Uz miris ćevapčića

Iz Pittsburgha na bosanski kebab u Dubai

Dubai
Foto: Franjo Bertović
1/6
13.01.2017.
u 10:38

Danas u tom gradu živi samo 15 posto stanovništva arapskog podrijetla, a ostali su najvećim dijelom iz Azije. Pretpostavlja se da ovdje ima i oko dvije tisuće Hrvata

Dubai je doista neobičan grad. Još 1980. imao je nešto više od 200 tisuća stanovnika, a danas je deset puta veći. Postao je jedno od najvećih gradilišta u svijetu koje nudi posao za sva zanimanja i uzraste, okupljajući stručnjake spremne za poduzetništvo i sve veće i veće projekte. 

Krenulo je negdje 1799. godine, tada je ondje još uvijek bilo selo. Potomci današnje dinastije Al-Maktum posvađali su se, postali rivali i napokon u Emiratu Abu Dhabi preuzeli vlast. 

Kao šeici poticali su trgovinu tako da je Dubai početkom 20. stoljeća izrastao u pomorsku luku. To je otvorilo put mnogim stranim trgovcima, većinom iz Indije, pa je luka brzo postala središte trgovine biserima.

Dubai je postao i strateški važan u Perzijskom zaljevu, što su najprije uočili Britanci. Još 1854. poslali su svojeg agenta za politička pitanja u Dubai koji je poduzeo prve korake da bi se luka preuredila i pripremila za veća plovila. Ubrzo je postala najveća u zaljevu te otvorila put za daljnji trgovački i poslovni rast. 

Otkriće nafte, uz strana ulaganja, bilo je poticaj za daljnju izgradnju i investicije u infrastrukturne megaprojekte. Tako veliko slijevanje novca i stručnosti te gospodarske vizije pridonijeli su da se nadmaše mnogi svjetski rekordi u građevinarstvu, brodogradnji, hotelijerskoj i turističkoj industriji. 

Primjera radi, samo tijekom dva desetljeća stvorena je zrakoplovna tvrtka Emirates koja je danas jedna od najmoćnijih i najluksuznijih u svijetu. Zračna luka u Dubaiju također bilježi brz rast i postala je središte mnogih zračnih veza s Azijom, Australijom, Afrikom i drugim zemljama svijeta.

Danas u tom gradu živi samo 15 posto stanovništva arapskog podrijetla, a ostali su najvećim dijelom iz Azije. Pretpostavlja se da ovdje ima i oko dvije tisuće Hrvata. 

Većinski su to visokokvalificirani radnici i intelektualci. Naša kolonija ima u svojim redovima dosta građevinskih inženjera, elektroinženjera, strojarskih inženjera, liječnika, pravnika i arhitekata. 

U Global Villageu Bosna i Hercegovina ima svoj paviljon, a u okružju i restoran. U Bosnian Kebabu gotovo uvijek se čeka na slobodan stol, uz miris ćevapčića koji dopire s roštilja. Posluga je u narodnim nošnjama, što je dodatna atrakcija i dobar poslovni iskorak.

Zbog brzog razvoja, vremenskih rokova i nadmetanja, vrhunski stručnjaci dobro su plaćeni. Stranci uživaju posebne povlastice, ali mnogi rade za strane tvrtke iz Engleske, Sjedinjenih Američkih Država, Danske i drugih zemalja.

Dubai dosta ulaže u turizam pa je u suradnji s mnogim hotelijerskim tvrtkama izgradio luksuzne hotele. Ovdje su nadmašeni brojni svjetski rekordi u gradnji zabavnih, trgovačkih i sportskih objekata. 

Tako je podignut najveći neboder na svijetu Burj Khalifa od 828 metara, potom hotel Burj al-Arab, vrijedan milijardu dolara, koji izgleda poput razapetog jedra. To je jedini hotel u svijetu sa sedam zvjezdica. 

Spomenimo još nekoliko atrakcija, kao što je Mall of the Emirates, najveći zatvoreni trgovački centar izvan Sjedinjenih Američkih Država. 

Ovdje su i pet katova visok Ski Dubai s umjetnim snijegom i zatvorenim skijalištem, Global Village s paviljonima mnogih država svijeta koje izlažu i nude na prodaju svoje najpoznatije proizvode. 

S tako jakom infrastrukturom i bogatstvom, ne iznenađuje da je Dubai u Ujedinjenim Arapskim Emiratima odabran za domaćina manifestacije Expo 2020.    

Turističkim atrakcijama pridonosi i više od 300 umjetno izgrađenih otoka koji, gledajući iz zraka, izgledaju kao karta svijeta. 

Jedan od megaprojekata su tri umjetna arhipelaga Palmini otoci koji bi trebali postati ljetovalište za više od 250 tisuća turista. 

Ovdje se uvijek teži, kao i u sportu, postići što bolje rezultate i veće atrakcije. Zato grad izgleda veličanstveno i danju i noću. Građevinska zdanja odlikuju fantastična arhitektonska rješenja. 

Svaka građevina, uglavnom drukčijeg stila, uz bezbroj morskih kanala daje gradu prelijep izgled.  

Iako je Dubai jedan od najskupljih gradova na svijetu, mnogi pri odlasku obećavaju da će se bar još jednom vratiti.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije