Smokvica na Korčuli, 1902. – Bloomington, SAD, 1975.

Sociolog koji je proučavao društveni i politički razvitak Hrvata

Bloomington, Indiana
Foto: Thinkstock
21.02.2018.
u 11:46

Sredinom Drugog svjetskog rata preselio je u SAD i na Sveučilištu Indiana u Bloomingtonu nastavio akademsku karijeru, objavivši niz knjiga i znanstvenih radova vezanih uz sociologiju međunarodnih odnosa

Dinko Tomašić jedan je od najpoznatijih hrvatskih sociologa koji je svoje radove objavljivao u najprestižnijim svjetskim sociološkim časopisima. Njegova najznačajnija, i u Hrvatskoj najzapaženija djela, vezana su uz identitet te političku i društvenu povijest hrvatskoga naroda: "Društveni razvitak Hrvata" (1937.) i "Politički razvitak Hrvata" (1938.). 

Tomašić je razvijao vlastiti, originalni konceptualni aparat koji se temeljio na kulturnim posebnostima privređivanja i života u jugoistočnoj Europi, kako bi objasnio dosege društvenog i političkog razvitka u Hrvata tijekom dvadesetog stoljeća. 

S obzirom na to da je sociološka perspektiva razvitka naših ljudi često nedostajala tijekom hrvatske povijesti, njegove knjige otvoreno progovaraju u sustavima vrijednosti koji su dominirali među Hrvatima tijekom višestoljetne povijesti, o problemu plemenske kulture, koja je svojstvena području Balkana, kao i snažnim protureformacijskim i antiprosvjetiteljskim tendencijama. Riječ je o klasičnoj, nezaobilaznoj studiji u području sociologije hrvatskog društva. 

Tomašić je u Zagrebu studirao pravo, gdje je 1927. i doktorirao. U Parizu je specijalizirao socijalnu psihologiju i antropologiju. U prvoj polovici tridesetih boravi u Sjedinjenim Američkim Državama i obilazi vodeće sociološke odsjeke na američkim sveučilištima, a 1935. preuzeo je Katedru za sociologiju na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. 

Sredinom Drugog svjetskog rata preselio je u SAD i na Sveučilištu Indiana u Bloomingtonu nastavio akademsku karijeru, objavivši niz knjiga i znanstvenih radova vezanih uz sociologiju međunarodnih odnosa.

Svojim analizama približio je problematiku hrvatskog društva svjetskoj javnosti. Njegovi posmrtni ostaci preneseni su na Korčulu i pokopani u Smokvici.  


Hrvatski velikani, Večernji list, Zagreb, 2014.

Komentara 1

Avatar Made in Germany
Made in Germany
08:06 26.02.2018.

Kvalitetan clanak. Sociolog je pogodio sa konstanacijom. Kao sto je pogodio i sa odabirom sahrane. Dal ima igdje ljepseg mjesta pocivanja u miru od Korcule? Kaze mudra izreka sjevernih Pikta danasnjih Skota: Kako zivis, tako i umires. Covjek je jednostavno pogodio. Bravo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije