Puerto Monttu (najbliži grad na obali) policija pobila desetoricu nenaoružanih, bespravno naseljenih mještana, što je izazvalo revolt u državi. Naime, postoji sumnja da je Zujovic naredio da se puca jer je time htio obeshrabriti opoziciju. 

Čileanski kantautor Victor Jara u svojoj pjesmi ''Pitanja o Puerto Monttu'' otvoreno je pitao Zujovica zašto se pucalo na goloruke ljude. I sam Zujovic postao je žrtva slične akcije jer je član jedne terorističke organizacije pucao na njega kada je išao na posao pa je preminuo od posljedica atentata. Međutim, zbog funkcije koju je obnašao u čileanskim gradovima ulice nose njegovo ime.

U Castru jedna ulica nosi ime po Juliu Miserdi Peruzovicu, osnivaču vatrogasnog društva. Tu je zatim i ulica Norman Garin Rojo, koja nosi ime po hrvatskom zetu. Njegova supruga bila je Splićanka Jugana Borović, koja ga je upoznala kada je posjetila svoju rodbinu u Santiagu. 

U Castru je 1959. godine osnovano Dobrovoljno vatrogasno društvo Quinta Compania de Bomberos. Utemeljitelji su bili Domingo Yurac, Julio Barrienos Bilisco i Julio Miserda. Društvo je promijenilo ime u Bomba Croata 2010. godine, čemu je bila prisutna i Vesna Terzić, tadašnja veleposlanica Republike Hrvatske u Čileu.

Obitelj Vukasovic na jugu otoka

U Castru je boravila i hrvatska redovnica bl. Marija od Propetog Isusa Petković iz Blata na Korčuli, utemeljiteljica redovničke zajednice Kćeri milosrđa svetog Franje. Živjela je u Južnoj Americi od 1940. do 1952. godine i tamo je osnovala mnogobrojne redovničke zajednice. 

Kako je loše podnosila oštru klimu na jugu Čilea, u Punta Arenasu, poslali su je zbog zdravstvenih razloga u Castro da se oporavi. Danas u redovničkoj zajednici u Castru živi Hrvatica, sestra Fides Mandica Babić, rođena u Metkoviću. Nakon završene srednje škole pristupila je hrvatskoj družbi Kćeri milosrđa T.S.R. svetog Franje u Blatu na Korčuli. Zatim je završila teološki studij na TBF-u u Zagrebu i predavala je vjeronauk. U Rimu je bila u službi vrhovne tajnice, gdje se upoznala s radom družbinog apostolata u Južnoj Americi. 

Razmišljala je da jednog dana ode tamo da im pomogne i kada je za to došlo vrijeme, uputila je molbu vrhovnoj glavarici da je pusti u Čile. Došla je u Santiago 2016. godine i ubrzo se pokazala potreba da ode u Castro, gdje sada živi oko godinu i pol dana. Pomaže u školi koju pohađa 26 srednjoškolki iz siromašnih obitelji. Kod njih borave tijekom tjedna, a za vikend idu svojim kućama. 

Sestra Fides zatekla je misiju u lošem stanju, što zbog skromnih sredstava koje su sestre imale, a što zbog potresa iz 2016. godine. Uspjela je doći do nekih donacija i zahvalna je svim dobročiniteljima. Učinila je sve da i polaznice njihove škole imaju što ugodniji dom. 

"Posebno me veseli što sam ovdje srela i upoznala naše hrvatske iseljenike. Uvijek se radujem susretu s njima i zato mi je drago što ste nas posjetili. Hvala vam i želim vam mnogo uspjeha u radu na povezivanju iseljene Hrvatske s domovinom", rekla je sestra Fides.

Na samome jugu otoka Chiloe nalazi se gradić Quellon, stotinjak kilometara udaljen od Castra. Tamo živi Miguel Vukasovic Kovacic, rođen u Punta Arenasu 1941. godine. Njegov je otac Mijo Vukasović Sovulj, sin Filipa i Jerke Vukasović, rođen u Kučićima 1899. Došao je u Čile 1937. godine i živio je u Porveniru na Ognjenoj zemlji, gdje je velika kolonija Hrvata iz okolice Omiša. Imali su farmu Antonia. Miguel se odlučio preseliti u Castro, gdje ima hotel, restoran i trgovinu. Miguelova kći Yasna bila je čileanska kandidatkinja za Miss svijeta 1997. godine. Miguel je član Cluba Croata Chiloe pa se često pridruži Hrvatima u Castru na zajedničkim druženjima. 

 

Branka Bezić Filipović

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije