Florida

Američki Hrvati kupili kuću na kredit: "Stavili smo si omču oko vrata!"

Tampa
Foto: Nataša Vidaković
1/3
13.07.2016.
u 10:16

Treći suvlasnik uvijek je u prednosti i samo čeka da ne platimo jednu mjesečnu ratu kako bi mogao poslati obavijest: "U sljedeća tri dana napustite kuću!"

Prije desetak godina suprug i ja smo veselo utrčali u jednu američku banku. Kredit nam je trebao za kupnju manje kuće na Floridi.

"Moramo ostvariti i živjeti američki san", reklo bi se u narodu. 

Bili smo tamo već nekoliko puta i shvatili da bi se više isplatilo kupiti kuću na kredit nego plaćati mjesečni najam.

Ovdje se tijekom godina "gradi" kreditna sposobnost tako da se na vrijeme plaćaju svi računi.

Onima koji imaju manje od 500 bodova teže će odobriti zajam. Neki put čak osoba s niskim kreditnim brojem neće dobiti željeni posao, iako je kvalificirana za isti, dok sretnici s brojem većim od 700 imaju bolje uvjete za kupnju kuće ili automobila.

Prema posljednjim podacima, prosječnog Amerikanca krasi 640 bodova. Dakle, što je broj veći, krediti dolaze s manjim kamatama. Naravno, oni su uvijek u američkim dolarima, nema drugih mogućnosti.

Naš postupak razvijao se vrlo glatko i sve je bilo gotovo za sat vremena. Mogli smo kupiti prvu kuću nedaleko od Tampe. 

Omča je stavljena oko našeg vrata i ovdje će biti sljedećih 20 godina. U vlasničku strukturu upisan je suprug, moja malenkost i Bank of America. 

Ovaj treći suvlasnik uvijek je u prednosti i samo čeka da ne platimo jednu mjesečnu ratu kako bi mogao poslati obavijest: "U sljedeća tri dana napustite kuću!"

Trenutačno smo suprug i ja u donekle sretnom braku s bankom, uz poneke manje trzavice oko poreza, kamata, osiguranja za kuću...

S američkim bankama i sličnim kreditnim ustanovama nema igranja, sve ide kao podmazano dok plaćate i poštujete uvjete iz ugovora. 

Ako samo jednom iz bilo kojeg razloga prekinete taj kontinuitet, postoji velika mogućnost da ćete postati beskućnik.

Ipak, uvijek se možete nadati dobitku na lotu ili nasljedstvu iz Hrvatske.

A do nekog takvog ugodnog iznenađenja, treba zasukati rukave i raditi.

Ne daj Bože samo bolesti! Kredit treba plaćati na vrijeme kako bi ta "omča oko vrata" tijekom godina bila lakša za nošenje.

Za dva desetljeća bit će dodijeljena nekom novom sretniku.

Komentara 98

Avatar niko_svetinja
niko_svetinja
11:34 13.07.2016.

U ovome textu i nije bassve tocno. Istina je da ako na vrijeme placate da ste pozeljni svima za kredit kao i svugdje u svijetu. Ako ne platite ratu iz nekoga razloga nije istina da za 3 dana morate napustiti kucu to su gluposti jer vas banka zove da vidi sto je i da se dogovorite kako mozete placati jer banka nema nikakovu racunicu da vas odma istjera, bolje da im placate bilo sto nego da im ostane nekretnina, na kraju ako ne mozete placati proces izlaska iz kuce je od 6 mjeseci do godine dana a za to vrijeme ne placate nista. To je lose za vas jer poslije treba puno vremena da bi vam netko odobrio kredit izuzev onih sa kamatom 24%. Ukratko to je tako

Avatar jedanalivrijedan
jedanalivrijedan
11:14 13.07.2016.

Kakva je ovo glupost?

JO
josko
13:21 13.07.2016.

Ovo je izmisljen clanak s izmisljenim protogonistima i posve je bezmislen. Skoro u svakoj recenici nesto je krivo ili jos i gore - poluistina. Nakon 37 godina zivjenja u Americi ukupno kupnji 7 kuca (i 28 vozila, i 3 broda i cetvero djece odraslo i zavrsilo studije u Americi, ...) - valjda nesto o tome znam. Ima samo jedna zagonetka za mene: - s kojom namjerom je napisan ovaj pamflet!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije