Perth, 1968.

Australski nogometni savez odbio je registrirati klub pod imenom Croatia

Croatia Perth
Foto: Sveto ime Croatia
1/2
29.12.2016.
u 10:21

Osim velikih poteškoća s kojima je bio suočen odmah na početku svog djelovanja, klub je također imao problem s pronalaženjem dovoljnog broja igrača za odigravanje utakmica

Godine 1959. hrvatska organizacija "Petar Zrinski" iz Pertha pokušala je osnovati nogometni klub.

Za tu svrhu kupljena je potrebna sportska oprema, no pokušaj je propao zbog činjenice da inicijatori nisu mogli pronaći dovoljan broj igrača u malobrojnoj hrvatskoj zajednici.

Nakon dolaska relativno velikog broja naših ljudi u Perth ponovno se rodila ideja o osnivanju hrvatskog nogometnog kluba.

Na prijedlog gospodina Vlade Pišćeteka održan je u prosincu 1967. sastanak na kojem je, između ostalog, zaključeno da se uputi molba Nogometnom savezu WA kako bi se registrirao nogometni klub pod imenom Croatia-Metropolitan. 

Molba koju su potpisali predsjednik I. Brajdić, tajnik V. Pišćetek, rizničar I. Blažević i član odbora P. Dorosz, poslana je na adresu Nogometnog saveza 3. siječnja 1968. 

Čekajući odgovor, inicijatori osnivanja nogometnog kluba sazvali su javni skup u hrvatskoj zajednici. 

U travnju 1968. godine izabrana je prva uprava na čelu s predsjednikom I. Brajdićem. 

Potpredsjednikom kluba imenovan je T. Bazdarić, tajnicima V. Pišćetak i I. Ivančić, za rizničara G. Roglić i J. Ukalović, a članovima odbora M. Kerum, M. Simić, J. Grgurić, J. Oblak, A. Simić, D. Čudina, M. Bubalo i I. Kostrenčić. 

Na samom početku svog mandata izabrani odbor bio je suočen s velikim problemima, od kojih je najveći svakako bila odluka Nogometnog saveza da odbije registrirati klub pod imenom Croatia. 

Upravi je trebalo gotovo godinu dana kako bi uz pomoć odvjetnika prisilila Nogometni savez da promijeni svoju prvotnu odluku i dopusti ime Croatia, pod uvjetom da mu se doda "North Perth".

Osim velikih poteškoća s kojima je bio suočen odmah na početku svog djelovanja, klub je također imao problem s pronalaženjem dovoljnog broja igrača za odigravanje utakmica.

Ipak, Croatia North Perth odmah na početku službenog natjecanja ostvaruje izvrsne sportske rezultate: tako već u sezoni 1969. godine osvaja titulu prvaka u drugoj poluprofesionalnoj državnoj ligi. 

Ovom momčadskom uspjehu umnogome su pridonijeli igrači drugih zajednica u gradu Perthu, od kojih su mnogi prišli igrati za hrvatski klub nakon raspada njihova kluba. 

Croatia nastavlja postizati dobre rezultate i tako u drugoj godini natjecanja u Prvoj državnoj diviziji 1971. godine osvaja titulu prvaka, uspjeh koji ponavlja i 1975. pod drugim imenom – Western Knights.

Klub je, naime, poput mnogih drugih koji su nosili etnička imena, bio prisiljen odlukom Nogometnog saveza Australije promijeniti ime. 

I tada dolazi do krize, što se osjetilo i na sportskom terenu, pa tako klub 1994. ispada iz Premier lige, u koju se, vraća već sljedeće sezone. 

Kada pišemo o bogatoj povijesti Croatije, važno je spomenuti kako je bila domaćin najboljem i najpopularnijem klubu u hrvatskom iseljeništvu, Toronto Croatiji.

Najveći sportski uspjeh Western Knights ostvaruje 1998. godine kada osvaja titulu prvaka Premier lige i League Champion of Champions Cup, uspjeh koji će ponovno ostvariti u sezoni 2004. godine. 

U sezoni 2000. momčad osvaja svoj prvi State League Cup, a 2003. Night Series Cup.

Hrvatski nogometni klub pod jednim ili drugim imenom igrao je u poluprofesionalnoj State Premier League 1972., 1976., 1981., 1985., 1988. i 1994. godine, a od 1996. stalni je njezin član.

Komentara 1

VU
vuky91
12:16 29.12.2016.

Poštovani g. Sopta, Ovo je novi moment u novinarstvu? Događaj iz 1968. u naslovu članka prezentira se kao da se radi o vijesti iz 2016? Nisam ni očekivao drugačije jer sam već navikao da su naslovi dvosmisleni pa da ia i nemaju veze sa tekstom. Kada već pišete o bogatoj povijesti Croatije onda bi bilo u redu bitne informacije probati nekako ugurati u naslov. Ali kada već pišete kako pišete, dajte nam neko istraživanje koje je pokazalo kako ovakvi naslovi imaju više klikova nego oni dobri stari naslovi koji nisu bili ovako, namjerno, pisani da dovode čitatelja u zabludu. Zamislite da na naslovnici Večernjeg lista osvane naslov: "Evo tko je novi premijer Republike Hrvatske". i to je to. Je li to u redu? Da, smiješno je, kao i ovaj Vaš naslov koji je urednik, pretpostavljam, potvrdio. Sve najbolje u 2017. godini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije