Hrvatica na Floridi

Amerikanci potroše više nego što zarade. Mnoge obitelji imaju čak tri automobila

Šoping
Foto: Thinkstock
26.10.2016.
u 11:10

Prosječan američki novčanik natrpan je raznim kreditnim karticama i čekovima, a tek rijetki sa sobom nose gotovinu

Amerikanci su poznati po konzumerizmu i spadaju među najveće svjetske potrošače. Prema podacima Američkog ureda za ekonomske analize (US Bureau of Economic Analysis), neka imućnija kućanstva potroše i po 1500 dolara tjedno.

U to su uključeni osnovni troškovi života, kao što su krov nad glavom, hrana, higijenske potrepštine, odjeća i obuća, no mnoge obitelji posjeduju i tri ili više automobila, pet televizora, desetak laptopa, tableta te drugih prijenosnih računala ili mobilnih telefona. 

Do ovakvog trošenja novca dolazi jednostavno iz želje da se uvijek ima više. Zbog toga se vrlo često stari modeli zamjenjuju novima i modernijima – od perilica rublja, sušilica, hladnjaka pa do malih kućanskih aparata. 

Dakako, konzumerizam uvelike pogoduje razvoju i napretku ove zemlje. Nije problem naći tržište čak i za vrlo skupocjene, raskošne kuće vrijedne pola milijuna dolara ili pak luksuzne automobile od 50.000 dolara.

Amerikanci su također poznati po tome da potroše više nego što zarade. Prosječan američki novčanik natrpan je raznim kreditnim karticama i čekovima, a tek rijetki sa sobom nose gotovinu – svi trgovački centri, ali i manje prodavaonice i restorani, pa čak većina automata za piće, primaju kreditne kartice.

Osim ovoga, razlog velike potrošnje je i, naravno, mnoštvo marketinških kampanja za različite proizvode te jednostavna internetska kupnja. Online prodaja najčešće nudi i besplatnu dostavu na kućnu adresu. Ako potrošač nije zadovoljan kupljenom robom, može je vratiti po dostavljaču, a novac se refundira u vrlo kratkom roku. 

Trgovci će uvijek biti vrlo profesionalni i ljubazni prema vama jer – kupac je uvijek u pravu. Vrlo vjerojatno ćete dobiti kupon s popustom od 20-ak posto za sljedeću narudžbu samo kako biste se vratili na njihovu web stranicu i opet nešto naručili. Odnos sa strankama razvijen je do mjere da je teško povjerovati da takvo što postoji. 

Primjerice, ako je u dućanu ponestalo proizvoda koji se trenutačno nalazi na rasprodaji, trgovac će kupcu ponuditi da ga sljedeći put plati po trenutačnoj, sniženoj cijeni, čak i ako više ne bude na rasprodaji. 

Kao sredstvom komunikacije s kupcima proizvođači se nerijetko služe i kuponima, koje možete pronaći u novinama, poštanskom sandučiću ili online, što svakako može pomoći kućnom budžetu.

Povrat novca je vrlo jednostavan – bez ikakvih pitanja i nelagode ako ste sačuvali račun za kupljeni proizvod. Ako pak nemate račun, dobit ćete povrat novca ili, najčešće, "kredit" u dućanu, što znači da izaberete nešto drugo. I to ne morate učiniti istoga dana – iznos ćete dobiti na kartici koju možete koristiti višekratno ili čak pokloniti nekome tko onda može sam odabrati nešto u tom dućanu.

Moja prijateljica Elma pričala mi je kako je u jednom poznatom trgovačkom centru kupila novi televizor koji se nakon svega mjesec dana pokvario. Sačuvala je račun i njezina obitelj odlučila je vratiti neispravan televizor. Ugodno su se iznenadili kada je trgovac primio natrag neispravnu robu bez ikakvih problema te, uz ispriku, refundirao novac. Čak su dobili nekih 25 dolara više jer je takav televizor bio na rasprodaji pa su ga oni, kad su ga kupili, bili platili više.

Tko ne bi kupovao kada znaš da, ako nisi zadovoljan, možeš zamijeniti proizvod ili zatražiti povrat novca bez ikakvih komplikacija? I još ti nekad vrate više novca nego što si prvotno platio.

Ako se pak dogodi da neki prehrambeni proizvod ima jednu cijenu, a kada ga platite, na računu bude naveden veći iznos, odmah će vam vratiti novac. Trgovac će vam, uz ispriku, darovati sporni proizvod, sve kako bi zadržao zadovoljnog i vjernog kupca. 

Korisnički pozivni centri koji pružaju informacije ili, primjerice, za prijavu gubitka kreditne kartice, najčešće rade 24 sata, 7 dana u tjednu, a telefonski ili internetom možete riješiti i mnoge druge stvari poput produljenja vozačke dozvole, registracije automobila ili plaćanja raznih poreza.

 

Moja Hrvatska je projekt za koji pišu hrvatski iseljenici i ljudi s iskustvom života izvan domovine!

Komentara 31

Avatar navijač
navijač
20:00 26.10.2016.

Opet ta famozna "Hrvatica iz Amerike" njena zapažanja mi više liče na Srpkinju iz Hrvatske.

Avatar Ironman0105
Ironman0105
23:24 26.10.2016.

kao prvo, moze se biti samo u Floridi, ni u kom slucaju na. Drugo, potrositi $1500 tjedno na hranu, stanovanje itd nije apsolutno nista posebno, imucnije porodice trose i po desetke tisuca tjedno na to. Tri automobila pred kucom u kojoj zive npr mama, tata i sin nisu nista posebno, jer i mama i tata moraju imati automobil da se odvezu na posao, sin u skolu. Tako da je nakon ove hrpe nebuloza u clanku jedini odgovor da Hrvatica u Floridi istu nikad nije ni vidjela, nego iz svog ureda u Zagrebu pise ovakve clanke brinuvsi hoce li imati za kavu...

Avatar supermario11
supermario11
21:51 26.10.2016.

koje gluposti.. Automobile imaju jer ih moraju imati, ili bi bio odsječen od svega. Dok recimo u većim gradovima postotak vlasništva i nekretnina i automobila drastično opada. I plus je prosječna starost automobila 11.5 godina.. A da troše, naravno da troše, to je potrošačko društvo gdje vrlo lako možeš ući u financijske probleme, pogotovo ako nemaš dobro plaćen posao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije