Latino kultura

Osječanka u iseljeništvu otkriva: U školi se ljubim više nego s vlastitim suprugom

Renata Kasač
Privatni album
29.06.2017.
u 10:43

Roditeljski sastanci i informacije uvijek su završavali srdačnim zagrljajem s nastavnikom i poljupcima

Kako nam se širi krug prijatelja i poznanika iz međunarodnog okruženja, poželjela sam ih pozvati na tradicionalni hrvatski božićni ručak u Santo Domingu. No tada su nastale prave muke!

Čitate treći dio priče o mojim zanimljivim iskustvima u Dominikanskoj Republici.

Prijateljica Indijka ne jede govedinu, obitelj iz Turske izbjegava svinjetinu, moja učiteljica joge je vegan, prijateljica iz škole španjolskog jezika jede samo ribu, ali ne i jaja. Jedna uzvanica je Židovka koja pak ima poseban način pripremanja hrane, a Ruskinja se drži strogog posta do svoga Božića.

Kada sam shvatila koliko moram kuhati, jednostavno sam odustala od takve vrste slavlja.

Ekološka osviještenost

Jedna od velikih razlika je i poimanje čistoće. Ono što je njima čisto, nije i nama. Sasvim im je normalno koristiti se vodom iz iste posude za pranje poda i potom prebrisati stol. 

Nikada neću zaboraviti svečanost u vrtiću jedne godine. Kako je bilo strašno vruće, osvježavali smo se hladnim napicima iz plastičnih čaša. Kada je priredba završila, samo sam ja držala svoju čašu u ruci tražeći kantu za smeće, dok su sve ostale ležale razbacane po podu.

Kao stranac, uvijek ste dežurni krivac i izvor dodatnih prihoda za korumpiranu policiju. Jednostavno to morate prihvatiti jer se promijeniti ne može.  

U salonima za uljepšavanje, restoranima i za taksi usluge morate doskočiti da vas ne prevare tako da pitate za cijenu unaprijed jer inače ćete sve debelo preplatiti. I nakon nekoliko puta, kad vas kao ovcu ošišaju, jednostavno odlučite da je toga dosta.

Iako bih se katkada najradije zavukla u mišju rupu i plakala od bijesa, srećom sam okružena ljudima koji dolaze iz različitih kultura i njihovo viđenje često mi pomogne da prihvatim stvari onakve kakve jesu. Kulturološke razlike postale su nam neiscrpan izvor smijeha i zabave. 

Poljubac

Ljubljenje pri susretu jedna je od osnovnih odlika latino kulture. Izljubim se u školi u jednom danu više nego s vlastitim suprugom tijekom cijele godine. Dominikanci se ljube jednom u obraz uz lagani zagrljaj, dok se Francuzi ljube dvaput u obraz uz zagrljaj. 

Budući da naša djeca pohađaju francusku školu, odlazak po njih pretvarao bi se u pravu noćnu moru. Treba pozdraviti i poljubiti gotovo svakog roditelja i dijete jer ih sve poznajete, te učitelje i ostale zaposlenike škole koje sretnete.

Roditeljski sastanci i informacije u školi uvijek su završavali srdačnim zagrljajem s nastavnikom i poljupcima.

Slično je i kod liječnika, zubara, sa sportskim trenerima, susjedima... Jedino se u banci ne ljubimo.

Komentara 1

IL
ilijan1a
16:02 12.10.2017.

U banci bi se baš trebala ljubiti :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije