Sveučilište u Tartu

Hrvatska studentica u Estoniji: Dom plaćam 100 eura

Bojana Zorić
Foto: Privatni album
20.10.2016.
u 16:31

Moja Hrvatska u suradnji s Institutom za razvoj obrazovanja svaki tjedan objavljuje iskustva naših ljudi koji studiraju diljem svijeta

piše: Bojana Zorić, Studij međunarodnih odnosa u Estoniji, Sveučilište u Tartu

Proces prijave bio je brz i ugodan. Dokumente je potrebno poslati online i poštom. 

Potrebno je malo više vremena da se prikupe papiri (prijepis ocjena, diploma prevedena na engleski i potvrda o znanju engleskog jezika).

Kada ste primljeni na fakultet organizira se grupni sastanak putem Skypea kako bi se studenti upoznali sa samom strukturom odsjeka, obvezama, kolegijima...

Akademsko iskustvo

Fakultet pokriva sve materijale, članke i knjige. Dostupan je online sustav putem kojeg profesori objavljuju potrebne članke i dopunsku literaturu. 

Ima mnogo profesora iz Sjedinjenih Američkih Država, Nizozemske, Italije, Rusije, Estonije, Kanade... 

Nastava je usmjerena prema studentima, a naglasak je na razvoju naših vještina i osobina koje stječemo putem raznih seminara, rasprava, sudjelovanjima na konferencijama...

Osobno iskustvo

Svima koji žele doživjeti drugačiji pristup studiranja svakako bih preporučila Sveučilište u Tartu. 

Način rada razlikuje se od hrvatskog gdje su još uvijek, nažalost, rasprostranjene metode izravnog predavanja na kojima profesor priča, a student sluša. 

Ovdje skupine polaznika nisu brojne, na jedan program se ne prima više od 30 studenata, što profesorima omogućuje individualan pristup.

Financijsko iskustvo

Školarina od Sveučilišta u Tartu pokriva samo cijenu studijskog programa, no postoje još neke stipendije za koje se moguće prijaviti. One iznose od 100 do 350 eura. 

Troškovi života prosječnog studenta s domom kreću se od 300 eura pa nadalje. Sve zavisi kakve imate životne navike.

Smještaj je studentski i nije pokriven stipendijom. No, međunarodni polaznici se mogu prijaviti na natječaj i dobiti 350 eura. 

Također, estonska vlada daje stipendiju onim polaznicima koji ne mogu financirati svoje svakodnevne potrebe. 

Cijena najma doma u prosjeku je 100 eura, što je vrlo povoljno s obzirom na odlične uvjete. Naravno, uvijek se može pronaći privatni smještaj. 

Tartu je studentski grad, a ovo je najkvalitetnije sveučilište u Estoniji. Studentske udruge organiziraju razna druženja i putovanja u susjedne zemlje (Rusiju, Latviju, Litvu ili Finsku). 

Postoji mogućnost učlanjivanja u međunarodne ambasadore čija sam ponosna članica.

Dobit ćete priliku za stažiranje, bilo da se radi o prirodnim ili društvenim znanostima.

Ovdje se često organiziraju konferencije na koje dolaze stručnjaci iz raznih područja. 

Komentara 6

Avatar dr. Evil
dr. Evil
19:55 20.10.2016.

100€?!? Pa uz tvoj izgled to zaradiš za sat vremena

DU
Deleted user
19:29 20.10.2016.

Zgodna je.

MU
Mukowsky
20:30 20.10.2016.

Zar nije dom u Zg. 500 kn?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije