Filmski svijet

Hrvat uspio u Kanadi i sada želi pomoći opustošenim krajevima Hrvatske

Foto: Privatni album
1/18
25.01.2018.
u 09:42

Zapošljavanjem lokalnog stanovništva FILMCroatia potaknut će gospodarstvo, a prednost je što se snimanja događaju uglavnom u turističkoj predsezoni

Od hrvatskih ratišta ranih devedesetih pa do bespuća Patagonije, Alenu Miliću nije nedostajalo uzbuđenja u životu. Ovaj kanadski Hrvat, inače rođeni Zagrepčanin, svojom je kamerom obišao mnoga krizna žarišta, ali i brojne nedostupne lokacije diljem svijeta. Ne smatra se avanturistom, no u poslu mu nikada ne nedostaje adrenalina. 

"Moja produkcijska kuća HighSeasTV svojim kamerama dospjela je na svih šest kontinenata, bili smo na svim oceanima i mnogim morima. Snimali smo iz zraka, ispod vode i u polarnom krugu", upoznaje nas Milić sa svojim radom.

A što to znači za snimatelja i ekipu, naš sugovornik dodatno objašnjava: "Kada vas satelitska navigacija dovede do kraja puta ili ceste gdje čak ni sportski terenci više ne mogu dalje, tada polijećemo s laganim zrakoplovima koji su specijalno pripremljeni za kamere. Snimanje iz zraka uobičajeno je za lokacije ako ispred sebe imate neprohodnu džunglu, visoku planinu ili veliku vodenu masu".

U pripremi produkcije jedne epizode serije "Exploring Horizons", koja se trebala snimati na otoku Hvaru, Milić je obavljajući svoj producentski dio posla iz Kanade tražio lokalne hrvatske tvrtke za suradnju. Nitko nije bio označen na internetu, ali je Alen, preko svojih starih poznanstava s hrvatskim producentima i filmskim radnicima, ipak uspio odraditi snimanje.

Po povratku u Kanadu, odlučio je osnovati producentsku tvrtku koja će biti usredotočena isključivo na pružanje usluge stranim produkcijama kada snimaju u Hrvatskoj. 

"Tako je 2002. godine nastala FILMCroatia.com. U posljednjih 16 godina ostvarili smo oko 80 projekata sa stranim produkcijskim kućama koje smo doveli na lokacije u Hrvatskoj. Prije tri godine završili smo seriju 'Goli i Prestrašeni' koju smo snimali u Kopačkom ritu, na Velebitu i na jednoj lokaciji u Kanadi", ističe naš sugovornik.

Kada je serija emitirana na Discovery programu, već tijekom prvog prikazivanja gledalo ju je osam milijuna ljudi, a u tri reprize broj gledatelja prešao je 24 milijuna po epizodi. Danas je "Naked and Afraid" najgledanija TV survival serija u Sjedinjenim Američkim Državama i ruši sve rekorde gledanosti. U njoj su sudionici doslovno goli i bosi, samo s dva ili tri pomagala (loncem i nožem) trebaju preživjeti 21 dan samostalno. 

"TV ekipa ih snima, ali ne daje naredbe ili intervencije. Sve je realno. Razlog zašto su uzeli 21 dan za preživljavanje jest taj što čovjek može živjeti tri minute bez zraka, tri dana bez vode i tri tjedna bez masti i proteina prije nego što tijelo počne odumirati. Tako da naši junaci moraju naći vodu, napraviti sklonište, naći biljke za hranu ili uloviti neku životinju kako bi preživjeli", naglašava naš sugovornik.

Zbog velike gledanosti ove serije, Hrvatska je odlično promovirana diljem svijeta. FILMCroatia.com trenutačno je u pripremnoj fazi za još četiri epizode "Golih i prestrašenih".

Alen i njegov partner iz Hrvatske Ivan Cvirn, vlasnik tvrtke Blenda d.o.o., užurbano rade na određivanju najboljih lokacija, osiguravanju smještaja, na unajmljivanju specijalnih vozila, opreme, lokalne filmske ekipe (asistenti, liječnici, lovci za zaštitu, vozači, kuhari), svega onoga što će trebati za dva mjeseca snimanja početkom lipnja 2018. 

"Javljamo se lokalnoj upravi i u kontaktu smo s hrvatskim ministarstvima turizma i poljoprivrede jer uvijek moramo ishoditi potrebne dozvole. No uvijek ima nepredviđenih problema, a mi se vodimo poslovicom 'Uvijek očekuj neočekivano'."

Kako se snimanja za nove serije održavaju u pasivnim krajevima, u dijelovima Like i Baranje, zapošljavanjem lokalnog stanovništva FILMCroatia potaknut će gospodarstvo, a prednost je što se snimanja događaju uglavnom u turističkoj predsezoni. 

Naš sugovornik sa svojim poslovnim partnerom Ivanom odlično surađuje. 

"Naša produkcija dosad je mnogo napravila u Hrvatskoj u dovođenju TV serija, osobito onih iz reality žanra. Snimane su strane reklame i promotivni spotovi. 'Dual Survivor' druga je serija preživljavanja također prikazana na Discovery televiziji, koju su Alen i ekipa snimili na Zrmanji s američkim i novozelandskim produkcijama. Sada će nam za nove epizode 'Golih i prestrašenih' glavni likovi u preživljavanju biti francuski natjecatelji koji u paru, muški i ženski, preživljavaju taj 21 dan. Mi ih u šali zovemo Tarzan i Jane. Bit će ih osmero, tako da ćemo snimiti četiri zasebne epizode na isto toliko različitih terena diljem Lijepe Naše. Zbog uspjeha originalnog američkog 'Naked and Afraid', snima se sada francuska verzija namijenjena europskom gledateljstvu. Ne znam hoće li naši junaci biti bolji u preživljavanju jer su u prošlim epizodama neki završili u bolnici nakon hipotermije koju su zaradili na Velebitu. Na snimanju u Kopačkom ritu ženska članica tima Stacey dobila je opekline trećeg stupnja dok je zakuhavala vodu na vatri i zaspala. Pružena joj je hitna medicinsku pomoć, a bila je toliko zahvalna spasiocima da je za uspomenu na show dala tetovirati kartu Hrvatske", napominje naš sugovornik koji će u ta dva mjeseca i sam raditi kao producent i voditelj lokalne ekipe.

U filmskom svijetu dobar glas brzo se čuje, tako da je u 25 godina snimanja i produciranja Alen stekao solidnu reputaciju. Jedan od prvih projekata nakon dolaska u Kanadu 1996. ostvario je s Johnom Marionom, tamošnjim poslovnim čovjekom s kojim je osnovao tvrtku Artic Jungle Films. 

Iz te suradnje ostalo je 36 jednosatnih epizoda putopisa "Istraživanje horizonata", kada je ekipa putovala u nepristupačne dijelove svijeta i snimala prirodu koristeći se ultra-lakim zrakoplovima s otvorenim kokpitom. Ta serija preko Discovery kanala prikazana je u više od 40 zemalja svijeta.

Prije nekoliko godina Alen je počeo s gradnjom aluminijske jedrilice duge 11,5 metara koju je nazvao "SeaRover", a konstruirana je tako da bez oštećenja može ostati okovana ledom ako se plovi u arktičkom krugu. 

Jedrilica će biti dovršena do 2019. godine kada se Alen priprema za ekspediciju kroz sjeverno-atlantski prolaz, preko Newfoundlanda, Islanda, Grenlanda kroz Gibraltar do Jadrana. 

U međuvremenu naš sugovornik provodi vrijeme u idiličnom ambijentu na farmi nedaleko od Toronta, gdje njegova djevojka, Zagrepčanka Renata Šporčić, ima svoj umjetnički studio. 

Inače, ova uspješna slikarica i dizajnerica živi u New Yorku od 1996. Društvo na farmi pravi im njihov pas Yuma, križanac belgijskog i njemačkog ovčara.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije