Povratak u Slavoniju iz koje se sve više odlazi

Dobar primjer iseljeništva. Novac zarađen u Švicarskoj uložila u Hrvatsku

Lucija Palavra
Foto: Screenshot
1/6
30.10.2016.
u 10:35

"Nisam imala ništa obiteljske zemlje pa sam počela kupovati komad po komad"

"Drvo života" u Ugarcima nedaleko od Požege odlično je organizirano biodinamičko gospodarstvo.

A sve to ponajprije zahvaljujući trudu i entuzijazmu njegove vlasnice koja se za ovakvu poljoprivrednu proizvodnju odlučila prije sedam godina.

Lucija Palavra je, kako sama kaže, od 1984. u Švicarskoj radila svakakve poslove. No, većina novca koji je zaradila otići će na obronke Požeške gore, u uzgoj sastavljen od zelenih gnojiva, zatravnjivanja, kompostiranja, integriranja usjeva i stoke, oranja te kultiviranja zemlje. 

Hrana dobivena prema načelima spomenute proizvodnje i prerade obilježena je Demeter certifikatom, a njezina cijena je 20 posto veća od ekološke.

"Ulaskom u ovaj projekt htjela sam napraviti nešto dobro za sve ljude, a što bi bilo izraz mog osobnog uvjerenja. Konvencionalna proizvodnja nije me nadahnula jer niste napravili ništa posebno ako kopirate druge. S biodinamičkom poljoprivredom prvi put sam se susrela u Švicarskoj", tvrdi Palavra koja raspolaže sa sedamdeset hektara zemljišta.

"Nisam imala ništa obiteljske zemlje pa sam počela kupovati komad po komad. Jedan dio je pod lješnjacima, a drugi je pravi pir, lupina, konoplja, žitarice... Od lješnjaka proizvodimo ulje i izvozimo jezgre. Također, imamo svoje konopljino ulje i brašno. Ne unosimo umjetni dušik, nego putem leguminoza obogaćujemo tlo dušikom", priznaje naša sugovornica, majka petero djece i supruga švicarskog poduzetnika.

Jedan od glavnih razloga biodinamičkog uzgoja su nutritivno bogatije namirnice u usporedbi s onima iz konvencionalnog uzgoja.

Palavra otkriva kako su Demeter proizvodi traženi na tržištu te da potrošači sve više biraju najkvalitetnije.

"Vodila me ljubav prema tom poslu, ljudima i prirodi. Kada uzmemo u obzir da ne moram plaćati pesticide i nikakvu zaštitu, onda proizvodnja financijski nije skupa. No, ljudski rad ovdje igra veliku ulogu", zaključuje naša sugovornica koja živi na relaciji Hrvatska-Švicarska.

Kako godine prolaze, sve više se posvećuje poslu u domovinu. Jer, srce je tamo gdje je dom.

Komentara 13

TO
Tomisl
12:18 30.10.2016.

Lijep primjer i svaka cast gospodji , a ne samo kao ogromna vecina nas jadikovat kako je tesko i cekat da hrvatska vlada nesto poduzme. Malo vise samoinicijative i rada nebi nikom stetilo.

DU
Deleted user
13:43 30.10.2016.

Svaka cast! Zelim Vam uspjeh!

DU
Deleted user
11:57 30.10.2016.

Toga bi bilo i više da dijaspora ulaže u Hrvatsku da nema toliko od strana ljevičara tolika odbojnost prema hrvatskoj dijaspori.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije