3500 vjernika

Danas upoznajemo Hrvatsku katoličku misiju Bielefeld

Foto: Adolf Polegubić
1/6
05.10.2018.
u 00:06

U misiji djeluje mješovita pjevačka skupina. Liturgijsko pjevanje na orguljama prati Marina Mraz. Tu je i tamburaška skupina djece i mladih

Hrvatska katolička misija Bielefeld nalazi se u pastoralnom području Sjeverna Rajna i Vestfalija, a djeluje u sklopu Nadbiskupije Paderborn. Osnovana je 1. studenoga 1971. godine i danas broji više od 3500 vjernika. 

Vlč. Josip Strujić, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije, došao je 1964. godine na područje nadbiskupije Paderborn i smjestio se u Dortmundu odakle je pastoralno posluživao Hrvate katolike u okolnim mjestima. Također je povremeno vodio brigu i o našim ljudima u Bielefeldu. 

Od početka samostalnog djelovanja misije (1971.) pa do 23. rujna 2018. njezin je voditelj bio vlč. Slavko Rako, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije, kada je na mjesto novog voditelja misije došao vlč. Josip Karas, svećenik Sisačke biskupije. U misiji je od 15. listopada 1980. do kraja 2014. djelovala pastoralna suradnica Marica Mraz. Od 2015. dužnost je preuzela Marina Mraz koja je od 2008. do 2014. u misiji djelovala kao tajnica. 

Služba Božja slavila se 25 godina u crkvi sv. Josipa u Bielefeldu, a od 1. studenoga 1997. misna i druga slavlja služe se u crkvi Marije Kraljice u Bielefeldu. Tu njemačku župu vodi hrvatski svećenik vlč. Blaž Kovač koji povremeno pomaže i Hrvatima u pastoralu.

Danas se mise služe nedjeljom i blagdanom u crkvi Marije Kraljice u Bielefeldu; u Paderbornu u kapucinskoj crkvi serafskog oca sv. Franje u sklopu Kuće susreta nadbiskupije Paderborn Liborianum; svake prve nedjelje u mjesecu u crkvi sv. Mihaela u Versmoldu te prema dogovoru. Euharistijska slavlja služe se po potrebi i subotom u Bielefeldu, a katkad po potrebi i u okolnim mjestima. Utorkom i četvrtkom misa je na rasporedu u Bielefeldu. 

Srijedom se ovdje okupi skupina starijih osoba na molitvu i razgovor. Četvrtkom navečer u misijskim se prostorijama nakon mise održava molitveni i pjevački skup s meditacijom i vježbanjem liturgijskih pjesama. Tom molitvenom skupu u misiji daje se velika važnost.

U misiji djeluje mješovita pjevačka skupina. Liturgijsko pjevanje na orguljama prati Marina Mraz. Tu je i tamburaška skupina djece i mladih. Aktivna je i folklorna skupina u kojoj su angažirana djeca i mladi. Vjeronauk se održava petkom i subotom kao priprava za prvu pričest i potvrdu. 

Vjeronaučna pouka u Paderbornu i u Versmoldu održava se prema dogovoru. Uz pastoralnu skrb vjernicima se pomaže i na druge načine, kao i u svakodnevnim konkretnim problemima povezanima s poslom, socijalnim uredom, posjetom liječnicima, bolnicama i sl. Posebno težište pastoralnog rada u misiji povezano je s radom s djecom i mladima. To se posebno ostvaruje radom u tri skupine. U prvoj skupini su djeca do deset godina (prvopričesnici); u drugoj do 15 godina (krizmanici), a u trećoj su mladi nakon sakramenta potvrde. Cilj takvog rada je usmjeren prema zajedništvu mladih u zajednici, ali i Katoličkoj Crkvi uopće. 

Uz rad s mladima radi se i s odraslima i starijim osobama. Pastoralno osoblje posjećuje obitelji, bolesnike u bolnicama, prognanike te naše ljude u zatvoru. Rad s obiteljima često je povezan s redovitim posjetima, posebno obiteljima s djecom i mladima, te onima s određenim životnim problemima. I stariji su uključeni u život zajednice. U misiji važnu ulogu imaju i hodočašća. Redovito svake godine na Duhovski ponedjeljak vjernici hodočaste u Neviges i druga svetišta. Tijekom praznika i godišnjeg odmora posjećuju i druga svetišta u domovini ili izvan nje.

Vodi se briga i o suradnji s njemačkim župama. To se odnosi posebno na misna slavlja u Bielefeldu, Paderbornu i Versmoldu. Vjernici iz misije sudjeluju i u zajedničkoj Tijelovskoj procesiji u Bielefeldu s njemačkim vjernicima. Sudjeluju i na župnom
slavlju njemačke župe Marije Kraljice u Bielefeldu. 

U okviru tjedna za strance slavila se zajednička misa s njemačkim zajednicama na području misije. Posebno su važna dvojezična misna slavlja kojima pribiva veliki broj vjernika. U misiji se održava proslava Nikolinja, božićno slavlje, poklade i Majčin dan. Pastoralno osoblje redovito se odaziva na susrete s predstavnicima njemačke Crkve u Paderbornskoj nadbiskupiji. 

U crkvenim aktivnostima surađuju vjernici iz misije i njemački vjernici. Misija je posebno zauzeto djelovala na karitativnom planu u vrijeme Domovinskog rata. Vlč. Rako nastoji biti spona između Splitsko-makarske i Paderbornske nadbiskupije koja na razne načine pomaže Splitsko-makarsku nadbiskupiju. 

Na području misije djelovao je socijalni radnik Ante Crnjak koji je uvijek bio pri ruci našim ljudima. Ovdje se održavaju i konzularni dani.

 

Adolf Polegubić, "Dušobrižništvo za Hrvate u Njemačkoj", Hrvatski dušobrižnički ured – Niz "Diaspora croatica" knj. 24, Frankfurt am Main, 2017.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije